Privékliniek helpt Jeroen Bosch Ziekenhuis bij het inhalen van operaties

27 januari 2022 om 14:45 • Aangepast 28 januari 2022 om 13:09
nl
Om de grote achterstand in heup- en knieoperaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) bij te benen, heeft het Bossche ziekenhuis versterking gezocht bij een privékliniek. Patiënten krijgen de optie om zich in de kliniek van Orthoparc te laten opereren, in plaats van in het ziekenhuis. Daarmee verkorten ze de wachttijd en hoeven ze minder lang met klachten rond te lopen.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Door de coronacrisis lag de reguliere zorg op zijn gat. Coronazorg ging namelijk voor, waardoor uiteindelijk zo'n 50.000 Brabanders thuis wachtten op een behandeling of operatie. Dat ging in allerlei gradaties, van oncologie tot orthopedie.

Inmiddels is de poliklinische zorg weer redelijk op het niveau van voor de crisis, maar lopen de operaties nog achter.

Operaties
In december lag zeker 30 procent van de kritiek planbare zorg stil. Dat zijn bijvoorbeeld niertransplantaties, chemotherapieën en andere kankeroperaties.

Deze zorg is nu weer volledig op peil. Alleen veel dossiers van de orthopedische zorg, voor mensen die wachten op een nieuwe heup of knie, liggen nog op de plank.

Behandeling in de kliniek
Daarom krijgen patiënten op de wachtlijst nu de optie om zich te laten behandelen in kliniek Orthoparc, die onder andere gevestigd zit in het Gelderse Rozendaal, in Lelystad en in het Utrechtse Bosch en Duin. Daar kunnen ze eerder geopereerd worden dan in het ziekenhuis in Den Bosch.

De schatting is dat er tot 1 april 300 operaties bij Orthoparc kunnen plaatsvinden. De voor- en nazorg vindt wel nog in het JBZ plaats.

LEES OOK: 50.000 Brabanders wachten door corona op uitgestelde ziekenhuiszorg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.