Video

Woede om stopgezette lichtshow in de voortuin van Denie: 'Wat mag nog wel?'

21 december 2021 om 12:17 • Aangepast 21 december 2021 om 14:07
nl
Denie van Kleef uit Waalre moest maandag de kleurrijke kerstlichtshow in zijn voortuin stopzetten vanwege de coronaregels. Zelf heeft hij daar wel begrip voor, maar op sociale media zijn veel Brabanders boos. Van 'ze zijn echt helemaal gek geworden' tot 'wat een onzin': mensen zijn het niet eens met het verbod.
Profielfoto van Corrado Francke
Geschreven door
Corrado Francke

"Wat mag er nog wel?", vraagt Ferry zich af onder het Facebookbericht, waarin Omroep Brabant het verbod meldde. Hij krijgt bijval van Monique: "We mogen niet meer genieten." Theo vindt dat het besluit 'over de grens gaat' omdat hij 'honderden plekken op kan noemen waar het drukker is'.

"Ik blijf positief, veel mensen konden ervan genieten."

Martijn, Henri en Margo vragen of Denie niet zelf mag bepalen wat hij op zijn eigen terrein doet. "Het mag niet worden verboden", weet Denie. "Maar als ik doorga, worden er boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de regels houden. Dat wil ik voorkomen. En anders komen ze nog een paar keer langs en wordt het alsnog verplicht. Dus ik blijf positief, veel mensen konden ervan genieten."

Boa's kwamen maandagmiddag bij hem aan de deur om wat vragen te stellen over de show. Een half uur later kwamen ze terug, omdat van hogerhand was besloten dat er direct een verbod kwam op het lichtspektakel. Er verschenen op sociale media honderden reacties. Veel mensen begrepen er niets van.

Vorig jaar pakte Denie ookuit met een lichtshow (foto: Raymond Merkx).
Vorig jaar pakte Denie ookuit met een lichtshow (foto: Raymond Merkx).

"Ik snap de reacties wel", geeft Denie toe. "Ik vind alleen dat mensen hun pijlen soms op de verkeerde richten. Boa's handhaven gewoon de regels van het kabinet, dus zij hebben niks misdaan."

"Ze hadden naar vorig jaar moeten kijken en eerder in moeten grijpen."

Het beleid dat tot het verbod heeft geleid is wel krom, vindt de 41-jarige Waalrenaar. "Het kabinet had naar vorig jaar moeten kijken en eerder in moeten grijpen. Daar ben ik wel pissig over. Er verandert eigenlijk niks aan de corona-aanpak en dat is lastig."

Toch doet de ASML-techneut volgend jaar gewoon weer een poging. "Er waren wat ideeën vanuit de gemeente om het op de Markt te doen, maar dat moet ik nog zien gebeuren", zegt Denie.

Want de kerstlichtshow blijft het leukst als het licht gewoon in zijn tuin te zien is, benadrukt hij. "Het is een stukje minder romantisch en echt een ding in de buurt. De buren vinden het namelijk superleuk."

Toch nog eens nagenieten? Bekijk een deel van de show hieronder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.