Skateverbod in Eindhoven van de baan: 'Tijd voor een voorzichtig feestje'

15 december 2021 om 14:50 • Aangepast 23 december 2021 om 14:23
nl
De groep jonge skaters blijft gewoon welkom om hun sportieve stunts te doen bij het Piazza Center en de Catharinakerk in Eindhoven. Het verzoek voor een skateboardverbod in de Eindhovense binnenstad werd dinsdagavond unaniem van de baan geveegd door de gemeenteraad.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De 21-jarige skater Gijs van Schaick Zillesen is blij, maar vooral een beetje beduusd. En eigenlijk gelooft hij het nog niet helemaal. "Ik hoop dat de boa's zich hier ook aan houden, want het zou zomaar kunnen dat we vanavond weer een boete van 150 euro aan onze broek hebben hangen", zegt hij behoedzaam.

"Op de bon geslingerd, terwijl we daar toen gewoon mochten komen."

Al eerder werden Gijs en zijn vrienden op de bon geslingerd toen ze bij het overdekte gedeelte van het Piazza Center aan het skaten waren. "Terwijl we daar toen gewoon mochten komen", aldus Gijs.

Winkeliers, handhaving en ook de beheerder van de Catharinakerk hadden om het verbod gevraagd. Het skaten zou hinder veroorzaken en de weg en het straatmeubilair kunnen beschadigen.

Gijs begon een online petitie tegen het skateverbod, die bijna 1300 keer werd ondertekend. "Daar ben ik ontzettend blij mee, die steun van alle kanten", zegt hij.

Geen enkele partij kon zich dinsdagavond vinden in de plannen om de jonge skaters te weren. Sporten is juist iets wat moet worden gestimuleerd, was de algehele mening.

"Jongeren hebben ruimte nodig om elkaar te ontmoeten."

Ook PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers maakte zich sterk voor de jongeren. "We hebben als gemeente afgesproken dat urban sports een van onze kernsporten is. Waarom dan een gebiedsverbod? Dat is een zware maatregel voor een kleine groep mensen. Maak de openbare ruimte geschikt om te bewegen. Jongeren hebben ruimte nodig om elkaar te ontmoeten.”

Over de veiligheid en beschadigingen was Raaijmakers duidelijk. “Ze doen niemand kwaad. Ze zijn er bijna altijd als er geen winkelend publiek is. Er zijn een paar beschadigingen en daar moet een oplossing voor komen.”

Vanavond wordt er in ieder geval weer geskateboard in de binnenstad. "En dan vieren we een voorzichtig feestje", lacht Gijs.

LEES OOK: Gijs verzet zich tegen skateverbod in Eindhoven: 'Wij zijn geen gevaar'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!