Verlaten winkelstraten met hier en daar een click en collect - Omroep Brabant
Video

Verlaten winkelstraten met hier en daar een click en collect

20 december 2021 om 19:30 • Aangepast 21 december 2021 om 12:24
nl
Wachten op privacy instellingen...
Waar er zaterdagmiddag nog rijen voor de winkels stonden, is het maandagmiddag uitgestorven in het centrum van Den Bosch. Winkels mogen alleen nog open zijn voor click en collect. Maar het straatbeeld blijft leeg, wat voor sommige ondernemers hard aankomt.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

De kerstversiering hangt er vrolijk bij in het centrum van Den Bosch. Een schril contrast met de winkels, waar op veel deuren briefjes hangen met de tekst: Door de lockdown zijn wij gesloten. De winkels die nog wel open zijn, mogen alleen mensen ontvangen voor click en collect. Klanten bestellen online hun artikel, om het vervolgens op te halen in de winkel. Maar dit is niet voor elke ondernemer de beste oplossing.

"Het is echt pittig", vertelt Christine. Ze heeft een zaak waar ze badspullen verkoopt. De ingang van haar winkel heeft ze omgebouwd tot afhaalloket. "Ik merk dat veel winkels hier nu in de straat een loketje hebben, net zoals wij. Dat sterkt je wel een beetje. Dan heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat."

Christine denkt dat de overheid niet beseft hoe zwaar deze maatregel is voor kleinere winkels. "We zijn maar met zijn tweeën en we hebben geen personeel. Hierdoor hebben we wel een buffer kunnen opbouwen, maar die raakt op een gegeven moment op. Dat doet echt zeer", vertelt Christine geëmotioneerd.

"Ik ben door deze nieuwe maatregel echt heel hard geraakt"

De HEMA, die een paar honderd meter verderop zit, lijkt het iets drukker te hebben. Een mevrouw komt iets omruilen voor haar zoon. "Prima, als het zo gewoon kan door blijven gaan, dan heb ik er geen problemen mee." Een andere vrouw wil proberen of ze toch iets kan kopen. "Ik heb niet geclickt, maar ik hoop toch dat ik een setje enveloppen kan kopen", zegt ze.

Een medewerker van de HEMA merkt ook op hoe groot het verschil is met afgelopen weekend. "Ja, dit is heel gek. Het is nu heel stil op straat. Zo vlak voor kerst zijn we iets heel anders gewend. Je wilt nu eigenlijk op volle toeren kunnen draaien. Dat kan helaas niet."

"Ik vind dit eigenlijk makkelijker als zelf de winkel in gaan"

Bij de bouwmarkten is het ook heel erg rustig. Bij de ingang van de Praxis zijn hekken neergezet zodat bezoekers aan de juiste kant hun producten komen ophalen. Er staat een klein groepje mensen te wachten. "Ik vind dit eigenlijk makkelijker dan zelf de winkel in gaan", vertelt een meneer. "Je hoeft het maar online te bestellen en het staat meteen voor je klaar!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.