Marianne Vos: 'Zelden zo'n spanning gevoeld, dit is zo speciaal'

30 januari 2022 om 14:04 • Aangepast 31 januari 2022 om 10:16
nl
Wennen zal het nooit doen. Voor Marianne Vos is elke prijs er een. De wielrenster uit Babyloniënbroek veroverde zaterdagavond haar achtste wereldtitel veldrijden. Ze kijkt er met veel voldoening op terug en, zo erkende ze in Zuidtribune, het sportprogramma van Omroep Brabant, met verbazing.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Marianne Vos is 34 en lijkt aan haar tweede jeugd bezig. Vorig najaar werd ze tweede tijdens het wereldkampioenschap op de weg en begin deze maand pakte ze de nationale titel veldrijden.

"De zestiende nationale titel? Dat is interessant."

De vele successen tijdens de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen op de weg springen natuurlijk het meest in het oog, maar in eigen land is ze ook al zestienmaal tot Nederlandse beste gekroond. “O? Nou, dat is interessant om te horen. Ik hou dat zelf niet zo bij, kijk er ook niet zoveel op terug”, klonk het wat koeltjes uit de mond van Vos.

Enthousiaster was ze uiteraard over het meest recente succes, in het Amerikaanse Fayetteville. Zestien jaar (!) na haar eerste geslaagde greep naar de mondiale macht in het veldrijden werd ze weer ’s werelds beste. In de eindsprint moest landgenote Lucinda Brand genoegen nemen met de tweede plaats.

Vos: “Het was echt ontzettend spannend. Ik heb dit zelden zo ervaren, want in elke bocht lag wel een gevaar. Je mocht geen fout maken, ook omdat ik weet dat Lucinda ontzettend sterk is en dat ik dus niet zomaar van haar zou winnen. Ik was er lang echt niet van overtuigd dat ik als eerste zou eindigen, Lucinda bleef me behoorlijk onder druk houden.”

"Ik had er zo enorm naar toegeleefd."

Toen Vos de zege te pakken had, volgende een gigantische ontlading. “Ik had er ook zo enorm naar toegeleefd. Er komt echt een hoop spanning bij kijken. Ik heb daarna ook nauwelijks kunnen slapen, paar uurtjes misschien. Uiteraard ook, omdat ik de overwinning wilde vieren, maar het was allemaal zo indrukwekkend. Zo speciaal.”

Ondertussen is Vos op weg naar het vliegveld voor de terugreis. En dan? Op naar de volgende wereldtitel? “Nou, die wordt pas aan het eind van het jaar weer vergeven. Ik ga eerst naar huis, dan wat nagenieten en vervolgens is er een hoogtestage als voorbereiding op het nieuwe wegseizoen, inclusief voorjaarsklassiekers.”

Ondanks al haar (inter)nationale successen en haar leeftijd wil Vos niet aan stoppen denken: “Ik heb er nog steeds ontzettend veel plezier in.” En die medailles en truien die ze maar blijft winnen, zo verzekert ze, die krijgen allemaal een mooi plekje. “Ik heb inderdaad onderhand een behoorlijke verzameling.”

LEES OOK: Marianne Vos, enorm veel lof en een beetje kritiek voor fietsende legende

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.