Coronanieuws: carnavalsverenigingen Asten zetten streep door evenementen - Omroep Brabant
LIVEBLOG

Coronanieuws: carnavalsverenigingen Asten zetten streep door evenementen

8 januari om 06:00 • Aangepast maandag om 16:20
nl
Foto: Kevin Cordewener
Foto: Kevin Cordewener
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 3536 nieuwe besmettingen in Brabant, 28.003 in heel Nederland.
  • Afname aantal coronapatiënten in ziekenhuizen.
  • Winkeliers in Antwerpen verdienen flink aan Nederlandse 'invasie'.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

22.05

Carnavalsverenigingen Asten zetten streep door grote evenementen

De carnavalsverenigingen uit de gemeente Asten hebben samen besloten dit jaar geen optocht of andere grote evenementen te vieren. Ook worden er geen hoogheden gekozen. Reden van het besluit is het nog steeds heersende coronavirus.

"De carnavalsverenigingen zijn het er unaniem over eens dat de huidige beperkingen en het onzekere perspectief geen stabiele basis vormen voor het organiseren van de activiteiten in de vorm die u van hen gewend bent", zo luidt een gezamenlijke verklaring. "De verenigingen zitten echter allesbehalve stil. Met positieve energie wordt er gekeken of er mogelijkheden zijn om, volgens de op dat moment geldende richtlijnen, een alternatief te bieden."

Ontwikkelingen worden gecommuniceerd via de social media-kanalen van de verenigingen.

15.20

3536 nieuwe besmettingen in Brabant

In onze provincie zijn de laatste 24 uur 3536 besmettingen gemeten. Dat is geen nieuw dagrecord. Donderdag(4202) en vrijdag (4943) zijn wel dagrecords gevestigd.

Wachten op privacy instellingen...

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 28.003 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd in heen Nederland. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Op vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen, een record, maar dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 162.716 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record staat sinds 28 november. Toen waren er in zeven dagen tijd 157.218 positieve tests, gemiddeld 22.460 per dag.

15.00

Nog steeds afname aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen dat met Covid-19 in een ziekenhuisbed ligt, daalde met 35 ten opzichte van een etmaal geleden. In totaal liggen er nu 1481 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 405 coronapatiënten, tegenover 409 op vrijdag. In het buitenland liggen nog negen Nederlandse coronapatiënten op een ic, terwijl vrijdag nog tien Nederlanders met Covid-19 op een Duitse ic lagen. Op de verpleegafdelingen bedraagt het aantal mensen met Covid-19 in een ziekenhuisbed zaterdag 1076. Een dag eerder waren dat er nog 1107.

Op de ic’s werden, net als vrijdag, 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen, en op de verpleegafdelingen 149. Vrijdag waren dat er 115.

14.05

Meerdere winkels open uit protest tegen coronamaatregelen

In meerdere steden zijn zaterdag niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. In Bussum is een aantal winkels 'open', klanten kunnen er terecht voor een kopje koffie, als ludiek protest. In de binnenstad van Sittard zijn zaterdag meerdere winkels open, die volgens de coronaregels eigenlijk gesloten moeten zijn. In etalages hangen posters met de tekst: "Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!". En ook in Roermond laten winkels klanten binnen.

13.15

Duitse gezondheidsminister wil vasthouden aan vaccinatieplicht

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil vasthouden aan het invoeren van een vaccinatieplicht tegen het coronavirus, ondanks bedenkingen in de coalitie en het parlement. Hij sprak in de krant Die Welt de verwachting uit dat veel ongevaccineerden zich alsnog laten inenten als een dergelijke maatregel worden genomen. Lauterbach erkende wel dat het niet haalbaar is om 'iedereen te bereiken'.

13.13

Markt Apeldoorn te druk, gemeente grijpt in

Het is momenteel zo druk op de markt in het centrum van Apeldoorn, dat de stroom bezoekers moet worden gereguleerd. "Zoals twee eruit, twee erin." Een woordvoerder van de gemeente bevestigt een bericht hierover van de Stentor. Volgens de woordvoerder was het zaterdag rond het middaguur zo druk op de markt dat mensen geen anderhalve meter afstand meer konden houden.

Wachten op privacy instellingen...
13.02

IOC-voorzitter sluit afgelasting Winterspelen Beijing 'absoluut' uit

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft afgelasting van de Winterspelen van Beijing 'absoluut' uitgesloten. Dat zei de baas van IOC als reactie op het toenemende aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus, die ook in China dominant is. De Winterspelen beginnen over minder dan een maand, op vrijdag 4 februari.

12.58

Royal Caribbean schrapt cruisetochten vanwege omikronvariant

Royal Caribbean heeft cruisetochten van een aantal grote schepen geannuleerd. Daartoe zag de cruisemaatschappij zich genoodzaakt vanwege het wereldwijd snel oplopende aantal coronabesmettingen vanwege de omikronvariant. Eerder deze week maakte branchegenoot Norwegian Cruise Line ook al bekend tochten te annuleren. Een schip keerde al na een dag terug van een cruise die tien dagen had moeten duren.

12.35

Snel stijgende besmettingscijfers verbazen ook Jos van de Sande

De besmettingscijfers in Brabant blijven maar oplopen. Dag na dag worden er records gevestigd. Voormalig hoofd infectiebestrijding van de GGD Hart Voor Brabant Jos van de Sande zag dit niet aankomen, vertelt hij in het Omroep Brabant-radioprogramma Weekend!

