Meer dan drieduizend Brabanders overleden aan corona sinds begin pandemie - Omroep Brabant

Meer dan drieduizend Brabanders overleden aan corona sinds begin pandemie

30 november 2021 om 20:30 • Aangepast 7 december 2021 om 12:39
nl
Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in Brabant 3337 mensen overleden aan het virus. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn gemiddeld meer dan vijf mensen per dag.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal mensen dat aan corona is overleden nog hoger. Vooral in het begin van de coronacrisis, in maart 2020, was er sprake van oversterfte: er overleden veel meer mensen dan het CBS had verwacht.

Oversterfte bij alle leeftijden
Maar ook nu nog liggen de sterftecijfers boven de verwachte sterfte. Het CBS meldt dat de sterfte onder alle leeftijden verhoogd is. Sinds begin augustus ligt de sterfte boven de verwachting en ook bijna elke week buiten de gangbare schommelingen.

In deze grafiek is te zien hoeveel mensen er in onze provincie zijn overleden in de laatste drie jaar, dus ook in het coronavrije 2019:

Wachten op privacy instellingen...

Het aantal mensen dat een positieve coronatest heeft gehad is sinds het begin van de crisis opgelopen naar 407.191. Daar kunnen uiteraard mensen bij zitten die voor een tweede keer een besmetting doormaken.

Niet zoveel getest
En er moet rekening worden gehouden met het feit dat aan het begin van de crisis er lang niet zoveel getest kon worden als nu het geval is. Het is dus zeer aannemelijk dat het werkelijke aantal Brabanders dat corona heeft gehad, veel hoger ligt.

Desalniettemin betekent het dat sinds het begin van de crisis gemiddeld 635 Brabanders per dag positief testen. Met ruim 2,5 miljoen Brabanders in onze provincie, heeft ongeveer 1 op de 6 mensen het virus eens bevestigd gehad. Maar ook dat zijn er in werkelijkheid waarschijnlijk meer.

In onderstaande grafiek zie je het aantal positieve tests in Brabant per dag:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.