Commissaris over lockdown: 'Ook naar andere belangen kijken'

13 januari 2022 om 11:26 • Aangepast 16 januari 2022 om 16:15
nl
Commissaris van de Koning Ina Adema vindt dat er niet alleen naar de zorg moet worden gekeken bij de beslissing of coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Ook andere belangen moeten worden meegewogen, vindt ze. Adema reageert daarmee op de discussie rondom de huidige lockdownmaatregelen. Vrijdag is er weer een persconferentie van het kabinet.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"De sociale en economische gevolgen van de lockdown zijn groot", schrijft Adema. "Dat vraagt om een zorgvuldige afweging, ook omdat de piek van de besmettingen nog moet komen."

De provincie Overijssel zei woensdag de lockdown niet langer meer verantwoord te vinden, maar zo stellig is Adema niet. "Aandacht voor de zorg is en blijft nodig maar ook de andere belangen moeten goed in beeld gebracht worden en worden meegewogen", vervolgt ze. "Het gaat om een perspectief dat verantwoord ruimte en lucht aan de samenleving biedt en aan de andere kant een zorginfarct voorkomt."

Hart onder de riem
Brabantse burgemeesters steken lokale winkeliers en horeca donderdag massaal een hart onder de riem.

Komende vrijdag geeft het kabinet weer een nieuwe persconferentie, voor het eerst met de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Verschillende winkels lieten eerder al weten de regels binnenkort aan hun laars te lappen. De eigenaren van Bargello in Den Bosch en Mike’s Breda in Breda hebben aangekondigd dat ze zaterdag sowieso opengaan.

Later donderdag lekte al een aantal maatregelen uit. Volgens de NOS kunnen mensen vanaf zaterdag op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht en bijvoorbeeld naar de kapper of andere contactberoepen. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven.

LEES OOK: Brabantse burgemeesters: coronamaatregelen verwoestend voor lokale economie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.