Liveblog

Coronanieuws: 'Minder risico op ziekenhuisopname door omikron'

23 december 2021 om 06:56 • Aangepast 24 december 2021 om 08:42
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • GGD Hart voor Brabant opent speciaal telefoonnummer voor ouderen om booster in te plannen
  • Er liggen donderdag 327 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
  • Afgelopen etmaal zijn 2086 Brabanders positief getest op het coronavirus
  • De Jonge bestelt 1300 zuurstofapparaten voor thuisbehandeling coronapatiënten

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

19.25

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars sluiten akkoord over corona

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben een week voor de jaarwisseling een akkoord kunnen sluiten om financiële risico's door corona voor de ziekenhuizen te verkleinen. Deze afspraken zijn gemaakt door de Federatie van Universitair Medische Centra, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland. Naast deze landelijke regeling, kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars nu individuele afspraken maken over de zorg in het komende jaar.

In de landelijke regeling staat dat UMC's en algemene ziekenhuizen een gelijkwaardige vergoeding krijgen voor de zorg aan coronapatiënten, beschermingsmiddelen en voor het opschalen van bedden op de intensive cares. Daarbij zijn er afspraken gemaakt om gemiste inkomsten vanwege de zorg die door corona niet kan worden verleend, te compenseren. Dat moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen de landelijke richtlijnen kunnen volgen voor het afschalen of opschalen van de reguliere zorg.

18.51

Bioscoop in Eindhoven heeft posters van 'coronafilms'

Bioscoop LAB-1 in het centrum van Eindhoven heeft ludieke reclameposters opgehangen die slaan op de huidige lockdown, waarin ook bioscopen dicht moeten blijven. 'Lockdown Story 3' en 'Lockdown episode V - Covid strikes back' schitteren boven de gesloten deuren van de bioscoop.

18.48

Britse overheid: minder risico op ziekenhuisopname door omikron

Mensen lijken na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met de deltavariant. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA, die waarschuwt dat de hoge besmettelijkheid van omikron nog steeds tot gevolg kan hebben dat veel mensen een medische behandeling nodig hebben. De kans dat mensen met omikron opgenomen worden in ziekenhuizen, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager.

17.42

NU'91 ziet nog geen toenemend ziekteverzuim bij zorgmedewerkers

NU'91, de beroepsorganisatie voor de zorg, ziet nog geen tekenen van een toenemend aantal zorgmedewerkers dat door het coronavirus thuis moet blijven. De beroepsgroep heeft al langer veel last van uitval, vertelt de woordvoerder donderdag, maar "dit kan nog niet gerelateerd worden aan de omikronvariant".

De woordvoerder van NU'91 zegt rekening te houden met alle mogelijke scenario's. Als het aantal ziektegevallen toeneemt, verwacht hij dat dit effect begin januari te zien zal zijn.

16.47

Denemarken komt met strengere inreisregels vanwege omikron

Denemarken gaat buitenlandse reizigers vragen om een negatieve coronatestuitslag, ook als ze zijn gevaccineerd. De maatregel wordt op 27 december van kracht en gaat gelden voor mensen die geen verblijfsvergunning of een Deens paspoort hebben.

Ook andere Europese landen hebben deze week al strengere inreismaatregelen aangekondigd nu de omikronvariant van het virus om zich heen grijpt. In Denemarken moeten reizigers een negatieve PCR-test of een negatieve sneltest laten zien. Die moeten in respectievelijk maximaal 72 uur of 48 uur voor aankomst zijn afgenomen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

16.40

GGD opent extra priklocatie in Tilburg

De GGD Hart voor Brabant opent een extra priklocatie in Tilburg om het prikken met het boostervaccin te versnellen. Daarvoor wordt de grote Koepelhal in de spoorzone gebruikt. Op maandag 27 december wordt daar geprikt en aan het begin van het nieuwe jaar ook nog in de avonduren, zo laat de GGD weten. Met de Koepelhal in Tilburg komt het totaal aantal vaccinatielocaties in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant op negen.

