Agressie en hoge werkdruk breken agenten op: 'Geen tijd voor een praatje'

2 januari 2022 om 15:02 • Aangepast 3 januari 2022 om 11:14
nl
De werkdruk bij de politie is nog altijd veel te hoog. Dat zegt Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, zondag in praatprogramma KRAAK. van Omroep Brabant. Daarbij krijgen steeds meer hulpverleners te maken met agressie, waardoor het moeilijk is om agenten binnenboord te houden. "Het heeft enorme impact."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Koen Simmers vindt dat de politie niet meer alles moet doen. "De werkdruk voor de politie is enorm. Hierdoor vertrekken ook veel medewerkers. Het is niet alleen de werkdruk, maar ook de bedreigingen aan ons adres. Soms worden agenten met hun naam en adres op sociale media gezet. Dat heeft een enorme impact."

"We verlenen alleen nog maar noodhulp er is geen tijd voor een praatje."

Het werk is volgens Koen voor de politie veranderd. "We verlenen eigenlijk alleen nog maar noodhulp. We hebben geen tijd meer voor een praatje met bewoners na een geweldsincident of met een boswachter die melding maakt van een dumping. Uit dit soort gesprekjes haal je informatie, respect, begrip. We zijn vooral bezig met excessen bestrijden. De boog staat nu constant gespannen", zegt Simmers

En daar bovenop komt volgens Koen dat er steeds minder respect is voor hulpverleners. "Blijkbaar is het normaal geworden om hulpverleners te bedreigen en aan te vallen", zegt de hoofdbestuurder.

"Als er bijvoorbeeld een reanimatie is, moeten agenten eerst de plek vrijgeven voordat de ambulancepersoneel aan de slag mag gaan", legt Koen uit. "Met oud op nieuw gaan agenten in 'oorlogstenue', met oordoppen en beschermers, de straat op. Blijkbaar vinden we dit normaal. Het zou zoveel schelen als hulpverleners steun krijgen in plaats van dat ze het mikpunt zijn van agressie en frustratie."

"Geld alleen is niet de oplossing, de politie moet vooral minder taken krijgen."

Een snelle oplossing voor het probleem heeft Koen Simmers niet. "Er komt een zak geld aan, maar het opleiden van agenten kost zeker vier jaar. Daarom lijkt het me beter om niet langer alles bij de politie neer te leggen. Het handhaven van coronamaatregelen en ook het vuurwerkverbod is niet te doen. Dit ondermijnt ons gezag", legt Simmers uit.

Daarom voert de politie nu ook actie. "We komen bij elkaar en bespreken waar we tegenaan lopen, we gaan niet de straat op ", legt Simmers de politie-actie uit. "Als ergens de pleuris uitbreekt zijn we er hoor, ondanks de staking. We willen natuurlijk een betere cao, maar we willen vooral gezien worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.