LIVEBLOG

Coronanieuws: VWS naar rechter om stiekeme commissie bij inkoop mondkapjes

16 december 2021 om 06:43 • Aangepast 17 december 2021 om 08:21
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Opnieuw daling aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
  • Run op reizen door extra week schoolvakantie
  • Helft van de restaurants dicht met kerst
  • Robot Temi scant QR-code

Liveblog

22.50

Dit liveblog is gesloten

22.23

Amerikaans advies: liever niet prikken met Janssen-vaccin

De Verenigde Staten zouden de voorkeur moeten geven aan andere vaccins dan dat van Janssen. Een team Amerikaanse medisch deskundigen dat de regering adviseert, vindt de vaccins van Pfizer en Moderna beter. Het panel wijst op de zwakkere bescherming en grotere risico's van Janssen, zoals stolsels in het bloed.

Sinds 9 december zouden er zeker negen personen aan zijn overleden, aldus de jongste cijfer van de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC.

21.25

VWS naar rechter om heimelijke commissie bij inkoop mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid stapt naar de rechter om geld terug te halen dat de Staat te veel zou hebben betaald bij een grote aankoop van beschermingsmiddelen, zoals mondmaskers.

Gebleken is dat de Britse groothandel Bunzl in het geheim commissies had bedongen ter waarde van 2 miljoen euro. Dat is belastinggeld en omdat gesprekken met het bedrijf "niet het gewenste resultaat" hebben opgeleverd, wil het ministerie het geld nu terugvorderen via de rechter, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.

21.15

Virgil van Dijk mist duel Liverpool door corona

Virgil van Dijk moet de thuiswedstrijd van Liverpool donderdagavond tegen Newcastle aan zich voorbij laten gaan. Hij is vermoedelijk besmet met het coronavirus. Ook teamgenoten Fabinho en Curtis Jones hebben waarschijnlijk corona. De tests van de drie spelers waren niet negatief.

Vanwege de 'verdachte' testuitslag bij de drie spelers ondergingen alle andere selectieleden en stafleden van Liverpool een nieuwe testronde. “Er werden verder geen positieve gevallen vastgesteld”, liet de clubleiding weten.

Virgil van Dijk (foto: Darren Staples/ANP).
Virgil van Dijk (foto: Darren Staples/ANP).
18.55

GGD schaalt op voor de boosterprik

De GGD heropent vaccinatielocaties en breidt de capaciteit van bestaande locaties uit voor de boosterprik. De derde coronaprik wordt gegeven vanwege de opkomst van de omikronvariant.

De vaccinatielocatie in de Brabanthallen in Den Bosch wordt komende zaterdag heropend. Volgende week opent er een nieuwe vaccinatielocatie in Cuijk. Een tweede grote vaccinatielocatie in de Koepelhal in Tilburg volgt vlak daarna.

Naast deze locaties worden de bestaande vaccinatielocaties in Berghem, Boxtel, Tilburg (Willem-II), Uden, Veghel en Waalwijk de komende periode \ maximaal gebruikt en de openingstijden verruimd’, laat de GGD weten.

17.53

Aantal boosterprikken stijgt naar bijna 1,4 miljoen

Ruim 1,36 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Dat zijn er ruim 314.000 meer dan het cijfer dat dinsdag naar buiten kwam en ruim 630.000 meer dan de stand van vorige week donderdag.

Het aantal boosterprikken wordt voorlopig elke dinsdag en donderdag bijgewerkt op het coronadashboard van de overheid.

GGD’s hebben tot nu toe bijna 920.000 prikken gezet. Dat zijn er ongeveer 290.000 meer dan afgelopen dinsdag. Dit zijn vooral mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken.

17.20

Man (19) opgepakt voor verkopen valse corona-QR-codes

Een man van negentien is woensdag in Riel opgepakt, nadat hij was ontmaskerd als verkoper van valse corona-QR-codes. Hij verkocht ze via Instagram voor vijftig euro per stuk. De man werd ontmaskerd door programmamaker Kees van der Spek.

Foto: Richard Brocken/ANP.
Foto: Richard Brocken/ANP.
16.48

EU-landen mogen coronapillen Pfizer alvast gebruiken

Nederland en de andere EU-landen mogen alvast de coronapillen van Pfizer gebruiken om coronaklachten tegen te gaan. Het middel is nog niet goedgekeurd, maar in afwachting daarvan kan het alvast worden ingezet. Dat heeft de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, donderdag besloten.

Het middel heet Paxlovid. Het is bedoeld voor volwassenen die net positief zijn getest en behoren tot een risicogroep, waardoor hun klachten erger zouden kunnen worden.

Paxlovid bestaat uit twee pillen. Ze moeten twee keer per dag samen worden ingenomen en dat vijf dagen lang.

