Forumlid legt functie neer na bedreigingen in Telegramgroep

24 januari 2022 om 10:20 • Aangepast 25 januari 2022 om 08:48
nl
Abdullah Alkasid heeft per direct zijn werkzaamheden neergelegd als partijcoördinator van Forum voor Democratie in Brabant. Hij reageert daarmee op berichtgeving van NRC. Volgens de krant was hij beheerder en mede-oprichter van een chatgroep op Telegram waarin politieke tegenstanders werden bedreigd. Die groep zou er ook verantwoordelijk voor zijn geweest dat een Eindhovense winkeleigenaar werd bedreigd, die geen ongevaccineerden wilde binnenlaten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Forum voor Democratie liet zondag weten dat Alkasid per direct al zijn activiteiten neerlegt: "Hij gaat de komende tijd zijn schoolopleiding afmaken." Alkasid zou al maanden niet meer actief zijn als beheerder en zou hij zich zijn 'doodgeschrokken' van het nieuws. "Hij heeft zich per direct teruggetrokken als beheerder en heeft de groep 'FvD Geluiden' verlaten."

Formeel gezien staat deze groep los van Forum voor Democratie. Dat zou nadrukkelijk in de bio van de groep staan. Maar de groep werd beheerd door onder meer Alkasid en andere politici zijn in de groep actief.

'Succes met je mailbox'
NRC las onder een valse naam mee in de groep. De krant zag dat er onder meer adressen van politici als Hugo de Jonge en Sigrid Kaag werden gedeeld. Ook werden verschillende politieke tegenstanders met de dood bedreigd.

Ook Alkasid bedreigde volgens de krant politici. Zo plaatste hij een foto van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma met daarbij de tekst: "Lach maar zolang het nog kan. In het tribunaal zal dat niet het geval zijn. Nooit meer!"

Ook plaatste hij een video van Volt-politicus Nilüfer Gündogan, die in een debat zegt dat ze vervelende mailtjes krijgt uit de FvD-achterban. "Wie zaait, zal oogsten, dus succes met je mailbox", schreef Alkasid erbij.

'Een scholier'
Volgens de verklaring van Forum voor Democratie zou Alkasid alleen als vrijwilliger voor de partij actief zijn. Maar tegenover NRC bevestigt Alkasid dat hij hoofdcoördinator in Noord-Brabant is.

Alkasid zat in het landelijke campagneteam van de partij dat met Thierry Baudet door het land reisde. Hij was onder meer aanwezig op bijeenkomsten in Helmond en Uden, waar hij toespraken van Baudet filmde voor de online-kanalen van de partij.

Baudet vindt dat het onterecht is om 'deze scholier' een partijprominent te noemen. "Ik wist bij God niet wie hij was." Ook schrijft hij dat hij de Telegramgroep niet kent.

"Beetje bang'
'FvD Geluiden' is volgens de krant ook verantwoordelijk voor de bedreigingen van een Eindhovense winkelier die weigerde ongevaccineerden binnen te laten. Een beheerder van de chatgroep deelde zijn adres en telefoonnummer.

De winkelier kreeg tientallen telefoontjes waarin hij werd uitgescholden. Tegenover Omroep Brabant vertelde de eigenaar destijds dat hij veel bedreigingen kreeg en veelvuldig werd beschuldigd van discriminatie. "Het blijft maar gaan. Ik krijg de gekste berichten. Ik heb aangifte gedaan, omdat ik toch een beetje bang begon te worden", zei hij destijds.

LEES OOK: Winkeleigenaar bedreigd omdat hij geen ongevaccineerden binnenlaat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.