Video

Wijnkelner Remon maakte transfer naar driesterrenrestaurant in Sydney

24 december 2021 om 18:39 • Aangepast 24 december 2021 om 19:32
nl
Remon van de Kerkhof verhuisde dit jaar van Brabant naar Australië. De zoon van oud-profvoetballer René van de Kerkhof ging daar als wijnkelner aan de slag bij een restaurant sterrenchef Clare Smyth in Sydney. Binnen de kortste keren wist de ‘Messi’ van de wijnkelners ook hier een succes van het restaurant te maken. Omroep Brabant blikt met Remon terug op 2021.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Australië is bekend terrein voor Remon. Zijn man komt daar vandaan en ze hebben er al eerder gewoond. We bellen met een videoverbinding. Hier is het half elf in de ochtend, terwijl het in Australië half negen in de avond is.

“Het is vandaag 34 graden. Ik ben helemaal verbrand in mijn nek. Van op het terras zitten.” Hij is blij dat hij weer op pad kan na een lockdown van vijftien weken. “Je mocht thuis geen mensen ontvangen en ik mocht maximaal vijf kilometer rondom mijn huis komen. We waren net verhuisd en onze meubels konden niet geleverd worden omdat dat buiten de cirkel van vijf kilometer zat.”

Ook al is hij verhuisd: Remon houdt wel veel contact met zijn bekenden in Nederland, zoals zijn vader met wie hij veel appt. Ook koopt Remon hagelslag bij de Aldi in Australië en liet hij een Nederlandse collega een fles jenever meenemen. “Voor in de vriezer.”

“Laten we hopen dat Omikron geen roet in het eten gooit.”

Dit jaar ging Remon aan de slag bij een restaurant van sterrenchef Clare Smyth, die een kopie van haar driesterrenrestaurant in Londen heeft laten maken in hartje Sydney.

Remon geeft zijn gasten advies over welke wijn ze het beste kunnen drinken. Hij wordt gezien als de Messi of Ronaldo onder de sommeliers. “Het is een mooie transfer geweest”, zegt hij over de overstap van tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve in Waalre naar het driesterrenrestaurant in Sydney, een stad met ruim vijf miljoen inwoners.

Sommelier Remon van de Kerkhof vertrekt over een paar weken richting Sydney (foto: Rogier van Son)
Sommelier Remon van de Kerkhof vertrekt over een paar weken richting Sydney (foto: Rogier van Son)

Door de lockdown kon hij lange tijd niets doen. “Die begon in juli en dat was vlak voordat we open wilden gaan.” Nu is gelukkig alles weer open. “De laatste maatregelen zijn afgeschaft. Een mondmasker of QR-code hoeft niet meer. Bijna 95 procent is volledig gevaccineerd. De ziekenhuizen kunnen het gewoon prima aan. Laten we hopen dat Omikron geen roet in het eten gooit.”

"Hier drinken ze meer dan in Brabant."

Na de lockdown is het een gekkenhuis voor Remon. “Iedereen heeft goed kunnen sparen en is blij dat ze het weer uit kunnen geven.” Dat geld is ook wel nodig want een lunch op eerste kerstdag kost in het restaurant al gauw een slordige 630 euro per persoon.

“Hier drinken ze meer dan in Brabant. We maken een praatje en we lachen ook met de gasten. Alles is wel van een hogere kwaliteit. Het is fantastisch om hier te werken. Ik mis Nederland natuurlijk wel. Zeker als je van het prachtige familiebedrijf van de Treeswijkhoeve naar een multinational gaat. Ik mis het even naar boven lopen om te vragen of iets goed is. Hier gaat alles per e-mail.”

"Soms moet je een paar stappen rustiger lopen om van dit uitzicht te genieten."

“We zitten op de 26e verdieping en het gebouw heeft negentig verdiepingen. We hebben uitzicht op de Harbour Bridge en we kijken uit op het Opera House. We hebben bijna een 180-gradenuitzicht. Het is fenomenaal mooi. Soms moet je een paar stappen rustiger lopen om van dit uitzicht te genieten.”

Remon geeft leiding aan andere sommeliers. Omdat het een nieuw restaurant is, moest hij de wijnkelder met duizenden wijnen zelf opbouwen.

Vorige week kreeg het restaurant een beoordeling van de Australische restaurantgids Good Food Guide. Hoewel ze nog maar net bezig zijn, was de beoordeling erg goed. “We hebben 18 uit 20 punten gekregen. Drie ‘hats’ kregen we en dat hebben maar drie andere restaurants in Sydney. Het maximale.” Met drie hats krijg je het stempel ‘briljant’. Het is een hele prestatie in een stad met ruim vijf miljoen inwoners. “Bloed, zweet en tranen was het”, zegt Remon.

Nu hij al zo aan de top zit, is de vraag: wat zou hij hierna nog willen doen? “Een Brabander blijft altijd nuchter. Ik weet het niet. Misschien word ik nog wel ooit piloot.”

Foto: Instagram oncorebyclaresmyth
Foto: Instagram oncorebyclaresmyth

Vader en voetbalanalist René van de Kerkhof is apetrots. Hij maakte in onderstaand video een vergelijking met Messi en Ronaldo.

Het uitzicht vanuit het restaurant waar Remon werkt.
Het uitzicht vanuit het restaurant waar Remon werkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.