Video

Raadslid Mpanzu Bamenga uit Eindhoven wint mensenrechtenprijs

10 december 2021 om 19:11 • Aangepast 13 december 2021 om 09:53
nl
Mpanzu Bamenga uit Eindhoven is door het College voor de Rechten van de Mens uitgeroepen tot MensenrechtenMens 2021. Het raadslid won de prestigieuze titel vanwege zijn strijd tegen etnisch profileren bij de Koninklijke Marechaussee. Volgens de jury heeft hij zich daarmee op bijzondere wijze ingezet voor de mensenrechten.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De 36-jarige Bamenga werd in 2018 op het vliegveld in Eindhoven door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd. Volgens hem gebeurde dat bij mensen met een donkere huidskleur eerder dan bij anderen. Hij spande met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de Staat. Inmiddels geeft de Koninklijke Marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.

"Geweldig! Een bijzondere eer", zo reageert de opgewekte winnaar. "Het is een nieuwe steun in de rug tegen etnisch profileren", benadrukt hij.

Raadslid Bamenga vertelde eerder in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK over zijn strijd:

Wachten op privacy instellingen...

De rechter oordeelde in september overigens anders over de zaak. Die bepaalde dat de Koninklijke Marechaussee niet etnisch profileerde aan de grens. "Marechaussees mogen huidskleur meewegen bij de beslissing om iemand aan de grens uit een rij te halen en te controleren. Het mag alleen niet de enige reden zijn", was het oordeel van de rechter toen.

Beweging
Toch is er volgens Bamenga wel degelijk iets veranderd. "Je ziet echt een beweging in de maatschappij tegen etnisch profileren. Ook de Marechaussee heeft aangegeven het zelf niet meer te willen."

Ieder jaar reikt het College voor de Rechten van de Mens de titel MensenrechtenMens uit 'als aanmoediging voor denkers en doeners die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten'. Dit jaar zet het College voortrekkers in de schijnwerpers met een effectieve aanpak tegen racisme.

Wachten op privacy instellingen...

De Brabander won van twee andere kandidaten. Ook Lida van den Broek uit het Drentse Peize maakte kans op de prijs. Zij is oprichter van Kantharos, een bureau gespecialiseerd in etnische diversiteit. Ook de Rotterdamse Marjorien Malbons van Stichting MAIT voor schuldhulpverlening en budgetcoaching maakte kans.

LEES OOK:

Zwarte man controleren op Eindhoven Airport 'is geen etnisch profileren'

Mpanzu Bamenga in zaak tegen de staat: 'Etnisch profileren moet stoppen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.