Man die agent Jeroen (28) doodreed krijgt twee maanden celstraf

26 januari 2022 om 13:39 • Aangepast 3 februari 2022 om 15:51
nl
Een Helmonder, die in oktober 2020 een agent doodreed op de A270 bij Nuenen, moet twee maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch beslist. De 37-jarige man was achter het stuur aan het appen, hij bekeek een sportwedstrijd en hij was op zijn smartphone bezig met Instagram. De man was zo druk met zijn telefoon dat hij niet zag dat er een politieauto op de weg stond. Bij de aanrijding kwam de 28-jarige agent Jeroen Leuwerink om het leven.
Profielfoto van Noël van HooftProfielfoto van René van Hoof
Geschreven door
Noël van Hooft & René van Hoof

De man krijgt ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, met een proeftijd van twee jaar. Bovendien moet hij beide ouders van het slachtoffer ieder een schadevergoeding van 17.500 euro betalen. Verder krijgt hij een taakstraf van 240 uur en mag hij drie jaar geen auto meer rijden.

Dier op de weg
Op zaterdagavond 24 oktober zag agent Jeroen Leuwerink (28) een dode das op de weg liggen. Hij en een collega van hem besloten het dier weg te halen om de snelweg weer vrij te maken. Toen Jeroen voor de politiewagen stond, werd de auto van achteren aangereden.

De advocaat van de Helmonder zei eerder dat de stilstaande politiewagen geen zwaailichten aan had en dat er geen gevarendriehoek stond. De officier was daar niet van onder de indruk en eiste 2,5 jaar cel, onder meer omdat de Helmonder zo weinig berouw toonde.

Sturen met elleboog
De Helmonder is verpleegkundige en kwam die avond van zijn werk. Uit onderzoek blijkt dat hij tijdens de autorit een vechtsportwedstrijd volgde, zijn telefoon lag op de bijrijdersstoel. Ook was de bestuurder tijdens zijn rit over de A270 aan het appen.

Verder blijkt dat hij de veertig seconden voor de aanrijding op Instagram zat. En terwijl hij de telefoon vasthad, stuurde hij met zijn elleboog. "De verdachte speelde Russisch roulette in het verkeer", zei de broer van agent Jeroen.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. "Wij vinden de uitspraak in deze zaak onbegrijpelijk. Deze straf doet in onze ogen absoluut geen recht aan wat er is gebeurd."

LEES OOK: Indrukwekkende erehaag voor agent Jeroen (28) die om het leven kwam bij ongeluk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.