Brabant beleeft warmste decembernacht ooit

30 december 2021 om 08:51 • Aangepast 30 december 2021 om 10:51
nl
Met een temperatuur boven de 14 graden werd vannacht het record voor warmste decembernacht ooit verbroken in Brabant. En er is meer warmte in aantocht want op oudejaarsdag zou er ook een record verbroken kunnen worden. Toch is een warme jas in het nieuwe jaar geen overbodige luxe want de warmte is maar van korte duur.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

"In Eindhoven tikte het kwik in de nacht van woensdag op donderdag een temperatuur van 14,2 graden aan", vertelt Johnny Willemsen van Weerplaza. "Daarmee is het record uit 2002 ruim verbroken want toen voelde de warmste decembernacht een tikkeltje frisser aan met 13,0 graden."

Ook op oudejaarsdag zouden we in onze provincie weleens een record kunnen verbreken, denkt Willemsen. "Of we de 15 graden aan gaan tikken weet ik niet maar het blijft op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag rond de 14 graden", zegt de meteoroloog.

"Oudejaarsnacht zal droog blijven."

Voor de champagne wordt ontkurkt en de oliebollen zijn gebakken moeten we het vandaag wel met wat motregen doen, verwacht Willemsen. "Maar oudejaarsnacht zal droog blijven", zegt hij.

Maar het warmterecordfeestje is dus van korte duur. "Na hoge temperaturen in de maand december kun je in het nieuwe jaar alleen maar naar beneden gaan", legt de Weerplaza-man uit. "Volop winter zal het niet worden. Dus ook geen Elfstedentocht", lacht hij. "Maar de temperatuur zal in de loop van volgende week wel dalen naar een graad of 7 à 8. Ook wordt het dan een stuk wisselvalliger."

Het jaar 2021 zat vol met warmterecords in onze provincie. Zo werden in februari en maart verschillende keren warmterecords gebroken voor de warmste winterdag.

LEES OOK:

En daar ging weer een dagrecord, Eindhoven is de warmste

Weerrecords stapelen zich op, het mooie weer houdt de hele week aan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.