Noodverordening op en rond azc Budel na steekpartijen

25 januari 2022 om 22:29 • Aangepast 26 januari 2022 om 22:00
nl
Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck heeft dinsdag een noodverordening ingesteld voor het azc-terrein in Budel en het gebied eromheen. De maatregel gaat per direct in en duurt in elk geval tot midden februari. Mensen mogen op en rond het azc geen voorwerpen bij zich hebben waarmee iemand verwond kan worden of waarmee schade kan worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een mes.
Profielfoto van Jesse van KalmthoutProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door
Jesse van Kalmthout & Hans Janssen

Van Kessel nam de beslissing na een reeks van steekpartijen in het asielzoekerscentrum, de afgelopen drie maanden. Er kwamen zes meldingen binnen van geweld waarbij een steekwapen werd gebruikt. De burgemeester wil met de noodverordening een eind maken aan het toenemende geweld en de angst voor herhaling .

Azc mogelijk veiligheidsrisicogebied
Het is niet bekend of Van Kessel het besluit heeft genomen na overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Afgelopen weekend liet het ministerie weten de incidenten hoog op te nemen.

Een woordvoerder zei dat staatssecretaris Eric van der Burg de zorgen van de gemeente heel serieus neemt en die ook te delen. Ze kondigde verder aan dat de bewindsman zo snel mogelijk zou gaan praten met burgemeester en wethouders van Cranendonck 'over een harde aanpak op korte en lange termijn.'

'Volstrekt onacceptabel'
Van der Burg vindt het 'volstrekt onacceptabel' dat een kleine groep vluchtelingen misbruik maakt van het asielsysteem door overlast te veroorzaken met crimineel gedrag. "De aanpak van overlast heeft absolute prioriteit", zo wordt eraan toegevoegd.'

Rondom het azc in Budel spelen al veel langer problemen. Dat was eerder reden voor het ministerie om een aantal maatregelen te nemen, waaronder het aanstellen van een ketenmarinier. Deze man, Jur Verbeek, moe(s)t met alle betrokken partijen ervoor zorgen dat de overlast tot een minimum wordt beperkt en dat inwoners van Budel en omgeving zich veiliger gaan voelen. Eind 2020 dreigde de situatie te escaleren toen burgers met het plan speelden een knokploeg op te richten.

LEES OOK:

'Agressie bij azc Budel komt door 'nep'-Algerijnen'

Inwoners van Budel zijn stelende asielzoekers zat en dreigen recht in eigen hand te nemen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.