Afgelopen weken werd al opgeschaald door de capaciteit te verruimen op bestaande locaties in Berghem, Boxtel, Tilburg (Willem II Stadion), Uden, Veghel en Waalwijk. Daarnaast werd de vaccinatielocatie in de Brabanthallen heropend en startte het prikken in een nieuwe vaccinatielocatie aan de Grotestraat in Cuijk.

16.26

De Jonge bestelt 1300 zuurstofapparaten voor thuisbehandeling coronapatiënten

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge bestelt "onder dwingende spoed" 1300 extra zuurstofapparaten voor de thuisbehandeling van coronapatiënten. Het gaat om zogenoemde zuurstofconcentratoren. Dit zijn elektrische apparaten die zuurstof uit de lucht halen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het "dringend gewenst is" om meer van deze apparaten beschikbaar te hebben. Deze conclusie trekt hij op basis van de door het RIVM geschetste scenario's rond de omikronvariant van het coronavirus. Deze variant is besmettelijker dan de eerdere en naar verwachting binnenkort dominant in Nederland.

Door de aanschaf van extra apparaten kunnen coronapatiënten thuis "in rust herstellen en worden - en blijven - de hoognodige klinische verpleegbedden in ziekenhuizen en instellingen beschikbaar voor reguliere patiënten en meer ernstig zieke coronapatiënten", schrijft De Jonge. "Elk beschikbaar bed in een ziekenhuis of instelling telt immers."

De apparaten geeft De Jonge in bruikleen aan leveranciers. Hij verwacht dat ze in de laatste week van dit jaar en de eerste week van volgend jaar beschikbaar en inzetbaar zijn.

LEES OOK: 400 coronapatiënten kregen thuis zuurstof via het Jeroen Bosch Ziekenhuis

15.55

Roosendaals theater streamt voorstellingen tijdens feestdagen

Theater De Kring in Roosendaal gaat tijdens de feestdagen theatervoorstellingen streamen. Van 25 tot en met 31 december is op het Facebook-kanaal van het theater iedere dag om drie uur een voorstelling te zien. Voorstellingen met publiek zijn op dit moment namelijk niet toegestaan vanwege de coronamaatregelen.

"Het is een programma voor jong en oud en met aanbod uit verschillende disciplines", aldus directeur Jan-Hein Sloesen. "Op deze manier kunnen theaterliefhebbers ook kennismaken met een ander genre dan men zelf zou bezoeken."

15.39

Boosterprik bij de huisarts voor velen een verademing

De huisartsenpraktijk in de Leonarduskerk in Helmond stroomt vol met 60-plussers en mensen met een onderliggende conditie zoals diabetes en astma van onder de 60 jaar. In één dag tijd prikken ze in de kerk alle 60-plussers en kwetsbaren die in aanmerking komen voor een boosterprik. En dat is volgens de huisarts van de praktijk een broodnodig initiatief. "Laat ons doen waar we goed in zijn."

LEES OOK: Boosterprik bij de huisarts voor velen een verademing: 'Snel en dichtbij'

15.24

Nieuwe besmettingen

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn 2086 mensen in Brabant positief getest op het coronavirus. Dat is meer dan een dag eerder, toen werden 1890 nieuwe besmettingen geregistreerd.

In heel Nederland zijn tussen woensdag- en donderdagochtend 13.400 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is hoger dan voorgaande dagen, maar wel aanzienlijk lager dan vorige week donderdag. Toen waren er meer dan 16.000 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Gezondheidsraad: bied ongevaccineerden coronavaccin Novavax aan

Volwassenen die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins die nu standaard worden gebruikt, moeten wat de Gezondheidsraad betreft de mogelijkheid krijgen om voor het nieuwe vaccin van Novavax te kiezen. De raad schrijft dat in een advies aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

15.05

Olympische sporters beslissen zelf wanneer ze boosterprik halen

De Nederlandse sporters en begeleiders die naar Beijing gaan voor de Olympische Spelen, mogen zelf beslissen wanneer en waar ze hun zogeheten boosterprik laten zetten. "Iedere sporter kan in overleg met zijn of haar medische staf, en in overleg met ons binnen wat haalbaar en te organiseren is, zelf plannen", aldus een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF. "Er zijn meerdere plekken voor in Nederland."

