Formule 1-fans over komst Nelson Valkenburg; 'Tijd voor vers bloed'

2 december 2021 om 18:02 • Aangepast 10 december 2021 om 13:16
nl
De Formule 1 krijgt een nieuwe commentaarstem: Nelson Valkenburg uit Oosterhout wordt de vervanger van Olav Mol. Mol is al decennialang dé stem van de Formule 1, dus de verrassing was groot onder vriend en vijand.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

"Het is een puinhoop", roept Nardje Berk uit Helmond, gevraagd naar zijn mening over de wisseling van de wacht op de commentaarpositie. Berk is met zijn leeuwenpak de mascotte van de Formule 1 en bij veel races te vinden. "Net nu Max wereldkampioen gaat worden, gaan ze liggen klooien. Olav Mol hoort er te zitten. Hij hóórt bij Formule 1. Hij hoort bij Max Verstappen. Punt."

Het enthousiasme van Olav Mol voor Max Verstappen is ook wat Bas van Bodegraven uit Tilburg zo aanspreekt. Hij is de oprichter van de Go Max fanclub. "Olav Mol is de koning van het enthousiasme." En dat is heel belangrijk in een goede commentator, vindt Van Bodegraven. "Olav Mol ademt Formule 1. Dat gaat wel gemist worden door een aantal mensen." Toch is hij ook wel benieuwd naar het geluid van Nelson Valkenburg. "Ik ken hem wel, heb hem wel eens gehoord. Ik ben benieuwd hoe hij de Formule 1 gaat doen. Dat blijft toch afwachten."

De komst van Nelson Valkenburg als commentator en het vertrek van Olav Mol hangt samen met de de nieuwe rechtenhouders van de Formule 1-races. Nordic Entertainment Group (NENT) neemt vanaf volgend seizoen de uitzendrechten over van Ziggo. En zij maakten woensdag bekend dat die uitzendingen dus een nieuwe commentator zullen hebben. Olav Mol moet plaatsmaken voor Valkenburg. En naast Valkenburg zit coureur en expert Melroy Heemskerk als assistent.

"Ik had Valkenburg zelf ook op pole position gezet."

In de Formule 1-shop GP World Racing in Rijsbergen wordt enthousiaster gereageerd op de komst van Nelson Valkenburg als nieuwe commentator. "Ik ben er heel erg blij mee", zegt eigenaar Danny de Heer. "Ik ken Nelson niet persoonlijk, maar ik kijk ook altijd de 24 uur van Le Mans waar hij het commentaar doet. Hij is heel kundig, heel prettig om naar te luisteren. En eerlijk gezegd ben ik Olav Mol al een tijdje zat. Het is tijd voor vers bloed."

Hij vindt Valkenburg ook een logische keuze als commentator. "Als ik zelf een lijstje had moeten maken, had ik Nelson Valkenburg op pole position staan", zegt hij met een knipoog. "En ik denk dat duo-presentatie ook heel prettig is. Iemand doet verslag en er zit nog iemand naast met een anekdote of inside information. Dat heeft wat meer diepgang."

"Ik hoop op iets neutralere verslaggeving."

Onder de klanten in zijn winkel zijn de meningen verdeeld. "Ik heb eigenlijk twee groepen klanten", vertelt Danny. "Mensen die Max-fanaat zijn, en Ziggo is dat eigenlijk ook wel een beetje. En ik heb jongens die al veertig jaar naar Formule 1 kijken. Ikzelf zit ook bij de groep die al langer kijkt. Wij zijn ook wel voor Max, maar ik hoop gewoon op iets neutralere verslaggeving."

Dat Oosterhouter Nelson Valkenburg daarvoor gaat zorgen, weet hij wel zeker. "Hij is gewoon goed, heeft veel kennis, is heel technisch en heeft een fijne luisterstem. Kom maar op!"

LEES OOK: 'Superblij en enorm trots', Nelson Valkenburg vervangt F1-icoon Olav Mol

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.