Schaap doodgebeten: zo wordt onderzocht of een wolf de dader is

14 december 2023 om 17:35
nl
Het is een verdrietig verhaal voor schapenhouder Stijn Timmermans uit Esbeek. Voor de tweede keer dit jaar werden zijn schapen toegetakeld door een wolf. Maar wanneer weten we of het daadwerkelijk een wolf was die het schaap heeft aangevallen en niet een loslopende hond of vos?
Profielfoto van Tais Lourinho da Silva
Geschreven door

De eenheid Faunazaken van BIJ12 houdt in opdracht van de provincie alle meldingen van wolvenschade bij. Als een schaap gedood is, kan een boer dat melden. Op basis van die melding en foto’s die daarbij worden gestuurd, bepaalt BIJ12 of er meer onderzoek nodig is om te beoordelen of het echt het werk van een wolf is.

DNA-onderzoek
Als dat zo is, stuurt BIJ12 een taxateur langs. Die beoordeelt de situatie en neemt onder meer DNA af. Ook wordt er gekeken naar:

  • de vindplaats,
  • de manier waarop het schaap is gedood,
  • bijtwonden,
  • pootafdrukken, keutels of haren van de aanvaller.

Het DNA wordt maandelijks onderzocht. Wanneer daaruit blijkt de aanval inderdaad het werk is van een wolf, krijgt de boer een tegemoetkoming.

Wolf of hond
Tot nu toe sloeg de wolf in 2023 zo’n dertien keer toe in Brabant. Daarmee maakte de wolf 32 slachtoffers: vooral schapen. Ook kreeg BIJ12 zes meldingen waarbij een loslopende hond een aanval op een schaap of pony had gedaan en veertien meldingen waarbij het niet zeker is wie de dader is.

Volgens Johan Mees, adviseur Natuurbescherming bij de provincie Noord-Brabant, worden hondenaanvallen vaak niet gemeld. Hierdoor zijn er geen duidelijke cijfers over het aantal aanvallen door wolven of door loslopende honden.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

Stijn vertelt dat zijn schapen voor de tweede keer dit jaar zijn aangevallen door een wolf

Boswachters slaan alarm omdat veel reeën dood worden gebeten door loslopende honden

Coen stond oog in oog met een wolf en vertelt hoe dat was

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!