14.45

Coronapillen op zijn vroegst in januari verwacht in Nederland

De pillenkuren waarmee een corona-infectie in een vroeg stadium behandeld kan worden, komen op zijn vroegst in januari beschikbaar in Nederland. Er komen vooralsnog twee medicijnen aan, van Pfizer en MSD. Die hebben al een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maar Nederland kiest ervoor om het definitieve oordeel af te wachten. Dat is op zijn vroegst in januari binnen, is nu de verwachting. Ook deals over de aankoop zijn nog niet rond.

14.45

Reisadvies voor Oostenrijk aangescherpt wegens quarantaineplicht

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Oostenrijk aangescherpt. Op de informatiepagina Nederland wereldwijd wordt nu gewaarschuwd voor de strenge inreisregels in dat land vanwege het coronavirus. Voor het land geldt nog altijd code geel.

Oostenrijk scherpte woensdag de regels aan. Wie niet geboosterd is, moet vanaf zaterdag in quarantaine. Wie wel een extra prik heeft gehad, moet een recente negatieve PCR-test laten zien. Die mag niet ouder dan 48 uur zijn, in plaats van 72 uur die eerder gold.

14.40

Nog 2221 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder afgenomen. Op dit moment houden nog 2221 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecenrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 34 minder dan woensdag.

Zorgmedewerkers van de verpleegafdelingen behandelen momenteel 1657 coronapatiënten, zeventien minder dan woensdag. Er werden 162 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen, maar doordat er meer mensen de afdelingen verlieten daalde de bezetting toch.

14.35

Omikron lijkt minder ziek te maken, maar kan zorg zwaar belasten

Zelfs als de omikronvariant van het coronavirus beduidend minder ziekmakend is dan de deltavariant, zoals diverse onderzoeken suggereren, vrezen deskundigen dat de komende tijd nog altijd veel besmette mensen in het ziekenhuis zullen belanden. "De eerste en tweede prikken van coronavaccins beschermen niet goed meer tegen omikron", stelt viroloog en microbioloog Bert Niesters. "En we zijn te laat begonnen met de boostercampagne."

Het Imperial College in Londen meldde woensdag op basis van voorlopige cijfers dat patiënten met omikron 20 tot 25 procent minder vaak naar het ziekenhuis hoeven dan patiënten met delta. De kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te moeten verblijven ligt zelfs 40 tot 45 procent lager.

Onderzoeken uit Schotland en Zuid-Afrika duidden op nog lagere kansen op ziekenhuisopname. Aan de andere kant laat het tempo waarop omikron zich verspreidt duidelijk zien dat deze variant veel besmettelijker is dan delta.

14.30

Beurs die 90.000 motorliefhebbers trekt jaar uitgesteld om corona

De MOTORbeurs in Utrecht die eind februari zou plaatsvinden gaat niet door. Organisatoren van het evenement, dat doorgaans zo'n 90.000 motorliefhebbers trekt, verwachten dat over twee maanden nog te veel coronabeperkingen gelden om genoeg publiek te kunnen verwelkomen.

De beurs zou eigenlijk van 24 februari tot en met 27 februari gehouden worden in de Jaarbeurs in Utrecht. "Onze inschatting is dat we nog niet de ruimte hebben in februari, binnen de geldende coronamaatregelen, om zoveel motorliefhebbers tegelijkertijd en ongedwongen samen te brengen", laat salesmanager Rachel Jankowsky van de evenementenhal nu weten.

13.40

Nederland weer donkerrood, ondanks daling aantal coronagevallen

Nederland kleurt voor de zesde week op rij helemaal donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau. Het aantal positieve coronatests daalt, ook in vergelijking met andere landen. Maar dat gaat nog nergens snel genoeg om een stap omlaag te kunnen doen.

