Video

Met een enorme berg Norit haalt waterschap medicijnresten uit rioolwater

2 december 2021 om 12:31 • Aangepast 2 december 2021 om 23:41
nl
Het klinkt super simpel: je gooit een heel grote berg Norit in het rioolwater en je haalt er veel meer medicijnresten uit. Waterschap Aa en Maas gaat precies dat doen bij de rioolwaterzuivering bij Oijen.
Profielfoto van Jos VerkuijlenProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

“We weten dat medicijnresten in het rioolwater een probleem zijn”, vertelt Rob van de Sande van waterschap Aa en Maas. “Maar van het water dat wordt geloosd, wordt uiteindelijk weer drinkwater gemaakt. Dus willen we zoveel mogelijk van die medicijnresten eruit halen.”

De rioolwaterzuivering bij Oijen maakt het afvalwater van ongeveer 300.000 huishoudens tussen Rosmalen en Schaijk schoon. “Wij gebruiken bacteriën om het water te zuiveren”, legt Van de Sande uit. “Urine, ontlasting en waswater kunnen we goed verwijderen. Maar in medicijnresten uit het afvalwater halen, zijn we nog niet zo goed. Dus we kunnen wel wat hulp gebruiken.”

Tonnen actieve kool nodig
De oplossing voor het verwijderen van medicijnresten is om actieve kool bij het rioolwater te doen. Bijna iedereen kent dat wel als Norit, dat je gebruikt als je diarree hebt. Maar het stofje kan ook medicijnen uit rioolwater halen. “Actieve kool is een adsorptiemiddel. De medicijnresten plakken aan dit kool. Zo krijgen we tachtig procent van de medicijnresten uit het water.”

Er zijn ook een paar nadelen. “Het is niet goedkoop”, zegt Van de Sande. “We hebben tonnen van die actieve kool nodig.”

Niet alleen maar voordelen
Daarnaast is het nog niet zo milieuvriendelijk. Actieve kool wordt nu nog voornamelijk gemaakt van steenkool. “Maar er komen in de toekomst betere alternatieven. Vandaar dat we er nu al in investeren.”

De rioolwaterzuivering in Oijen wordt op dit moment verbouwd. Er komen dan een paar grote silo’s te staan voor de actieve kool. Over een half jaar moet het hele proces in werking zijn.

LEES OOK: Medicijnen uit water halen met gemalen steenkool, in Vinkel gebeurt het al

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!