'Oorverdovende stilte' uit Zeist, Helmond Sport gaat weer gewoon voetballen

21 januari 2022 om 12:55 • Aangepast 24 januari 2022 om 09:38
nl
Helmond Sport speelt vrijdagavond ‘gewoon’ tegen TOP Oss. Een week geleden weigerden de Helmonders nog te spelen tegen FC Emmen, omdat er veel zieken en geblesseerden waren. Ook nu was het een puzzel, maar er staat straks een elftal.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

“Toen wij maandag begonnen met trainen hadden we nog niet eens tien man", zegt Helmond Sport-voorzitter Philippe van Esch. We waren eigenlijk de hele week onzeker of we zouden kunnen aantreden. Maar we hebben een soort van selectie bij elkaar weten te rapen."

Dat lukte een week geleden niet. En dat zorgde voor de nodige ophef. “Toen we de aanvraag deden voor uitstel, ging ik er voor honderd procent vanuit dat het gehonoreerd zou worden. Ik zei nog tegen de trainer: doe maar rustig aan. Toen kwam het bericht dat we toch moesten gaan voetballen.”

"Tegen de KNVB ingaan, dat doe je niet zo snel."

“Met negen spelers naar Emmen gaan en dan ook nog een keeper die dan veldspeler moet worden. Dat moet je niet willen. Sportief gezien ziet het er niet uit. En het is ook vooral uit bescherming naar de overgebleven spelers”, zegt Van Esch.

Hij vervolgt: “Maar tegen de KNVB ingaan, dat doe je niet zo snel. Het is de competitieleider. De KNVB maakt de regels, waar we als clubs mee akkoord zijn gegaan. We hebben er echt alles aan gedaan, maar uiteindelijk heb je moreel als werkgever ook andere verplichtingen.”

Er was die dagen veel contact tussen de voetbalbond en Helmond Sport. En Van Esch is eerlijk, die gesprekken verliepen niet in goede sfeer.

Deze week was er opmerkelijk genoeg geen contact. “Het is oorverdovend stil. Normaal is geen nieuws ook goed nieuws, maar nu weet je dat er nog iets komt. Ik heb alleen geen flauw idee welke kant het muntje op gaat vallen. Ik hoop op begrip. Dat hebben ze misschien ook wel, maar soms vinden ze regels belangrijker dan de realiteit. Dat er nul komma nul contact is geweest, is ook wel bijzonder. Na de moeizame gesprekken denken ze misschien: ze zoeken het maar even uit daar in Helmond.”

In een reactie laat de KNVB weten dat Helmond Sport zelf heeft aangegeven even geen contact te willen. En omdat de niet gespeelde wedstrijd tegen Emmen onder de aanklager betaald voetbal valt, wordt daar niet over gesproken om het 'proces zuiver te houden'.

"Het is een knotsgekke tijd en daar word je helemaal tureluurs van."

Het is dus afwachten. Zoals dat ook het geval is bij de kwestie over het wel of niet toelaten van supporters. Van Esch is wat dat betreft continu bezig met de waan van de dag. “Het is een knotsgekke tijd en daar word je helemaal tureluurs van. Je kunt geen beleid maken. Je golft mee op de golven van de zee. Maar die zijn hartstikke wild. En als het rustig is en je wil het schip in veilige haven brengen, begint het weer.”

Vandaag draait het dus om Helmond Sport-TOP Oss. En daarna hoopt Van Esch toch iets te horen vanuit Zeist. Al is het alleen maar een datum waarop het duel met FC Emmen ingehaald kan worden. “We moeten toch weten wanneer we de jongens de bus in moeten stoppen. Maar als het nog even duurt is dat niet erg, we kunnen wel een adempauze gebruiken.”

LEES OOK:

Duel Helmond Sport toch afgelast, zaak krijgt nog wel een staartje

Helmond Sport weigert te spelen tegen FC Emmen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.