15.48

Coronamoeheid slaat toe tijdens kerst: 'Zonder omikron was het nog erger'

Meer Brabanders smokkelen dit jaar met het aantal bezoekers tijdens de kerstdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Newcom, maar hoe komt dat? Neuropsycholoog Erik Matser uit Helmond weet het wel: “Iedereen is totaal coronamoe.”

Bijna 10 procent van de ondervraagde Brabanders geeft aan dat ze met kerst thuis méér bezoekers ontvangen dan volgens de regels mag. Vorig jaar was dat nog 8 procent.

Neuropsycholoog Erik Matser. (foto: Omroep Brabant)
Neuropsycholoog Erik Matser. (foto: Omroep Brabant)
15.02

Woensdag 1 miljoen telefoontjes naar GGD voor prikafspraak

Het callcenter van de GGD heeft moeite om het grote aantal bellers te woord te staan. Woensdag kreeg de GGD bijna een miljoen telefoontjes van mensen die een afspraak voor een coronaprik wilden maken, zo laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland donderdag weten. Ook donderdag houdt de drukte aan, aldus de organisatie. De GGD roept mensen op geduld te hebben.

"Het landelijke callcenter van de GGD GHOR heeft te maken met een extreme piekbelasting waardoor het telefonisch maken van een prikafspraak moeilijk is." De GGD vraagt mensen opnieuw om hun prikafspraak online te maken. De organisatie noemt het "goed om te zien dat veel mensen een boosterprik willen krijgen. Maar we roepen opnieuw op om oudere familieleden, buren of kennissen te helpen met het maken van een online afspraak als ze zelf geen ervaring hebben met internet." Momenteel kunnen alle zestigplussers een afspraak maken voor een boosterprik tegen het coronavirus.

14.44

Opnieuw daling aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets afgenomen. Momenteel houden 2546 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat is een daling van 76 patiënten ten opzichte van woensdag. Die dag was het aantal opgenomen coronapatiënten al sterk gedaald ten opzichte van een etmaal eerder. Tussen dinsdag en woensdag daalde het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen met 122.

Donderdag liggen er van de opgenomen patiënten 1923 op de verpleegafdelingen. Dat is een daling van 73 ten opzichte van woensdag. Er werden 205 nieuwe mensen met Covid-19 opgenomen, maar doordat nog meer patiënten de afdelingen verlieten, daalde het totale aantal bezette bedden toch. Op de intensive cares liggen 623 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Dat is een daling met drie patiënten ten opzichte van 24 uur geleden. Er werden 34 nieuwe coronapatiënten op de ic's opgenomen, maar doordat er meer mensen de afdelingen mochten verlaten of overleden, daalde de totale bezetting evengoed.

13.20

Nederland voor vijfde week donkerrood op Europese coronakaart

Nederland blijft donkerrood kleuren op de kaart van coronabesmettingen in Europa. Voor de vijfde week op rij staat het hele land op het hoogste waarschuwingsniveau. De besmettingscijfers in ons land dalen, maar die daling is nog niet voldoende voor een kleurverandering op de kaart van het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

LEES OOK: Hier meer informatie over de Europese coronakaart

De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 29 november tot en met 12 december. Begin december kwamen er dagelijks nog meer dan 20.000 positieve testuitslagen bij in Nederland. De daling van het aantal besmettingen die daarna werd ingezet, is voor de coronakaart nog onvoldoende om dat hoge aantal te compenseren.

12.12

OM ontvangt 22.581 keer ondertekende aangifte tegen Willem Engel

22.581 mensen hebben de collectieve aangifte ondertekend tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid. Initiatiefnemer van de aangifte Norbert Dikkeboom overhandigt deze donderdag aan het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Dikkeboom startte een burgerinitiatief omdat Engel zich volgens hem schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting en uitingen met een terroristisch oogmerk.

Hij omschrijft de Viruswaarheid-oprichter als "een buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen" en vindt dat Engel angst en verdeeldheid zaait onder de bevolking met zijn uitlatingen. In de afgelopen maanden verzamelde Dikkeboom uitspraken van Engel die volgens hem strafbaar zijn en verzamelde deze in een openbare aangifte die hij plaatste op aangiftewillemengel.nl.

Sinds 22 november is die door 22.581 mensen ondertekend. Engel is van mening dat de aangifte vals is: volgens hem staan er geen strafbare feiten in. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn", zo liet hij eerder weten.

10.14

'Ongekend hoge stijging' ziekmeldingen, leraren het vaakst absent

Het aantal ziekmeldingen in de maand november is met een derde gestegen in vergelijking met oktober. Met name in het onderwijs meldden meer werknemers zich ziek. De stijging van het aantal ziekmeldingen is in een maand tijd nog niet eerder zo hoog geweest, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

Het gemiddelde verzuimpercentage steeg in deze maand door naar 5,1 procent, volgens de arbodiensten een "uitzonderlijk hoog niveau". Het coronavirus en de griep veroorzaakten het meeste verzuim.

