Code geel in Brabant: zondagmiddag zware windstoten en veel regen

6 februari 2022 om 09:25 • Aangepast 7 februari 2022 om 09:55
nl
Het is een natte en onstuimige dag in Brabant. Er trekken buien over de provincie en de verwachting is dat die de hele dag aanhouden. In de loop van de middag komen er nog zware windstoten bij. Het KNMI heeft code geel afgekondigd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza kan het niet mooier maken dan het is: "Het is een natte dag, zoveel is wel duidelijk. Er trekt een storing over het land die flink wat regen brengt, en dat gaat nog wel even door." En dat levert behoorlijk wat millimeters regen op in de regenmeters. "Ik ga uit van 20 tot 30 millimeter water die naar beneden komt", zegt Klaassen.

Code geel
Of zo'n hoeveelheid water ook tot overlast gaat leiden, valt nog te bezien. We hebben het 'geluk' dat het de hele dag regent, legt Klaassen uit. "Kijk als deze hoeveelheid regen in een half uur in één bui valt, dan is de afvoer een probleem. Maar nu is het een gestage vorm van neerslag."

De code geel die het KNMI heeft afgekondigd is dan ook niet vanwege de regen, maar vanwege de wind. "Met name in de eerste helft van de middag en later vanavond kunnen er zware windstoten voor komen. In Brabant met snelheden in Brabant van 75 tot 80 kilometer per uur ongeveer. Dat kan ook tot problemen leiden. Als er een tak van een boom waait."

Hagel en onweer
"Later in de middag wordt het wat droger, maar er blijft kans op wat hagel en onweer. "De meeste buien die vanavond vallen, verwacht ik in de noordelijke helft van het land. Brabant ligt dan iets meer in de luwte."

Wie somber wordt van zulk herfstig weer, wil Klaassen nog wel een hart onder de riem steken. "Vanaf morgen zijn we van de neerslag af. Dan krijgen we echt weer een zonnige periode en ziet het weer er een stuk vriendelijker uit."

LEES OOK: Het gaat 24 uur regenen: plaatselijk 25 millimeter

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.