Video

Geweld in jeugdgevangenis Den Hey-Acker: 'Personeel voelt zich onveilig'

13 januari 2022 om 18:28 • Aangepast 14 januari 2022 om 09:28
nl
Het komt niet vaak voor dat iemand ontsnapt uit een (jeugd)gevangenis, maar in jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda is het bepaald niet de eerste keer dat er iets ernstig misgaat. Uitbraken, geweld en intimidatie zijn voor werknemers inmiddels een terugkerend probleem. "Personeel voelt zich niet veilig", vakbondsbestuurder Yntse Koenen.
Profielfoto van Carlijn Kosters
Geschreven door
Carlijn Kosters

In 2007 en 2009 ontsnapte er al eens iemand. En in 2011 nam er zelfs drie keer iemand de benen, waarbij een voortvluchtige gevangene in april zelfs meer dan twee weken van de radar verdween.

Wachten op privacy instellingen...

Daar hield het niet mee op. In augustus 2012 ontsnapte er een asielzoeker uit de instelling. Een gedetineerde deed hetzelfde in 2014 tijdens zijn begeleid verlof. Op diezelfde manier ontsnapte de gewapende Luciano D. in 2017 uit de jeugdgevangenis in Breda, nadat hij eind 2015 al eens uit de jeugdgevangenis van Lelystad wist te breken.

Huiveringwekkende overval
In 2017 kwam de jeugdinstelling nog eens groot in het nieuws, toen twee jonge mannen uit de inrichting een huiveringwekkende woningoverval pleegden in Ulvenhout.

Een man liep daarbij blijvend hersenletsel op, nadat de daders hem en zijn gezin mishandelden met een honkbalknuppel. Eén dader zat in de laatste fase van zijn terugkeer in de samenleving, zijn kompaan was een weekend op proefverlof.

Geweldsuitbarsting
De laatste geweldsuitbarsting die plaatsvond voor het drama van woensdagmiddag, was in 2020. Daarbij ging een groep jongeren zo erg tekeer in de jeugdinstelling, dat een medewerker zichzelf opsloot om zijn eigen veiligheid te kunnen garanderen.

Wachten op privacy instellingen...

Dat het zo vaak raak is in Den Hey-Acker, heeft volgens vakbondsbestuurder Yntse Koenen te maken met het personeelstekort in de instelling. De werkdruk is er hoog, met te weinig mankracht.

'Milde straffen'
"Ook wordt er maar mild gestraft als een gevangene in de fout gaat, omdat ze nog jong en in behandeling zijn. Het zorgt er allemaal voor dat beveiligers zich vaak niet veilig voelen. Dat moet veranderen", reageert hij.

Het geweld bij Den Hey-Acker heeft veel impact op het personeel. "Een gijzeling of een uitbraak is al een heel ingrijpende gebeurtenis, laat staan als het gepaard gaat met een vuurgevecht", zegt Koenen.

Nazorg
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind maakte daarom donderdag bekend dat er nazorg beschikbaar is voor betrokken personeel en medegedetineerden.

Volgens de vakbond zijn de gijzeling en de fatale schietpartij echter onderdeel van een groter geheel en zal er meer moeten gebeuren, om te voorkomen dat personeel vaker slachtoffer wordt van de agressieve gevangenen.

LEES OOK: Doodgeschoten jeugdgevangene pikte wapen op toen hij verdween van verlof

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.