07.56

Helft van de restaurants dicht met kerst

Horecaondernemers gooien massaal hun restaurant dicht met kerst. Maar liefst de helft van de restaurants is helemaal gesloten, blijkt uit een inventarisatie van BNR. Dat aantal kan nog verder oplopen nu de avondlockdown weken langer duurt. "Het is niet rendabel genoeg", zegt Joyce Teune, countrymanager van restaurantsite The Fork.

"De omzet daalt terwijl je een hoop kosten hebt, denk aan inkopen doen en personeel betalen. Restaurants die normaal met lunch én diner open zijn, draaien nu alleen lunch. Dan wil je zeker weten dat de tafels gevuld zijn", meent Teune. In plaats daarvan ontstaat onzekerheid doordat maatregelen steeds veranderen, vult Jeroen Wubbe van reserveringssite Eet.nu aan tegen BNR. "Als je op het laatste moment te horen zou krijgen dat je dicht moet, is dat natuurlijk funest."

07.05

Horeca doordeweeks massaal dicht, maar het is druk bij wie wel open is

Horecazaken houden hun deuren doordeweeks massaal gesloten. Volgens Koninklijk Horeca Nederland is het voor veel ondernemers niet rendabel om voor die paar gasten een paar uur open te zijn. Toch zijn er ook cafés en restaurants die daar heel anders over denken. Zoals restaurant The Talk aan de Heuvel in Tilburg bijvoorbeeld. "We willen mensen welkom blijven heten als ze er even uit willen", legt restaurantmanager Robin Baelemans uit. Lees hier onder meer zijn verhaal.

Robin Baelemans voor een druk restaurant The Talk (foto: Collin Beijk)
Robin Baelemans voor een druk restaurant The Talk (foto: Collin Beijk)
06.30

CBS: werkloosheid naar laagste niveau sinds begin meting

De werkloosheid in Nederland is in november gedaald naar 2,7 procent. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het laagste maandcijfer sinds het begin van de meting in 2003. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel erg groot, waardoor de werkloosheid steeds verder afneemt.

Volgens het CBS daalde het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 17.000 per maand en kwam het aantal daarmee in november uit op 251.000. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg over de afgelopen drie maanden met gemiddeld 33.000 per maand naar 9,2 miljoen. Voor het eerst had meer dan 70 procent van de 15- tot 75-jarigen betaald werk, aldus het statistiekbureau.

05.00

Run op reizen door extra week schoolvakantie

Nu de scholen een week eerder dichtgaan, boeken ouders met jonge kinderen gauw nog een vakantie voor volgende week, zo meldt het Algemeen Dagblad. Bij veel vakantieparken stromen de boekingen volgens de krant al sinds maandagavond, toen het nieuws over de langere kerstvakantie uitlekte, onophoudelijk binnen.

"Het lijkt erop dat het nieuws voor veel jonge ouders een trigger is om te kijken of zij volgende week toch nog even weg kunnen. Er is in elk geval nog voldoende beschikbaar én de prijzen voor de week voor de kerst zijn op het moment nog vrij gunstig", zegt Laurens Taekema van Parkvakanties.

04.30

Robot Temi scant QR-code

Een nieuwe 'boa-robot' kan helpen bij de door werknemers gehate controles op QR-codes en de anderhalvemeterregel in onder meer horeca, dierentuinen, musea en theaters. De onverstoorbare bliepbliep-controleur kan met een ingebouwde check-app zelfstandig alle coronaballast aan de deur controleren, schrijft De Telegraaf.

Als 'Temi', zoals de robot heet, door bezoekers wordt voorbijgelopen of wanneer de QR-check niet goed uitpakt, krijgt het personeel een seintje via de e-mail of app. De robot is sinds enkele dagen te koop voor ongeveer vijfduizend euro. Leasen voor zo'n vierhonderd euro per maand kan ook. Robotfabrikant Roeland van Oers meldt al de nodige belangstelling. De ervaring leert volgens hem dat mensen relatief aardig en rustig op een robot reageren. "Kwaad worden op een apparaat is immers zinloos."

03.30

Nederland blijft donkerrood ondanks daling aantal coronagevallen

Overal in Nederland daalt het aantal coronagevallen, maar voor de kaart van coronabesmettingen in Europa heeft dat nog geen gevolgen. We blijven in zijn geheel op het hoogste waarschuwingsniveau staan. Dit betekent dat alle provincies voor de vijfde week op rij donkerrood zijn.

Het is deze week voor het eerst sinds september dat het aantal coronagevallen in álle provincies daalt. Limburg telt relatief gezien opnieuw het hoogste aantal positieve tests. De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij aangesloten is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!