Senioren kwaad over verwijt van gemeenten: 'Wooncrisis is niet onze schuld'

30 december 2021 om 12:30 • Aangepast 31 december 2021 om 07:32
nl
Het bericht dat de beperkte doorstroom van ouderen als belangrijkste oorzaak van de woningcrisis wordt gezien roept veel boze reacties op. "De belangrijkste reden dat senioren in hun gezinswoning blijven is geld!"
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant deed samen met de NOS en de andere regionale omroepen onderzoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen van de huidige wooncrisis. Als belangrijkste oorzaak noemen de meeste gemeenten de beperkte doorstroom van senioren, waardoor ze grote huizen ‘bezet’ houden. Veel lezers reageren kwaad op dit nieuws. Ook seniorenorganisatie KBO-PCOB laat weten dat gemeenten de hand in eigen boezem moeten steken.

"Mijn schoonmoeder betaalt nu 350 euro per maand."

Veel gemeenten wijten de beperkte doorstroom aan de honkvastheid van ouderen en het beperkte aanbod van geschikte kleinere woningen genoemd. Zo is in Cranendock 92 procent van al het woningaanbod bedoeld voor gezinnen, in Oss is dat zo'n 77 procent.

Omroep Brabant kreeg tientallen boze reacties op dit nieuws. Veel senioren vinden dat gemeenten ouderen te makkelijk de schuld geven van de wooncrisis. Een van hen schrijft: "Ouderen willen wel, maar kunnen de huurverhoging niet betalen. Mijn schoonmoeder wil graag naar een bejaardenwoning. Ze betaalt nu 350 euro per maand. De huurprijs van een bejaardenwoning is dik 800 euro per maand. Ik zou ook niet verhuizen."

"Voor een nieuwe kleinere woning betaal je onevenredig veel huur."

Een andere lezer schrijft: "De overheid heeft met name de sociale woningbouw al meer dan 50 jaar verwaarloosd. Door de marktwerking van de VVD is het alleen maar erger geworden. Als je binnen de sociale woningbouw verhuist naar een nieuwe kleinere woning betaal je onevenredig veel huur. Dat is voor de ouderen van wie de AOW en het pensioen de laatste jaren niet zijn verhoogd dus geen optie", zo schrijft een andere lezer.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zegt verbaasd te zijn door de antwoorden van gemeenten. "De schuld van de woningcrisis moet je niet in de schoenen van senioren schuiven." Volgens de ouderenclub kunnen gemeenten veel meer doen: "Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen. Daar moeten gemeenten wel eerlijk over zijn."

LEES OOK: Huizen bouwen op landbouwgrond: provincie werkt gemeenten tegen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!