Coronanieuws: 'Avondlockdown tot na jaarwisseling'
De hoofdpunten:
- Avondlockdown blijft tot na de jaarwisseling, meldt de NOS.
- In Brabant kwamen er 2337 besmettingen bij.
- Carnaval 2022 zoals vanouds? Kleine kans, denkt burgemeester Paul Depla.
- Mensen uit 1955 en 1956 zijn aan de beurt voor oppepprik.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Johnson kondigt versnelling boosterprogramma VK aan om Omikron
De Britse premier Boris Johnson heeft zondag een versnelling van het boosterprogramma in zijn land aangekondigd. Alle volwassenen in het Verenigd Koninkrijk zullen vanaf volgende week worden uitgenodigd voor een boosterprik, zei Johnson in een televisietoespraak. Dat is een maand sneller dan tot nu toe was gepland.
"Het is nu duidelijk dat twee dosissen van het vaccin simpelweg niet genoeg zijn om het benodigde beschermingsniveau te hebben", zei Johnson onder meer. "Maar het goede nieuws is dat onze wetenschappers erop vertrouwen dat we dat beschermingsniveau met een derde dosis, een boosterprik, weer kunnen oprekken."
De versnelling van het boosterprogramma is volgens Johnson nodig vanwege de opkomst van de Omikron-variant, die hij in zijn toespraak zelfs vergeleek met "een vloedgolf" die op komst is. In het VK werden zondag 1239 nieuwe besmettingen met de Omikron-variant bevestigd, bijna een verdubbeling tegenover de 633 besmettingen die zaterdag waren gerapporteerd.
Eerder op zondag kondigde de Britse regering al nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo moeten vanaf dinsdag mensen die deels of volledig gevaccineerd zijn en die contact hebben gehad met iemand die besmet is, zeven dagen lang een zelftest doen.
Aanhouding in IJmuiden en gebiedsverboden in Hilversum na protest
In Nederland is op zondag op meerdere plaatsen door groepen die zich Defend noemen, gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. In IJmuiden is zondag een persoon aangehouden wegens het afsteken van vuurwerk, nadat de Mobiele Eenheid een groep van tientallen demonstranten uiteendreef. Bij het Mediapark in Hilversum kregen vier demonstranten een gebiedsverbod opgelegd.
De gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt, vaardigde een noodbevel af voor het Plein 1945. Zondag verzamelden daar tientallen mensen die demonstreerden tegen de coronamaatregelen. De politie veegde vanwege het bevel het plein leeg. Wat later, aan het einde van de middag, trok de politie zich weer terug vanaf het plein.
In Hilversum kregen vier mensen een gebiedsverbod opgelegd nadat de politie signalen had ontvangen dat groeperingen de rechtsorde wilden verstoren. Op en rond het Mediapark in Hilversum waren zondag veel agenten aanwezig. Het ging volgens de politie om groeperingen die zich Defend noemen en op besloten platforms op sociale media oproepen naar het Mediapark te gaan.
Ook in Den Haag was zondagmiddag veel politie zichtbaar aanwezig met onder meer busjes en agenten te paard. Die aanwezigheid had volgens de politie te maken met informatie die was binnengekomen. Er was vooral veel politie op de Bezuidenhoutseweg en bij het Catshuis, waar zondag een deel van het kabinet vergaderde over de coronamaatregelen.
Al ruim 50.000 aanmeldingen voor aangifte tegen De Jonge
Het initiatief om aangifte te doen tegen demissionair coronaminister Hugo de Jonge heeft tot en met zondag 52.000 aanmeldingen opgehaald.
Volgens de initiatiefnemers deed De Jonge eind november in de Eerste Kamer bedreigende uitspraken richting ongevaccineerden. De Jonge zei toen "vrij goed, vrij precies per postcode, te weten waar die wonen", toen hem werd gevraagd waar de groep zit die tegen vaccineren is.
Initiatiefnemer Mordechaï Krispijn, bekend als actievoerder tegen de coronamaatregelen, stelt dat hij in overleg is met juristen om te kijken hoe kansrijk de aangifte is en hoe die het beste ingediend kan worden. Dat gaat volgens hem op zijn vroegst begin januari gebeuren. Krispijn begon op 5 december de actie.
"Doel van de actie is om juridisch te toetsen of een minister dergelijke taal mag spreken, die voor een grote groep mensen als bedreigend en beledigend wordt ervaren", aldus Krispijn in een verklaring. De aangifte zou ook gericht worden op belediging, omdat de minister in de Eerste Kamer sprak over "wappies". Dat wordt volgens de initiatiefnemers door veel mensen als beledigend en discriminerend ervaren.
