Om te skiën hoef je niet naar Oostenrijk: baan in Uden weer open na brand

23 december 2021 om 20:00 • Aangepast 23 december 2021 om 21:15
nl
Trots wijst voorzitter Arno Mertens van skibaan De Schans in Uden naar de gloednieuwe kunstbanen. De aanleiding is minder, want in april van dit jaar werden de kunststofbanen grotendeels verwoest door brand die was aangestoken. Maar nu kan er weer geskied worden, zelfs tijdens de lockdown.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Een paar jongeren die zich verveelden besloten in april naar De Schans te gaan. Ze glipten door een gat in het hek en klommen naar boven voor het uitzicht. Vlak voordat ze vertrokken stak een van hen, een Udenaar van 14, de kunststof baan in de fik. Het vuur verspreidde zich razendsnel. De brandweer was er snel bij, maar de schade was toch zo'n 300.000 euro. Een deel is door de verzekering gedekt en volgens het Openbaar Ministerie is de zaak strafrechtelijk afgedaan.

"Het viel nog niet mee om aan nieuwe matten te komen."

Ondertussen had het herstel nog heel wat voeten in aarde. "In het begin mochten we nog niets doen, want alles moest worden afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Het afgebrande plastic werd bestempeld als chemisch afval. Daarna viel het nog niet mee om aan nieuwe matten te komen, maar uiteindelijk kon de leverancier leveren", zegt Arno Mertens.

Met de steun van de leden en donateurs is het gelukt de schans te herstellen. Als er wat moest gebeuren dan werd er een oproep gedaan onder de leden. Zo zijn er heel wat helpende handjes aan te pas gekomen van veel vrijwilligers. Ruim 2000 uur werk zit erin.

Helpende handjes worden bedankt
Helpende handjes worden bedankt

De ruim 800 leden van De Schans zijn uiteraard blij dat er weer geskied kan worden. Vooral in deze coronatijd waarin de mogelijkheden om te sporten toch al beperkt zijn. Ook niet-leden kunnen komen skiën, voor tien euro moeten ze dan een dagpas kopen. De verwachting is dat daar net als vorig jaar best veel mensen gebruik van maken in de kerstvakantie.

"Met veilige afstanden kunnen er maximaal 150 mensen tegelijk skiën."

"Wij hebben het geluk dat wij een buitensportaccommodatie zijn. Wij hebben de hele coronaperiode strak in overleg met de gemeente open kunnen blijven. Altijd met strenge regels, maar de baan die mocht gebruikt worden", vertelt Mertens. Dat komt doordat het buiten is en mensen er individueel bezig zijn. Bovendien zijn veel skiërs hier onder de achttien.

"Met veilige afstanden kunnen er maximaal 150 mensen tegelijk skiën, maar dat aantal hebben we nog nooit gehaald", zegt Mertens.

Veel mensen komen op De Schans in Uden trainen voor de echte wintersport in de sneeuw. Zoals Bert de Veer uit Nistelrode die in februari naar Oostenrijk hoopt te gaan. "Wij zijn heerlijk aan het skiën hier. De kleinkinderen hebben nu les en wij mogen dan vrij skiën als voorbereiding op de wintersport. Dit jaar hebben wij ook geboekt, maar het is nog de vraag of het door kan gaan. Nu alles zo beperkt is door corona is het heerlijk dat je toch gewoon buitensport kan doen in Uden."

LEES OOK: Jongen (14) meldt zich voor brandstichting bij skischans Uden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!