Video

Alle reizigers gefouilleerd, maar geen explosief in trein bij Holthees

2 februari 2022 om 17:12 • Aangepast 3 februari 2022 om 17:10
nl
De politie is woensdag bij Holthees een stilstaande trein binnengevallen. Dat gebeurde nadat iemand op het station in Nijmegen een man in de trein richting Roermond zag stappen met iets dat leek op een granaat. Eén verdachte werd opgepakt in de trein, maar later weer vrijgelaten. Een explosief werd niet gevonden.
Profielfoto van Jesse van KalmthoutProfielfoto van Cor Bouma
Geschreven door
Jesse van Kalmthout & Cor Bouma

De melding dat iemand de trein instapte met mogelijk een explosief op zak werd zo serieus genomen, dat de trein rond 16.30 uur iets voor de spoorwegovergang in Holthees, op de grens met Limburg, werd stilgezet.

De hulpdiensten rukten met man en macht uit. Zo waren er tientallen agenten en een arrestatieteam aanwezig, hing er een helikopter boven het spoor en stonden brandweer en ambulances paraat.

Foto: Saskia Kusters/SQ Vision.
Foto: Saskia Kusters/SQ Vision.

Inval
Rond half zes werd de trein richting de spoorwegovergang gedirigeerd en niet veel later vielen gewapende agenten met kogelwerende vesten en honden de trein binnen. Passagiers moesten hun handen in de lucht houden terwijl de trein werd doorzocht. Er werd geen explosief gevonden.

Op videobeelden is te zien dat diverse agenten een man in de kraag vatten. Saillant detail is dat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Noord tegen het ANP meldde dat er geen verdachte is opgepakt. Volgens Dagblad De Limburger is er wel iemand opgepakt, maar is deze persoon kort daarna weer vrijgelaten.

Rond 19.00 uur werden de eerste van de ongeveer 100 passagiers gefouilleerd, waarna zij de trein mochten verlaten. De meeste reizigers werden opgepikt en nog ongeveer 30 man stapte rond 19.45 uur weer in om de reis naar Roermond te vervolgen. "Een storm in een glas water", zegt de veiligheidsregio tegen het ANP.

'Zitten kaarten'
Ondanks de urenlange onzekerheid was er onder de reizigers weinig of geen paniek. "Alleen toen de agenten met honden binnenkwamen, was het even spannend. Verder was de sfeer eigenlijk best relaxed. Ik heb zitten kaarten met mensen die ik nog nooit eerder had gezien", zei een jongeman tegen Omroep Brabant.

LEES OOK: Treinreizigers zaten drie uur vast: 'Hele coupé moest handen omhoog doen'

Bekijk hier de beelden van de aanhouding van de verdachte:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!