André (73) knapt op na zware mishandeling oudjaarsnacht: 'Zo veel liefde' - Omroep Brabant

André (73) knapt op na zware mishandeling oudjaarsnacht: 'Zo veel liefde'

18 januari om 19:35 • Aangepast 31 januari om 12:25
nl
De drie jongens die André Emonds (73) uit Boekel in de nieuwjaarsnacht zwaar mishandelden, hebben zich gemeld. Dochter Suze vertelt dit dinsdag. Haar familie is nog altijd boos, maar ook opgelucht dat de daders bekend zijn en vooral dat André opknapt. “Mijn vader herstelt goed van zijn verwondingen en hij is weer aan het werk gegaan."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vlakbij het ouderlijk huis van Suze werd tijdens oud en nieuw vuurwerk afgestoken. André zei er iets van, wat hem op een serie rake klappen en trappen kwam te staan.

“Wat ik wel heel erg vind: de angst die bij mijn moeder heeft toegeslagen. Ze is zo bang geworden."

Nu, bijna drie weken later, vertelt Suze: “Alles is aardig aan het genezen. De verwondingen in zijn gezicht, de kiezen en andere tanden in zijn mond, de gekneusde ribben, de blauwe plekken. Maar wat hem overkomen is, is en blijft vervelend, al zou hij een volgende keer hetzelfde hebben gedaan."

Ze vervolgt: "Mijn vader is een hele sterke, stoere man. Hij is 73, maar dat zou je hem niet geven. Toen hij daartoe in staat was, heeft hij meteen bij de politie een verklaring afgelegd. Hij is ook weer aan de slag gegaan met zijn grondverzetbedrijf.”

"Er moeten camera's worden opgehangen."

“Wat ik wel heel erg vind: de angst die vooral bij mijn moeder heeft toegeslagen. Ze is zo bang geworden. Er moeten camera’s worden opgehangen en een alarmsysteem aangelegd. Dat is toch triest dat je dit op hun leeftijd, mijn moeder is 69, moet besluiten?”

En dat alleen maar, omdat enkele jongeren het die avond nodig vonden om stampij te maken. Het gezin Emonds was net thuisgekomen van een skivakantie in Oostenrijk, waar het gouden huwelijk van de ouders werd gevierd. Het vuurwerk dat later klonk in de buurt, was niet als een felicitatie bedoeld.

Het leken wel bommen, waardoor de herten van Emonds in paniek raakten. André ging verhaal halen, waarna er vlakbij hem vuurwerk werd gegooid. Even na middernacht escaleerde de situatie, nadat hij zich opnieuw had beklaagd over harde knallen. Hij pakte een van de jongeren bij de kraag en dat zette kwaad bloed bij jeugdige omstanders.

André werd geschopt en geslagen. Overburen voorkwamen nog erger en brachten hem thuis.

"Zoveel liefde uit het hele land, hartverwarmend."

De familie Emonds deelde het leed op sociale media en de respons was overweldigend. “Mijn ouders hebben wel twintig bossen bloemen gekregen en cadeaus en kaarten. Zoveel liefde. Uit het hele land. Echt niet normaal, zo mooi, zo hartverwarmend. Mijn ouders zijn er enorm dankbaar voor. Dit wordt heel erg gewaardeerd", vertelt Suze. “We hebben ook andere reacties gekregen. Van mensen die wel raad weten met de daders. En daar zitten we niet op te wachten."

Wachten op privacy instellingen...

“We hoopten wel dat de daders snel opgepakt zouden worden. Mijn vader heeft er een aantal heel goed beschreven. Jammer genoeg hebben we van de politie de afgelopen weken niet veel gehoord. Tot de vorige week, toen we hoorden dat een eerste dader zich had gemeld. Dat werd tijd. Over een aantal van hen ging op sociale media al het verhaal rond dat hun namen op scholen werden genoemd. En juist vandaag is ons verteld dat dader twee en drie zich hebben aangegeven. Dat is goed nieuws en hopelijk gaan ook hun ouders bij zichzelf te rade.”

De politie laat desgevraagd weten dat één van de jongens, een 16-jarige verdachte uit Boekel, inmiddels is gehoord. De twee jongens die zich dinsdag meldden komen uit Veghel (16) en Beek en Donk (17). Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging dan wel mishandeling en moeten nog aan de tand worden gevoeld. De drie verdachten hebben niet vastgezeten.

LEES OOK: André (73) zwaar mishandeld nadat hij vuurwerkafstekers aanspreekt

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.