De huidige avondlockdown geldt tot na de jaarwisseling
De huidige coronamaatregelen worden tot zeker begin volgend jaar verlengd. Dat is de uitkomst van het Catshuisoverleg, zegen bronnen tegen de NOS. Dat betekent dat onder meer de horeca, niet-essentiële winkels en sportscholen moeten sluiten om 17.00 uur. Het advies blijft om maximaal vier mensen thuis te ontvangen. Er komt geen uitzondering voor de Kerstdagen.
Het kabinet zou nog geen besluit hebben genomen over het eerder laten beginnen van de kerstvakantie. Het OMT had die optie geadviseerd, om het aantal besmettingen op scholen terug te dringen.
LEES OOK: Horeca baalt van verlenging lockdown: 'We hebben geen perspectief'
Weer meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer iets toegenomen. In totaal liggen er nu 2762 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.
Zaterdag lagen in totaal nog 2743 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 2120 patiënten, elf meer dan zaterdag. Op de intensive cares steeg het aantal patiënten met acht tot 642.
Het afgelopen etmaal zijn er 251 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Van hen zijn er 33 opgenomen op de ic en 218 op de verpleegafdelingen.
2337 nieuwe besmettingen in Brabant
in Brabant zijn sinds zaterdag 2337 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo meldt het RIVM. In heel Nederland waren het er 16.671. De afgelopen zeven dagen kwamen er gemiddeld 18.404 besmettingen aan het licht. Vorige week zondag stond het zevendaags gemiddelde nog op 21.776 besmettingen, sindsdien daalde het elke dag.
'Moeder met corona op de ic en een te vroeg geboren kind, dat wil je niet'
Je kunt met goede informatie aan zwangeren het verschil maken als het gaat over de vraag vaccineren of niet. Dat is de ervaring die Mieke Kerkhof, gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, heeft. Kerkhof vertelde zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant over ongevaccineerde zwangeren die op de intensive care belanden.
Een kindje moet dan eerder op de wereld worden gezet omdat je een moeder anders niet goed kunt beademen, legde ze uit. Lees hier meer.
Kijk hier heel het gesprek met gynaecoloog Mieke Kerkhof in KRAAK. terug:
Carnaval 2022 zoals vanouds? Kleine kans, denkt burgemeester Paul Depla
De kans is niet groot dat we in februari carnaval kunnen vieren zoals we dat voor corona gewend waren. Dit zei burgemeester Paul Depla van Breda zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant. "Het risico dat corona roet in het eten gooit, is opnieuw groot", zo schat hij in.
Kijk hier heel het gesprek met Paul Depla in KRAAK. terug:
Bayern-voetballer Joshua Kimmich wil zich toch laten vaccineren
Duits voetbalinternational Joshua Kimmich gaat zich toch laten vaccineren tegen het coronavirus, meldt tv-zender ZDF. Kimmich kreeg eerder veel kritiek op zijn besluit geen prik te halen. Hij zei zich zorgen te maken over de effecten op de lange termijn. Zijn werkgever Bayern München was niet blij toen de middenvelder tot twee keer toe in quarantaine moest en uiteindelijk ook besmet bleek met het coronavirus. Hij komt dit jaar niet meer in actie voor de club.
Mensen uit 1955 en 1956 aan de beurt voor oppepprik
Mensen die geboren zijn in 1955 en 1956 mogen vanaf elf uur zondagochtend een afspraak maken voor de zogenoemde 'oppepprik' via Coronavaccinatie-afspraak.nl. Dat maakte minister Hugo de Jonge zondagochtend bekend. Wie liever belt, moet de uitnodigingsbrief afwachten.
Deel kabinet overlegt in het Catshuis over 'avondlockdown'
Als het aan het Outbreak Management Team ligt blijft de 'avondlockdown' voorlopig in stand. Een definitief besluit moet in Den Haag nog genomen worden en een deel van het kabinet komt in de loop van de zondag in het Catshuis bijeen om onder meer over deze maatregel te praten. Zaterdag lekte uit dat het OMT het versoepelen van de coronamaatregelen zoals ze nu gelden niet voor hand vindt liggen. Maar ook het aanscherpen van de regels is op dit moment niet nodig.
Storing bij online maken test- of prikafspraak GGD voorbij
De storing die het zaterdag urenlang onmogelijk maakte online een afspraak te maken voor testen of vaccineren bij de GGD, is opgelost. Kort na halfvier 's middags maakte de GGD bekend dat de storing voorbij was. Door de storing konden mensen die geboren zijn in 1953 en 1954 zaterdag een tijd lang geen online-afspraak maken voor een boosterprik. Ook mensen die zich wilden laten vaccineren of testen op het coronavirus konden er urenlang niet terecht.