Oud-vlaggendrager Jeroen adviseert opvolger Lindsay: 'Geniet van moment'

6 januari 2022 om 10:57 • Aangepast 6 januari 2022 om 11:56
nl
Oud hockey-international Jeroen Delmee uit Vught wenst de volgende Brabantse olympische vlaggendrager succes tijdens dit unieke moment. Delmee mocht tijdens de Zomerspelen van 2008 de Nederlandse vlag dragen en dat vergeet hij nooit meer. Zijn belangrijkste advies voor kunstrijdster Lindsay van Zundert uit Etten-Leur, die deze Winterspelen de eer krijgt, is dan ook: "Geniet van het moment."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

De 16-jarige Lindsay van Zundert uit Etten-Leur mag tijdens de Olympische Winterspelen in Peking de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie. Een onverwachte eer, want het is voor de kunstrijster, die 1 februari pas 17 jaar wordt, haar eerste Olympische Spelen.

Jeroen Delmee ging haar voor in Peking tijdens de Zomerspelen in 2008. "Ik vond het de grootste individuele prijs die ik als teamsporter kon verdienen", vertelt hij in Wakker! op Omroep Brabant radio. "Het is iets uniek om je land te vertegenwoordigen en als een van de eerste door dat stadion te lopen."

Hij hoopt daarom voor Lindsay dat er, ondanks de coronasituatie, publiek in het stadion mag zitten. "Want als je het stadion binnenkomt ontploft het publiek. Van al die honderdduizenden mensen krijg je een enorme kick", zegt hij. "Het is echt iets unieks."

"Mijn enige zorg was er op letten dat de vlag niet door de knoop ging."

Toch duurt de voorbereiding op de openingsceremonie net iets langer dan veel mensen zullen denken, verklapt de in Boxtel geboren bondscoach van Oranje. "Je moet eerst wachten in een ander stadion. Dan ga je door een Efteling-achtige lus in een soort polonaise naar het hoofdstation", blikt Jeroen terug. "Daar moet je ook weer een paar uur wachten tot je naar binnen mag."

De vlag hoef je alleen niet al die uren mee te schouwen, weet de hockeyer. "Je krijgt de vlag net iets voordat je naar binnengaat in je hand gedrukt en na afloop van de ceremonie moet je de vlag weer snel inleveren", legt hij uit.

Hij denkt daarom dat er weinig fout kan gaan bij Lindsay. "Mijn enige zorg was er op letten dat de vlag niet door de knoop ging of om de vlaggenstok waaide maar voor de rest zal er niet veel fout kunnen gaan."

Ook schaatser Kjeld Nuis (32) krijgt de eer om voor Nederland te vertegenwoordigen, tijdens de openingsceremonie. "We hebben al eerder gezien dat ze met twee mensen een vlaggenstok vasthouden maar misschien doen ze het dit jaar anders", zegt Jeroen.

Hij wenst de 16-jarige kunstrijdster in ieder geval veel succes en hij geeft een duidelijke boodschap mee. "Geniet van het moment want het is het mooiste wat er is."

LEES OOK:

Kunstrijdster Lindsay van Zundert draagt vlag op Olympische Spelen

16-jarige Lindsay van Zundert definitief naar Olympische Winterspelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.