Allerkleinsten mogen nog wel naar de kinderopvang: 'Elke dag weer spannend'

20 december 2021 om 12:49 • Aangepast 27 december 2021 om 09:49
nl
Kleuters, oudere basisschoolkinderen, tieners en studenten... door de derde harde lockdown zitten ze voorlopig allemaal weer thuis. Maar dat geldt niet voor de allerkleinsten. De kinderopvang voor kinderen tot en met drie jaar is 'gewoon' open. "Het is een heel gekke situatie."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

"Vanochtend even op de site van de overheid gekeken, om zeker te zijn dat de kinderopvang open is", schrijft een moeder maandagochtend op Twitter. Niet gek, want verwarrend is het wel dat de kleintjes met knuffel en rugzakje mogen worden afgezet, terwijl oudere broertjes en zusjes de pyjama aan mogen houden en thuisblijven.

Dat voelt voor iedereen wat dubbel, vertelt Maurice Simmerok, manager bij kinderopvangorganisatie Mikz in Midden-Brabant. "Ik merk dat sommige ouders en ook medewerkers denken: ja hallo, op de opvang voor kinderen tot vier jaar zijn er toch ook besmettingen?"

"Ik denk dat het risico van besmettingen hier nu te overzien is."

Tegelijkertijd ziet ook Simmerok in de grafiekjes van het RIVM dat er veel minder kinderen onder de vier jaar positief getest worden dan daarboven. En dat komt niet alleen omdat kleintjes sowieso minder vaak worden getest. In de week van 6 december was 17 procent van alle uitslagen bij kinderen tot en met drie jaar positief. Bij de basisschoolkinderen was dat 28,4 procent.

Al met al een goede keuze dus, om de opvang van baby's en peuters door te laten gaan? "Daar komen we achteraf pas achter. Maar ik denk dat het risico van besmettingen hier nu te overzien is, ja."

Hij voegt eraan toe: "Nu de oudere kinderen thuiszitten, zullen onder hen de besmettingen omlaag gaan. Dus gaan ze ook minder jongere broertjes en zusjes besmetten. Dan dalen de cijfers onder de jongsten misschien ook nog."

Besmettingscijfers per leeftijd. (Bron: RIVM).
Besmettingscijfers per leeftijd. (Bron: RIVM).

Maar naast grafiekjes en statistiekjes, is er natuurlijk ook het gevoel. Zorgen zijn er veel en vaak: "Zeker als je als medewerker te horen krijgt dat een kindje positief getest is, dat je net een halve dag op schoot hebt gehad," aldus Simmerok.

Chantal Verhoeven van De Toverdroom, een kleinere opvangorganisatie in Dongen en omgeving, kan daarover meepraten. "Op een van onze locaties is dit weekend een kindje positief getest, dat de hele week ervoor op de groep is geweest. Het was niet helemaal lekker, maar had geen coronaklachten. Het hoefde niet te hoesten en had geen koorts."

"Denk zelf ook na over of je kindje wel of niet wil brengen in deze situatie, met deze besmettelijke variant die rondgaat."

Tot vrijdag, toen de thermometer wel koorts aangaf. En toen bleek het dus toch om corona te gaan. "En de eerste medewerker van die groep bleek vanochtend ook al positief."

Verhoeven zit flink met de situatie in haar maag. "De ouders van dat kindje zijn allebei negatief getest. Dus vraag ik me af: komt het bij ons vandaan? Die kans is wel groot. Ook de kleintjes kunnen positief zijn en het verspreiden."

Ze heeft de ouders van alle andere kindjes in de betreffende groep gevraagd hun kind te testen. "Dan moet ik erop vertrouwen dat ze dat ook doen."

"Het is echt elke dag weer spannend."

Simmerok van kinderopvang Mikz hoopt dat ouders deze dagen een extra bewuste keuze maken. "Denk er zelf ook over na of je je kindje nu wel of niet wilt brengen. Kun je het kind thuishouden, bijvoorbeeld omdat een ouder broertje of zusje toch ook al thuis is? Dan is dat nu misschien beter."

Maar werken met een peuter op schoot is voor veel ouders een onmogelijke opgave. "Als het nodig is vangen wij de kinderen uiteraard op, we zijn open."

De deuren zijn dus open. Er wordt gezongen, er worden luiers verschoond en snotneuzen gepoetst. Maar gewoon is het zeker niet: "Het is echt elke dag weer spannend."

LEES OOK:

Kinderopvang in houdgreep: groepen dicht, leiders ziek en torenhoge kosten

Kind naar de opvang? Door enorm personeelstekort niet meer vanzelfsprekend

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.