'Dit is shockerend', wakker worden met hakenkruizen op de garagedeur

31 januari 2022 om 14:23 • Aangepast 31 januari 2022 om 17:01
nl
Een vervelende verrassing maandagmorgen voor een groep bewoners van de Bredase wijk Haagse Beemden. Ze troffen hakenkruizen en andere aanstootgevende teksten aan op hun garages en schuttingen. "Het doet mensen pijn", zegt buurtbewoonster Thirza. "Ik heb hier geen woorden voor."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Toen Shirley Voesenek maandagmorgen door haar slaapkamerraam keek, zag ze dat er teksten op de garagedeuren achter haar huis waren geklad. "Ik ben meteen gaan kijken. Ik schrok van de leuzen en hakenkruizen die erop stonden."

Ze verzucht: "Ik vind het best wel aanstootgevend. Het kan gewoon niet. Dit is niet normaal. Waarom doe je dit? Wat bereik je ermee? Je bezorgt mensen een hoop last. Het is shockerend. Ik snap het niet."

"Waar komt dit ineens vandaan?

Haar buurvrouw Thirza werd maandagochtend gewaarschuwd door een buurman. "Hij vroeg of er bij mij ook witte verf in de tuin lag, maar dat was niet het geval. Toen ik hoorde om wat voor bekladdingen het ging, dacht ik meteen: waar komt dit ineens vandaan? Ik heb er geen woorden voor."

Ze hoopt dat de leuzen zo snel mogelijk worden weggehaald. "Er spelen hier op dit plein altijd kinderen. Het is zo'n rare plek om zoiets te doen. Er staan woorden al corona, Nazi-tekens, Jodensterren. Ik vind dat heel erg jammer. Het doet mensen pijn. Het is heel erg jammer dat mensen niet goed bedenken wat er achter zo'n symbool zit."

"Ik denk dat het gefrustreerde jeugd is geweest."

Shirley heeft meteen aangifte gedaan en is de politie maandagochtend direct komen kijken. "Ik hoopt dat de gemeente ook iets kan betekenen." De buurtbewoners vermoeden dat er een groep jongeren achter zit. "Ik denk dat het gefrustreerde jeugd is geweest die niets beters te doen heeft. Misschien door de coronamaatregelen?"

De buurt heeft contact met de politie en de gemeente. "Omdat het koopwoningen zijn, moeten we voor de schoonmaakkosten zelf contact opnemen met onze verzekering. Ik hoop daarom dat we dat als collectief kunnen doen, zodat er niet meerdere schoonmaakploegen op verschillende dagen hoeven te komen."

LEES OOK: Hakenkruizen, piemels en anti-Joodse leuzen op garageboxen gekalkt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.