Deze kappers knippen door tijdens de lockdown: 'Anders heb ik geen eten' - Omroep Brabant

Deze kappers knippen door tijdens de lockdown: 'Anders heb ik geen eten'

6 januari om 07:30 • Aangepast 7 januari om 19:13
nl
Lockdown of niet: talloze thuiskappers in onze provincie knippen gewoon door. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Branchevereniging ANKO ziet het aantal illegale thuisknippers toenemen. “Ik moet wel, anders heb ik geen eten”, vertelt een 31-jarige kapper uit Eindhoven.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Over twee uur heb ik al tijd voor je”, zegt de Eindhovense kapper na één belletje. “Ik knip gewoon, wat moet ik dan? Het geld heb ik gewoon nodig. Ik kan toch geen crimineel worden?”, roept hij om boven het geluid van de stofzuiger uit te komen.

"Veel klanten zijn bang om corona te krijgen.”

Op Facebook heeft hij een advertentie geplaatst. “10 jaar ervaring”, zo staat in de advertentie waarin ook enkele voorbeeldkapsels worden getoond. Hij vraagt twintig euro voor een bezoek aan huis.

“Ik krijg twee tot drie klanten per dag. Het verschilt heel erg. Voor oud en nieuw was het erg druk”, vervolgt de kapper. “Veel klanten zijn bang om corona te krijgen.” Hij vindt niet dat hij oneerlijk is tegenover zijn collega’s. “Iedereen knipt en als ze zeggen dat dat niet zo is, liegen ze!”

"Ik wist niet dat het niet mocht."

Een 21-jarige vrouw uit Eindhoven is aan het knippen als we haar bellen: "Ik wist niet dat het niet mocht", zegt ze verbaasd. "Het is heel druk sinds alles dicht is. Ik heb al tientallen klanten geholpen." Nadat we haar op het beroepsverbod wijzen, zegt ze: "Dit verandert niks." Ze lacht:" Klanten kiezen er zelf voor om te komen."

"Ik heb zelf corona gehad", vertelt een 24-jarige kapster uit Breda. "Ik weet dat het niet mag en ik knip toch door. Het is belachelijk dat we dicht moeten. Klanten zijn heel blij dat ik wel knip. Alleen al voor de kerst had ik 35 klanten."

“Doe het niet! Houd je aan de regels”, is de oproep van Gonny Eussen van kappersbranchevereniging ANKO. “Wij proberen bij de regering aan te tonen dat de kappers weer veilig open kunnen en dan helpt dit niet mee.” De huidige steunmaatregelen zijn volgens de branche in veel gevallen niet toereikend.

"Een derde ziet advertenties van illegale thuisknippers."

“De wanhoop bij kappers begrijpen we wel. Je moet als kapper wel heel stevig in je schoenen staan om ‘nee’ te zeggen”, vervolgt Eussen. Kappers krijgen volgens ANKO veel verzoeken om illegaal te knippen. De branchevereniging doet zelf onderzoek onder consumenten. “Een derde ziet advertenties van illegale thuisknippers.” Veel boetes worden volgens ANKO nog niet uitgedeeld. “We krijgen vooral signalen over waarschuwingen.”

De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot en met 14 januari. Het OMT liet dinsdag doorschemeren nog niet te denken aan versoepelingen. Wanneer knippen weer mag, is nog onduidelijk. Deskundigen hopen dat er eind deze maand meer kan. Ook tijdens de lockdown van begin vorig jaar werd illegaal geknipt.

De kappers in dit verhaal willen anoniem blijven, omdat ze bang zijn om een boete te krijgen.

LEES OOK:

Thuiskappers knippen ondanks maatregelen toch coronakapsels: 'We moeten wel, wat moet ik eten?'

Kapster Anouk voert actie en zet de koffie voor haar klanten buiten

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.