Video

Charlotte kan even ademhalen: 'Hoop dat lockdown en booster hun werk doen'

16 januari 2022 om 11:00 • Aangepast 17 januari 2022 om 10:32
nl
De coronabesmettingen nemen nog steeds hard toe, maar sinds zaterdag zijn de maatregelen versoepeld. In het Catharina Ziekenhuis waar Charlotte van Doorn op de COVID-afdeling werkt, is het nog redelijk rustig. "De lockdown van de afgelopen weken en de boosters doen hopelijk hun werk." Het geeft haar tijd om wat andere taken uit te voeren.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De vierde coronagolf overspoelt de Brabantse ziekenhuizen. Overal staan zorgmedewerkers in de frontlinie. Voor Omroep Brabant houdt een aantal van hen een videodagboek bij.

"Behalve verzorgen, zijn we ook heel veel aan het opruimen", legt Charlotte uit. In grote witte zakken met gele waarschuwingslogo's wordt bijvoorbeeld beddengoed verzameld, waar coronapatiënten mee in aanraking zijn geweest.

"Zo kan iedereen toch zien dat het om besmet materiaal gaat."

"Normaal gesproken worden deze zakken gebruikt bij chemotherapie", vertelt ze. "Maar we hebben geen speciale zakken voor wasgoed met corona. En zo kan iedereen toch zien dat het om besmet materiaal gaat."

En het is niet alleen besmet wasgoed. Ook alle spullen die het verplegend personeel draagt en gebruikt moet speciaal worden behandeld. Tijdens haar avonddienst is Charlotte druk met het opruimen van vuilnis.

"Het moet allemaal met de hand worden afgedaan en schoongemaakt."

Het meeste wordt twee keer in plastic zakken verpakt: haar schort, de beschermende kleding, de wegwerpbril. "We hebben ook andere brillen, die zitten iets minder lekker maar die kunnen worden hergebruikt. Maar die moeten wel allemaal met de hand worden afgedaan en schoongemaakt."

Tijdens haar avonddienst moet Charlotte ook nog op zoek naar medicijnen. "Ik heb deze avond een nieuwe opname gehad, maar die meneer had geen thuismedicatie bij zich", vertelt ze. "Ik ben nu medicijnen bij elkaar aan het sprokkelen, zodat we hem vanavond en morgenochtend in ieder geval medicatie kunnen geven."

Meteen een tip vindt ze, voor iedereen die misschien ooit nog in het ziekenhuis terecht komt. "Neem voor in ieder geval 24 uur je medicijnen van thuis mee. Wij hebben niet alles op voorraad."

LEES OOK:

Explosieve stijging van besmettingen: bijna 30.000 positieve tests

Alle verhalen in de serie Brabant Hou Vol vind je op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.