Limburg heeft naar verhouding de meeste positieve tests van Nederland. In de afgelopen twee kalenderweken zijn daar 18.773 inwoners positief getest, omgerekend 1680 op elke 100.000 inwoners. Daarmee staat Limburg negende op de Europese ranglijst, waar 211 regio's op staan. Vorige week stond Limburg 5e. Zeeland zakt van de 8e naar de 11e plaats. Noord-Brabant (van 19 naar 26) en Friesland (van 20 naar 22) dalen ook. Dat betekent dat de daling sneller gaat dan op andere plekken.

13.30

Advies Gezondheidsraad over vaccin Novavax donderdag verwacht

De Gezondheidsraad brengt waarschijnlijk donderdagmiddag advies uit aan het kabinet over de mogelijke inzet van het coronavaccin van Novavax. Een woordvoerder van het adviesorgaan laat weten momenteel de laatste hand aan het advies wordt gelegd. De Europese Commissie liet het vaccin maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Als ook de Gezondheidsraad positief is, kan het kabinet ervoor kiezen het te gaan inzetten in de vaccinatiecampagne.

Het vaccin genaamd Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier reeds goedgekeurde vaccins. Het nieuwste vaccin is gebaseerd op eiwitten, een al jaren beproefde techniek. Sommige deskundigen denken dat dit vaccin een deel van de mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren alsnog over de streep kan trekken. Ton de Boer, de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), merkte eerder deze week op dat sommige twijfelaars "moeite hebben met nieuwe techniek".

13.20

Ministerie over gedaalde podiumbezoeken: steun hard nodig

Dat het aantal bezoeken aan Nederlandse podia sterk is gedaald, laat zien dat steun hard nodig is. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het coronajaar 2020 trokken podia samen 5,3 miljoen bezoekers, ruim 14 miljoen minder dan in 2019. "De culturele en creatieve sector is hard geraakt", aldus een zegsvrouw van het ministerie.

Volgens haar benadrukken de cijfers "wat we al wisten". "Door de coronacrisis en lockdowns is er veel minder publiek naar de podia gegaan. Daarom hebben we gedurende de hele crisis ingezet op specifieke steunpakketten voor cultuur - bij elkaar ruim 1,9 miljard - naast de generieke pakketten, om zoveel mogelijk in stand te kunnen houden."

13.00

Site prullenbakvaccin.nl doelwit van ddos-aanvallen

Kwaadwillenden proberen de site prullenbakvaccin.nl plat te leggen door de systemen te bestoken met verkeer. Ondanks die ddos-aanvallen lukt het tot nu toe om de site in de lucht te houden, zeggen de mensen achter de site na berichtgeving van RTL Nieuws. Ze hebben een virtuele 'verkeersregelaar' voor de site gezet om overbelasting te voorkomen.

Prullenbakvaccin.nl laat zien welke praktijken in Nederland vaccindoses over hebben. Mensen die graag een boosterprik willen krijgen, kunnen daar dan naartoe gaan. De beheerders weten niet of de aanvallen worden uitgevoerd door mensen die tegen vaccineren zijn of door mensen die het voor de lol doen.

12.30

Boosterprik bij de huisarts: 'Snel en dichtbij'

De huisartsenpraktijk in de Leonarduskerk in Helmond stroomt vol met 60-plussers en mensen van onder die leeftijd met bijvoorbeeld diabetes of astma. In één dag tijd prikken ze in de kerk alle 60-plussers en kwetsbaren die in aanmerking komen voor een boosterprik. En dat is volgens de huisarts van de praktijk een broodnodig initiatief. "Laat ons doen waar we goed in zijn." Lees hier het complete verhaal.

Er worden boosterprikken gezet bij Gezondheidscentrum Leonardus in Helmond (foto: Alice van der Plas).
Er worden boosterprikken gezet bij Gezondheidscentrum Leonardus in Helmond (foto: Alice van der Plas).
12.00

GGD Hart voor Brabant opent nieuw telefoonnummer voor 70-plussers

GGD Hart voor Brabant krijgt signalen van 70-plussers die aan de beurt zijn voor een boosterprik, maar nog geen uitnodiging hebben ontvangen van het RIVM of nog geen afspraak hebben kunnen maken. Speciaal voor deze groep heeft de GGD een nieuw nummer geopend om een afspraak in te plannen: 088 368 7777.

