Veel meer verkeersongelukken in 2021, garages hebben handen vol werk

12 januari 2022 om 16:24 • Aangepast 20 januari 2022 om 12:01
nl
Het totaal aantal ongelukken in Brabant is afgelopen jaar met meer dan 13 procent toegenomen. En dat merken automonteurs maar al te goed. Bij verschillende garages in Brabant is de vraag naar reparaties enorm. "Ik heb deze groei in 37 jaar niet meegemaakt", zegt een garage in Eindhoven.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In Brabant gebeurden vorig jaar 12.777 ongelukken. Een jaar eerder waren dat er nog veel minder: 11.261. Dat blijkt uit cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), die onder meer voor politie en verzekeraars het aantal ongelukken bijhoudt.

Die cijfers zijn door STAR onderverdeeld in drie categorieën:

Ongelukken met alleen schade:

  • 2020: 9494
  • 2021: 10.965

Ongelukken met minimaal één gewonde:

  • 2020: 1687
  • 2021: 1738

Ongelukken met een of meer doden:

  • 2020: 80
  • 2021: 75

De toename in Brabant is groter dan in de rest van het land. In heel Nederland gebeurden afgelopen jaar in totaal 87.024 ongelukken. Een jaar eerder ging het om 80.685 ongelukken. Dat is een stijging van bijna 8 procent.

Drukte bij de garages
Ook garages zien de stijging in het aantal ongelukken op de weg. Zo zag Autoschade Kemmeren in Rijen en Breda een flinke toename van het aantal reparaties: "Twintig procent meer schade en 50 procent meer omzet", schat eigenaar Dennis Kemmeren.

De eigenaar wijst de lockdowns aan als oorzaak. "Mensen hebben door corona in 2020 veel minder gereden. Als ze dan weer meer gaan rijden, zie je weer meer beginnersfoutjes."

ABS Den Elzen heeft garages in Roosendaal, Bergen op Zoom en Breda. In het begin van 2021 was het daar helemaal niet druk, maar na de versoepelingen veranderde dat snel. "We kregen toen een enorme piek, vooral het laatste kwartaal", vertelt directeur Joost den Elzen. "Sommige klanten moesten we zelfs doorschuiven naar januari."

Ook hij denkt dat dit komt doordat mensen lange tijd niet gereden hebben. "Ik denk ook dat mensen weer graag naar kantoor wilden, na een lange periode thuiswerken. En dus zaten ze ineens meer op de weg."

Autoschadebedrijf Lambert heeft vestigingen in Eindhoven en Sint-Oedenrode. "We moeten al weken vooruitplannen. Nu zijn we al bezig voor februari", zegt directeur Lambert Brouwers. "Ik heb die groei in 37 jaar niet meegemaakt." Echt rustig heeft hij het nooit gehad. In 2020 konden ook een hoop schades ingehaald worden, die eerder waren gemaakt.

We moeten wennen aan verkeer
De stijging van het aantal ongelukken hadden we best aan kunnen zien komen, stelde verkeersdeskundige Paul van de Coevering eerder al tegen Omroep Brabant. We moeten na een lockdown namelijk opnieuw wennen aan het verkeer. "Als het drukker wordt op de wegen, moeten we daar opnieuw mee leren omgaan." Maar ook tijdens een lockdown gaat het weleens goed mis. "De weg is plotseling een stuk leger. Onbewust gaan we dan een stuk harder rijden, wat tot veel ongelukken leidt."

Coevering ziet nog een andere oorzaak. "Er zitten ook meer onervaren rijders op de weg. Denk aan mensen die door het virus zijn overgestapt van het openbaar vervoer naar de auto." En ook ons telefoongedrag zou niet bijdragen aan de veiligheid. "Nog zo'n gevolg van corona. We zijn nóg meer gefocust op de digitale wereld." Heel aannemelijk dus dat we er vaker door worden afgeleid, ook als we achter het stuur zitten.

LEES OOK: Dit is waarom er zoveel ongelukken gebeuren op de Brabantse snelwegen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.