Agressie bij prikstraten baart GGD grote zorgen: 'Dat maakt mij zo boos' - Omroep Brabant
Video

Agressie bij prikstraten baart GGD grote zorgen: 'Dat maakt mij zo boos'

19 december 2021 om 21:24 • Aangepast 20 december 2021 om 11:22
nl
Wachten op privacy instellingen...
GGD Brabant Zuidoost-directeur Ellis Jeurissen maakt zich grote zorgen over burgers die zich misdragen bij prikstraten en aan de telefoon. Dat zegt ze in talkshow KRAAK van Omroep Brabant. "Medewerkers worden uitgescholden en weggeduwd. Mensen eisen hun plek op, komen zonder afspraak naar de locaties en zijn boos als ze worden weggestuurd."
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Zondagochtend was Jeurissen met haar team nog bezig met de capaciteitsplanning. "Het eerste waar wij over nadachten: hoe komen wij aan beveiligers? Stel dat wij mensen willen prikken zonder afspraak die in onze regio wonen dan weten wij: dan wil iedereen komen, ook mensen met een afspraak. Dan weten wij hoeveel agressie dat oplevert. Dat maakt mij zo boos. Dat is afschuwelijk."

"Het is niet normaal."

Het geldt dan maar voor zo'n twintig procent van de gevallen, probeert de GGD-directeur te relativeren. "De tachtig procent die wel respect blijft houden doe je daarmee altijd tekort. Het is niet normaal wat er verbaal en fysiek gebeurt."

Ook burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft hiermee te maken. "Al twee jaar", verzucht hij. "Waarschijnlijk ook weer na afloop van dit programma zullen we allerlei leuke verwensingen krijgen. Wij zijn inderdaad een land met een heel kort lontje. Je zou ook kunnen zeggen: zoek eens even naar nuance en kijk naar het respect."

"Heb respect voor de mensen van de GGD."

We staan voor een enorme opgave, benadrukt de Eindhovense burgemeester. "Om dan altijd maar op zoek te gaan wat niet goed gaat, ik denk dat negentig procent wel goed gaat. Daar wordt niet naar gekeken. De trein die wel op tijd komt is niet interessant. Die te laat is, die is wel interessant. Doe het niet voor jezelf en heb respect voor de mensen van de GGD die 24/7 aan de lat staan."

Jeurissen zelf is in ieder geval apetrots op haar mensen. "Daar staan mensen al twee jaar aan de lat die iedere keer zeggen: wir schaffen das. Wij gaan gewoon zorgen dat het ons lukt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.