Horeca baalt van verlenging lockdown: 'We hebben geen perspectief'

12 december 2021 om 20:35 • Aangepast 14 december 2021 om 20:13
nl
De huidige coronamaatregelen worden tot zeker begin volgend jaar verlengd. Dat is volgens bronnen de uitkomst van het zondagse overleg in het Catshuis. Voor de horeca, die hierdoor de feestdagenomzet grotendeels in rook zou zien opgaan, is dit de zoveelste dreun. "Het zal weer gaan kraken, voor zover er nog iets te kraken valt."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Als het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie daadwerkelijk bekendmaakt dat de huidige lockdown langer zal duren, betekent dit voor de horeca dat de deuren de gehele decembermaand om vijf uur 's middags moeten sluiten.

"Er wordt maar verder aangemodderd en aangepolderd."

“Ik ben niet eens meer verbaasd", zucht Ruud Bakker. Hij is horecaondernemer en voorzitter van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Ik heb een maand geleden al geroepen dat deze situatie langer zou gaan duren dan een paar weken en dat ik een voorstander was van een harde lockdown. Dan had iedereen pijn geleden en konden we verder. Nu wordt er maar verder aangemodderd en gepolderd. Het is niet voor niks dat er onder Nederlanders zo weinig vertrouwen meer is in het coronabeleid van het kabinet.”

Volgens Bakker grijpt het kabinet telkens naar andere middelen en is de horeca de kop van Jut. “Ik heb het idee dat het telkens op de horeca wordt afgeschoven omdat dat de economie is die het kabinet het minste schaadt, waar ze het minst last van hebben en die ze het best in de hand kunnen houden. Het is voor ondernemers om moedeloos van te worden.”

“We hebben geen perspectief en we weten het gewoon niet meer."

"De hele landelijke groepsapp stroomde weer vol", vervolgt Bakker. “Ik zag weer genoeg kommer en kwel.” Volgens de Eindhovense horecaman horen zijn collega's deze zoveelste klap bijna gelaten aan. “We hebben geen perspectief. Tot op de dag van vandaag weten we niet hoe de Tegemoetkoming Vaste Lasten eruit gaat zien. Die kunnen we nog steeds niet aanvragen, maar is al zes of zeven weken geleden beloofd. De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid voor het personeel gaat maandag pas open. Ik heb het nog niet meegemaakt dat ambtenaren werken tussen Kerstmis en oud en nieuw. Dat houdt in dat we medio januari eindelijk een beetje geld zullen krijgen. Het zal weer gaan kraken overal, voor zover er nog iets te kraken valt.”

LEES OOK: Horecabaas snapt niets van OMT-advies: 'Dan liever twee weken alles dicht'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.