Het nummer is alleen bedoeld voor 70-plussers die wonen in de regio Midden-Brabant of Brabant Noord, van Tilburg tot Land van Cuijk. De GGD helpt via dat nummer met het maken van een afspraak op een van de negen vaccinatielocaties de regio. De mogelijkheid geldt alleen voor zeventig-plussers die nog geen afspraak hebben voor een boosterprik, benadrukt de GGD Hart voor Brabant.

11.40

Ouderen zo bezorgd dat ze op goed geluk booster willen halen

Ouderenbond ANBO krijgt signalen dat senioren op de bonnefooi naar priklocaties gaan in de hoop zonder afspraak een prik te halen. Soms lukt dat, maar soms ook niet, want iedereen moet eigenlijk een afspraak hebben. Hoe vaak het gebeurt, kan de bond niet zeggen.

De bond vindt het niet onbegrijpelijk dat deze ouderen op goed geluk in de rij gaan staan bij een priklocatie. "Mensen willen echt zo snel mogelijk een prik. Ze maken zich echt zorgen." Het telefonisch inplannen van een afspraak blijft volgens de ouderenbond het probleem. Het digitaal aanmelden is 'op zich niet heel moeilijk', vindt de bond. Maar sommige senioren zitten te hannesen met hun DigiD. Ook willen oudere echtparen graag een gezamenlijke afspraak maken en dat kan niet online, maar telefonisch wel.

11.42

OM seponeert aangifte Kamerlid tegen coronatoegangsbewijs

De aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over het coronatoegangsbewijs is geseponeerd. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen strafbare feiten gepleegd en bovendien is het van mening dat 'een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen'.

Van Haga kan binnen twee weken in hoger beroep gaan tegen deze beslissing.

11.40

Schaatsploegen proberen coronarisico's te minimaliseren voor OKT

Voor de schaatsers is het alles of niets vanaf tweede kerstdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. De schaatsploegen hopen met verschillende maatregelen het risico om het coronavirus op te lopen zo klein mogelijk te maken.

Topvorm is vereist om op het OKT startbewijzen te veroveren voor de Olympische Spelen. Wie nu positief test, ontbreekt vrijwel zeker in februari in Beijing. Sinds afgelopen winter, waarin de schaatsers zo'n vier weken in een 'bubbel' zaten met wedstrijden in Heerenveen, hebben de ploegen al veel ervaring opgedaan met de maatregelen.

11.10

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 327 coronapatiënten opgenomen, 25 minder dan woensdag. Dat blijkt uit de dagelijkse ROAZ-cijfers. De afgelopen 24 uur werden 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 35 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Twee werden er overgeplaatst en zes coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.48

Medewerkers Defensie worden al geboosterd

Alle medewerkers van Defensie kunnen op dit moment al een boosterprik krijgen, meldt een woordvoerder van Defensie desgevraagd. Het ministerie krijgt de vaccins rechtstreeks van het ministerie van Volksgezondheid.

De GGD, die het overgrote deel van de boosterprikken voor alle andere Nederlanders zet, speelt geen rol bij het inenten van militairen en ander defensiepersoneel. Daarom is er volgens de woordvoerder van Defensie ook 'geen sprake van voorrang. We prikken gewoon zelf.'

10.40

Ben je geboren in 1966 of 1967? Dan kun je zo een boosterprik plannen

Wachten op privacy instellingen...
10.37

Militairen door het hele land ingezet bij GGD'en

Door het hele land worden momenteel militairen ingezet bij test- en vaccinatielocaties van de GGD. Een deel van de 1500 militairen die Defensie heeft aangeboden voor hulp is op verschillende plaatsen actief, een deel staat nog stand-by. Dat aantal kan iedere dag afnemen, legt een woordvoerder van Defensie uit, afhankelijk van de hulpvraag.

