Hoofdverdachte drugszaak Martien R: 'Goed gevoel bij het hof' - Omroep Brabant

Hoofdverdachte drugszaak Martien R: 'Goed gevoel bij het hof'

20 januari om 15:29 • Aangepast 21 januari om 09:23
nl
Martien R. heeft een goed gevoel overgehouden aan de eerste zitting in zijn strafzaak bij het gerechtshof in Den Bosch. "Ik hoop dat u kritisch en nieuwsgierig bent. Ik heb er een goed gevoel bij. Recht is recht en krom is krom", zei hij aan het eind van de dag.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

R. werd in september vorig jaar veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank leidde hij een crimineel familienetwerk dat handelde in wapens en drugs. Met hem werden elf familieleden en twee anderen veroordeeld voor onder meer deelname aan de criminele organisatie en handel in verboden zaken. Het was het grootste drugsproces ooit in Brabant.

De zaak beleefde bij de rechtbank een unieke setting, doordat nagenoeg alle verdachten én hun advocaten de zaak boycotten. Ze vreesden een vooringenomen rechtbank. Donderdag stond de eerste zitting van het hoger beroep op de agenda.

"Ik werd op een gegeven moment zelfs bang van mezelf."

"Dit hele onderzoek is gebaseerd op mij", zei R. aan het eind van de zitting. "Er is een beeld van mij gecreëerd en dat is absoluut overdreven. Op basis van dat beeld heb ik zestien jaar gekregen. Ik werd omschreven als de baas van Brabant. Ik zou dreigen en liquideren. Ik werd op een gegeven moment zelfs bang van mezelf. Ik heb één keer drie jaar in voorarrest gezeten voor een liquidatie, maar daar ben ik van vrijgesproken."

Dat ging om een moord in 2008. Toen werd een auto doorzeefd met kogels op de A73 tussen Venlo en Nijmegen.

Het gerechtshof besloot donderdag dat Toon R., een neef van Martien, enkele weken de gevangenis uit mag. Hij had vier jaar cel gekregen, maar mag vier weken de cel uit om naar zijn vader te kunnen die al vijf weken op de intensive care ligt met corona. Daarnaast kan hij zich in die tijd laten behandelen aan gebitsproblemen. Ook hij was tevreden met het hof: "Hier was een prettige sfeer. Anders dan bij de rechtbank. U heeft oren naar wat wij te zeggen hebben."

Advocaten hebben het hof gevraagd om getuigen te horen. Dat gaat onder meer om agenten die betrokken waren bij een grootscheepse afluisteroperatie van anderhalf jaar lang op het woonwagenkamp waar de familie woont. Daarover beslist het hof 27 januari.

LEES OOK:
Drugszaak Martien R: slechts 4 van de 14 verdachten komen opdagen

Operatie Alfa: OM vindt straffen te laag en gaat 8 keer in hoger beroep

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.