11.03

Explosieve toename webwinkelfraude in coronatijd

In de afgelopen vier jaar is het aantal aangiftes van webwinkelfraude ruim verviervoudigd. Dat meldt het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie aan het televisieprogramma Kassa. De aangiftes zijn vooral sterk gestegen in de coronaperiode toen de fysieke winkels gesloten waren, met een duidelijke piek eind 2020 en begin 2021. Ook na de winkelsluitingen van vorige maand is er weer een stijging waarneembaar.

10.55

Veel Vlaamse kinderen kunnen worden ingeënt, maar niet op school

De meeste vaccinatiecentra in Vlaanderen beginnen vanaf deze zaterdag met het vaccineren van de leeftijdsgroep van 5 tot 11 jaar tegen het coronavirus. Daar hebben drie op de vier kinderen al een uitnodiging voor gekregen, bericht de VRT. Een plan om kinderen in Kortrijk op school te vaccineren, gaat volgens de omroep niet door.

09.05

Winkeliers in Antwerpen verdienen flink aan Nederlandse 'invasie'

Veel ondernemers in Antwerpen hebben de afgelopen tijd goede zaken gedaan door de 'invasie' van dagjesmensen uit Nederland. De krant Het Laatste Nieuws bericht dat veel winkeliers spreken over twintig tot dertig procent meer omzet dan verwacht. Nederlanders gingen massaal in Antwerpen winkelen of dineren vanwege de lockdown in eigen land.

Drukte in het centrum van Antwerpen (foto: ANP).
Drukte in het centrum van Antwerpen (foto: ANP).
09.01

Boostercampagne op stoom: al meer dan 555.000 prikken gezet

Iedereen die dat wil moet voor het einde van de maand een boostershot hebben gehad. De Brabantse GGD'en moesten daarom snel opschalen en dat lijkt te zijn gelukt. Zo zetten de Brabantse GGD'en deze week gemiddeld ruim 36.000 prikken per dag. De grootste uitdaging is daarbij niet het vinden van medewerkers, maar ervoor zorgen dat deze mensen zo snel mogelijk ingezet kunnen worden.

09.00

Advocaten Novak Djokovic menen dat tennisser in december nog coronavirus had

Tennisser Novak Djokovic heeft een 'medische vrijstelling' ontvangen om zonder vaccinatiebewijs Australië in te mogen omdat hij in december van vorig jaar nog besmet is geweest met het coronavirus. Dat beweren de advocaten van de nummer een van de wereld. "De datum van de eerste positieve PCR-test werd geregistreerd op 16 december 2021", zeiden ze bij de federale rechtbank om de annulering van Djokovic' Australische inreisvisum te voorkomen. Maandag dient een rechtszaak.

06.00

Nederland haalde op papier doel vaccindonatie 2021

Het is Nederland in 2021 op papier gelukt om 27 miljoen coronavaccins aan armere landen te doneren, maar nog niet alle prikken zijn daadwerkelijk aangekomen op de bestemming. Zo liggen nog zo'n vier miljoen vaccins klaar, waarvan nog niet is besloten aan welk land ze worden gegeven, meldt NU.nl. Van die 27 miljoen coronaprikken zijn bijna zes miljoen bilateraal gedoneerd, van land tot land. Deze werden verstuurd naar onder meer Suriname, Kenia en Indonesië.

04.05

Coronacrisis leidt tot uitstel uitvaarten

Uitvaartondernemers pleiten in het AD voor het versoepelen van de regels met betrekking tot het uitstellen van begrafenissen en crematies. Dela, de grootste uitvaartverzorger van Nederland, meldt dat in de maand december - waarin veel meer mensen overleden dan normaal - ongeveer een kwart van de begrafenissen en crematies de wettelijke deadline van zes dagen niet haalde. In sommige regio's zelfs een derde.

03.34

GGD-voorzitter André Rouvoet: twee extra vaccinatierondes in 2022

De GGD'en houden rekening met nog twee extra vaccinatierondes in 2022, zegt voorzitter André Rouvoet in een interview met De Telegraaf. Qua data houdt hij rekening met 'pakweg mei-juni en oktober-november'. Verder gaan de GGD'en in de tweede helft van januari op steeds meer plekken werken met 'vrije inloop' en de wijken in om de vaccinatiegraad tijdens de huidige boostercampagne te verhogen.

Jeanne wordt gevaccineerd (foto: Raymond Merkx).
Jeanne wordt gevaccineerd (foto: Raymond Merkx).
22.12

Drukte bij 'doorloop-borrel' Boxtel

Verschillende horeca-ondernemers aan de Markt in Boxtel hielden vrijdagavond een zogenoemde 'doorloop-borrel'. Dit was bekend bij de gemeente, maar van meteen doorlopen na het bestellen van drank, zoals de bedoeling was, zou geen sprake zijn geweest. Het zou behoorlijk druk zijn geweest op de stoep voor verschillende horecagelegenheden.

De politie controleerde vanwege de drukte bij de 'doorloop-borrel' in Boxtel (foto: Sander van Gils/SQ Vision).
De politie controleerde vanwege de drukte bij de 'doorloop-borrel' in Boxtel (foto: Sander van Gils/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.