Zo'n 540 militairen helpen momenteel al bij de boostercampagne en 255 worden ingezet in de GGD-teststraten.

09.50

Omikron nu meest voorkomende coronavariant in Amsterdam

De omikronvariant is in Amsterdam al de meest voorkomende variant van het coronavirus. Volgens de meest recente steekproef van de GGD en Amsterdam UMC bevatte 59 procent van een partij testmonsters die dinsdag werd onderzocht de extra besmettelijke variant, die zich razendsnel verspreidt. In totaal ging het in 63 van de 106 onderzochte positieve coronatesten om omikron.

09.45

Geen uitzwaaimomenten voor burgemeester Alphen-Chaam

Het afscheid van burgmeester Joerie Minses van Alphen-Chaam zal anders verlopen dan gepland. Dit uiteraard als gevolg van de coronamaatregelen. Zo gaan de geplande uitzwaaimomenten in de drie dorpskernen niet door. Deze stonden gepland op 8 januari.

Wachten op privacy instellingen...
09.20

Huisartsen prikken eigen patiënten in Oirschot

Vandaag zetten de huisartsen van drie huisartsenpraktijken met voornamelijk patiënten uit Oirschot en Spoordonk voor hun eigen patiënten boosterprikken. Het gaat om een extra actie op initiatief van deze huisartsen om het tempo van de boostercampagne te versnellen.

Wachten op privacy instellingen...
08.50

AstraZeneca zegt dat booster van coronavaccin werkt tegen omikron

Een derde prik van het coronavaccin van AstraZeneca werkt tegen de omikronvariant, meldt de farmaceut op basis van een onderzoek van de universiteit van Oxford. Drie prikken zouden even goed werken tegen de omikronvariant als twee prikken tegen de deltavariant.

De uitkomsten komen voort uit een laboratoriumstudie waarbij het aantal antilichamen is vergeleken van mensen die drie prikken hebben gekregen, mensen met twee prikken en mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus. De drie prikken gaven volgens de onderzoekers de beste bescherming.

08.00

MEers krijgen voorrang bij boosterprikken

ME'ers die tijdens de komende jaarwisseling worden ingezet krijgen voorrang bij het zetten van boostervaccinaties. "We proberen zo snel mogelijk iedereen de boosters te laten halen om ze inzetbaar te houden", zegt politiechef Willem Woelders, die bij de Nationale Politie aan het hoofd staat van de crisisstaf die de jaarwisseling voorbereidt.

08.00

Haenen gaat kerstshow met Dolman en Gremdaat digitaal spelen

De eindejaarsshow van Paul Haenen en zijn alter ego's Margreet Dolman en dominee Gremdaat zal dit jaar digitaal te zien zijn. Haenen speelt de voorstelling al bijna dertig jaar. Vanwege de coronalockdown kan de cabaretier dat dit jaar niet live doen.

Daarom gaat Haenen de voorstelling drie keer streamen: op 24 en 31 december en 2 januari. Het gaat om drie verschillende voorstellingen, benadrukt de cabaretier. Dominee Gremdaat geeft op 24 december een kerstpreek, op 31 december verzorgt hij een oudejaarsoverweging en op 2 januari deelt hij een nieuwjaarsbeschouwing. Ook deelt Margreet Dolman nieuwe verhalen.

06.45

Nieuwe lockdowns worden in langetermijnplan niet uitgesloten

In opdracht van het kabinet wordt momenteel gewerkt aan een plan waarin iedereen zich vanaf komend jaar moet aanpassen aan corona, schrijft De Telegraaf op basis van bronnen. Daarbij kan er in de zomer meer dan in de winter, zo komt in het Haagse langetermijnplan te staan.

Volgens de krant zal maximale creativiteit worden verwacht van scholen, restaurants, theaters, sportclubs, reisorganisaties, winkeliers, cafés en concertorganisatoren. In het najaar en de winter zullen beperkende maatregelen blijven gelden en nieuwe lockdowns worden niet uitgesloten.

