'Wolf rot op!', zegt 1 op de 3 Brabanders - Omroep Brabant

'Wolf rot op!', zegt 1 op de 3 Brabanders

14 januari om 07:00 • Aangepast 16 januari om 17:25
nl
Bijna een derde van alle Brabanders vindt dat de wolf niet thuishoort in onze provincie. Dat komt vooral doordat de wolf andere dieren aanvalt. In de eerste elf maanden van 2021 sloeg het dier al 24 keer toe in Brabant.
Profielfoto van Bas Crommentuijn
Geschreven door
Bas Crommentuijn

Uit een onderzoek van opiniepeiler Kieskompas blijkt dat mensen uit provincies waar de wolf veel toeslaat het dier liever weer zien vertrekken. Bijvoorbeeld in Brabant, waar wolven elke maand slachtoffers maken.

Dinsdag zijn in Huijbergen nog twee schapen doodgebeten door een wolf. Schapenboeren willen het beest dan ook weg hebben uit de provincie. Ze voelen zich machteloos tegenover de wolven die veel schade aanrichten.

Hoeveel Brabanders vinden dat de wolf niet in Nederland thuishoort:

Wachten op privacy instellingen...

Wolvenexpert Leo Linnartz zegt dat schapenhouders moeten leren samenleven met het dier. “Op dit moment zijn hekken gemaakt om de schapen binnen te houden. Een wolf springt hier makkelijk overheen. Er zijn nieuwe hekken die ontworpen zijn om het dier buiten de wei te houden. Door deze hekken lopen stroomdraden en er hangen rode linten aan. De lichtschitteringen en het geluid dat de linten in de wind maken schrikken de wolven af.”

'Altijd hier geweest'
Dat de wolf wel in Nederland thuishoort is volgens de expert dan ook een overduidelijke ja. “Hij is hier altijd al geweest. De mens heeft hem ooit verdreven en nu keert hij terug. Dit is het natuurlijke leefgebied van de wolf en daarom horen wij samen met hem te leven.”

Brabant is een van de provincies in ons land waar de wolf niet alleen rondzwerft, er zijn ook wolven die van onze provincie hun vaste plek hebben gemaakt. In de regio van Eindhoven zit een wolf die al twee jaar daar rondloopt. Leo Linnartz vermoedt dat een wolf ook van de Kalmthoutse Heide zijn thuis heeft gemaakt.

Gevaar voor mensen
Leo vertelt dat er ontzettend veel informatie is over de wolf in Nederland. “De kans dat een wolf bijvoorbeeld een mens aanvalt is bijzonder klein. De meeste wolven zijn ontzettend schuw. Als een wolf zich toch agressief gedraagt tegen mensen wordt hij afgeschoten. Zo simpel is dat.”

"Wolven jagen ook veel liever op wilde dieren dan op schapen. Bij wild is het makkelijker om de mens te vermijden. Als er voldoende wild in een gebied is, zal een wolf veel liever achter een hert dan een schaap aan gaan.”

LEES OOK:

Wolf bijt twee schapen dood in wei bij Huijbergen

Stroomdraad en fladderlinten moeten wolven weghouden bij schapen

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone