'Ik ga ervan uit dat er een aanslag op mijn leven wordt gepleegd'

7 januari 2022 om 10:30 • Aangepast 8 januari 2022 om 09:38
nl
De Bredase advocaat Peter Schouten gaat ervan uit dat er na de dodelijke aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries ook een aanslag op zijn leven wordt gepleegd. Dit zei hij donderdagavond na de dreigende situatie rond de Eindhovense misdaadverslaggever John van den Heuvel op de A2 bij Breukelen eerder die dag.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Op oudjaarsdag stond er al iemand met een strafblad voor mijn huis te posten", vertelde Peter in het tv-programma Beau. "Dan moet ik heel de avond binnen blijven."

"Het is wel erg veel in korte tijd."

Donderdagmiddag was er sprake van een dreigende situatie rond John van den Heuvel. De Eindhovense misdaadjournalist, die al een tijd ernstig bedreigd wordt door criminelen, leek achtervolgd te worden terwijl hij reed over de A2 tussen Breukelen en Maarssen. Daarop werd het verkeer op de snelweg stilgelegd en werd iemand aangehouden. Volgens een politiebron is de arrestant iemand met een crimineel verleden.

Een paar dagen geleden werd bekend dat er ook bedreigingen zijn geuit aan het adres van Peter R. de Vries' zoon Royce. "Het is wel erg veel in korte tijd", knikte Peter. "We leven echt in het 'nieuwe nu' als we op deze wijze door de zware criminaliteit in Nederland eigenlijk worden gegijzeld. Vaak door heel kleine groepjes mensen."

"Als staat kun je niet meer kinderachtig reageren."

Volgens de Bredase strafrechtadvocaat is er behoefte aan duidelijke wetgeving hoe om te springen met dit soort criminele organisaties. "Bijvoorbeeld qua informatieanalyse. Er is op dit moment zoveel privacywetgeving dat de beveiligingsdiensten onderling niet goed informatie met elkaar mogen uitwisselen. Dat maakt het heel erg moeilijk om in de beveiliging goed op te treden."

Ook in de uitvoering moet er wat hem betreft het nodige veranderen. "Als dit soort zware criminelen echt de aanval opent, kun je als staat niet meer kinderachtig reageren. Dan zal je ook wat harder moeten zijn, bijvoorbeeld zorgen dat mensen niet meer kunnen communiceren vanuit de gevangenis." Hij benadrukt dat je het deze groep mensen 'continu lastig moet maken' om te voorkomen dat ze onze samenleving en democratie op deze manier gijzelen en verstoren.

"We raken er op een bepaalde manier aan gewend."

Zelf krijgt hij heel weinig informatie over hoe dreigingen worden afgehandeld. "De dreiging wordt wel gemeld bij mij. Ik ben de meeste tijd binnen of met mijn beveiligers onderweg. Maar verder krijgen we niet zoveel informatie. Wij leren leven met dit soort situaties. Het wordt wel steeds intenser. Maar goed, we raken er ook op een bepaalde manier aan gewend. Ik ga er eigenlijk van uit dat er op een dag een aanslag op mijn leven wordt gepleegd. Zo probeer ik dit dan maar te verwerken. Als je dat als uitgangspunt neemt, valt eigenlijk alles mee. Want je wil er niet de hele tijd door geïntimideerd zijn. Dit is de manier om ermee om te gaan."

LEES OOK: Arrestatie op A2 na dreigende situatie rond John van den Heuvel

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.