06.30

Niet genoeg stageplekken om verpleegkundigen op te leiden

Hbo's en mbo's hebben steeds meer moeite met het vinden van stageplekken voor verpleegkundestudenten, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. Nederland komt volgens de laatste schatting in 2030 zo'n 25.000 verpleegkundigen tekort en ook nu in de coronacrisis horen we niet anders dan dat de zorg staat te springen om personeel.

Steeds meer studenten willen ook een opleiding tot verpleegkundige volgen. Dit schooljaar zijn dat er al duizend meer dan vorig jaar. Een stage is voor deze studenten noodzakelijk om het vak te leren. Maar juist het vinden van zo'n stageplaats is steeds moeilijker geworden, zeggen negen van de dertien onderwijsinstellingen die NU.nl hierover sprak.

04.00

Nederland weer donkerrood, ook al daalt aantal coronagevallen

Ook de komende week is heel Nederland donkerrood op de kaart van coronabesmettingen in Europa. Het aantal positieve tests daalt snel, maar in geen enkele provincie gaat de afname ver genoeg om het hoogste waarschuwingsniveau te verlaten. Het is de zesde week op rij dat het hele land donkerrood kleurt.

Limburg heeft naar verhouding weer de meeste positieve tests, maar is nu ook de snelste daler. Nederland is al tijden een van de grootste coronabrandhaarden in Europa, samen met Slowakije en Tsjechië. Op de ranglijst van vorige week stond Limburg op de vijfde plaats en Zeeland negende van de meer dan tweehonderd regio's in Europa. De coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de Europese gezondheidsdienst waar onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij is aangesloten.

01.00

Maatregelen op Curaçao aangescherpt vanwege toename coronabesmettingen

Als gevolg van een flinke toename van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen heeft Curaçao nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo zijn evenementen met meer dan honderd personen verboden, zijn dansfeesten niet langer toegestaan en mogen mensen in de privé-sfeer maximaal met vier personen bijeenkomen.

De Curaçaose regering maakte de maatregelen woensdag bekend. Het aantal nieuwe besmettingen op het eiland steeg van 23 nieuwe gevallen op zondag naar 181 op woensdag. In totaal stonden er woensdag 452 actieve besmettingen geregistreerd. Elf patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan vijf op de intensive care. Er zijn nog geen besmettingen met de omikronvariant vastgesteld op het eiland.

00.00

Miljoenen minder bezoekers voor Nederlandse podia

De Nederlandse podia trokken in coronajaar 2020 samen 5,3 miljoen bezoekers, ruim 14 miljoen minder dan in 2019. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het aantal voorstellingen en concerten halveerde en de inkomsten vanuit het publiek (zoals onder meer kaartverkoop en opbrengsten uit horeca) daalden met 69 procent. De totale opbrengsten namen met 27 procent af, tot 663 miljoen euro. Dat er ook bijna een derde minder aan kosten was, maakte de terugval in inkomsten niet goed.

Wachten op privacy instellingen...

Bijna de helft van alle podia bleef actief door middel van streaming, maar hoeveel mensen daarmee zijn bereikt is niet duidelijk, zegt het CBS. "Overheidssteun maakte dat de meeste podia hun balans toch positief konden afsluiten", aldus het bureau. Professionele podia kregen in 2020 in totaal 119 miljoen euro uit coronasteunmaatregelen van verschillende overheden.

00.00

Arts-microbioloog van het ETZ vindt het nog te vroeg om te juichen

Vanuit Denemarken komen signalen dat de Omikron-variant weliswaar besmettelijker is, maar minder ziekmakend. Arts-microbioloog van het ETZ, Jean-Luc Murk, noemt het 'veel te vroeg om te juichen'. Waar je volgens hem vooral naar moet kijken, is welke bevolkingsgroepen besmet zijn geraakt, welke leeftijdscategorieën. Hij vindt het te vroeg om aan de signalen uit Denemarken nu al conclusies te verbinden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!