Video

Maria biedt troost tijdens coronacrisis en krijgt daarom een nieuwe mantel

25 januari 2022 om 21:00 • Aangepast 26 januari 2022 om 11:36
nl
Het Mariabeeld in de Sint Jan in Den Bosch krijgt een nieuwe mantel. Margriet Luyten ontwierp hem en kreeg de opdracht mee: er moet een coronalink zijn. En dus draagt de heilige maagd, zeker in coronatijd een bron van troost, nu een blauwe mantel met fluitenkruid. Een plant, een vroege bloeier, die Luyten veelvuldig tegenkwam tijdens haar vele wandelingen in coronatijd.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Juist in de coronatijd werd, meer dan anders, troost gezocht in de Mariakapel in de Sint Jan. Veel was er dicht, maar de kapel was de hele crisis open. Terwijl hij de kapel binnen gaat, vertelt plebaan Vincent Blom: "Duizenden mensen staken hier de afgelopen jaren een kaarsje aan om hun zorgen en problemen te delen en om hun dankbaarheid te tonen. Net zoals Maria in vroeger tijden tijdens de pestepidemie werd aangeroepen, was ze in coronatijd voor velen hét symbool van troost, bescherming en hoop."

Hij voegt daaraan toe: "Om haar rol in deze periode te gedenken, is er een nieuwe mantel voor haar gemaakt: de Mantel van Hoop en Troost."

"De tekst is alleen aan de binnenkant leesbaar. Dat is bedoeld voor mensen al het ware beschutting zoeken onder de mantel."

Uit de ontwerpen van drie verschillende kunstenaars, werd dat van Margriet Luyten uit ’s-Hertogenbosch gekozen. Ze liet zich dus inspireren door de natuur. "We mochten tijdens de lockdown alleen wandelen en dan zag ik vaak fluitenkruid staan", zegt Margriet. "Het wordt ook wel Hollands kant genoemd en ik vind het prachtig." De stof voor de nieuwe mantel werd door Margriet ontwikkeld en geweven in het TextielLab in Tilburg.

"De nieuwe mantel is klaar, maar ligt nu nog in een kluis."

Op de mantel is ook een Latijnse tekst uit het 'Wees gegroet Maria" te lezen, maar die staat in spiegelbeeld. "De tekst is alleen aan de binnenkant leesbaar.
"De nieuwe mantel is klaar, maar ligt nu nog in een kluis", vertelt de Plebaan. Het nieuwe ontwerp wordt onthuld op 2 maart in Het Noordbrabants Museum. De mantel is dan onderdeel van de tentoonstelling 'Extreme zorg', over de eerste coronagolf door de ogen een arts.

Op 30 april, bij de opening van de Maria meimaand, wordt de mantel dan voor het eerst in de Sint Jan om de schouders van de Zoete Lieve Vrouw gehangen. Tijdens de meimaand van 2022 zal zij de Mantel van Hoop en Troost dragen. Dat is éénmalig want vanaf 2023 draagt Maria de nieuwe mantel elk jaar tijdens de vastenperiode.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!