Video

Heggen moeten weg om te bezuinigen in Boxtel, bewoners zijn boos

8 februari 2022 om 10:34 • Aangepast 8 februari 2022 om 13:08
nl
Alle kleine beetjes helpen, denkt de gemeente Boxtel. Jaarlijks moet er drie miljoen euro worden bezuinigd en daarom moeten nu ook de haagjes en heggen in de gemeente er aan geloven. Een derde van alle heggen moet weg. Het onderhoud is te duur. Boxtelaren die dat willen, kunnen een heg adopteren. Maar het plan schiet bij veel inwoners in het verkeerde keelgat.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Het weghalen van zoveel hagen en heggen levert een bezuiniging van 35.000 euro per jaar op, rekent wethouder Fred van Nistelrooij voor. Nog lang geen drie miljoen, maar het is íets. "Het onderhoud van heggen en hagen is duur, ze moeten twee keer per jaar gesnoeid worden en heel vaak geschoffeld", zegt de wethouder. Hagen die geen belangrijke functie hebben, worden weggehaald. "Denk bijvoorbeeld aan een haag tussen voet- en fietspad, of tussen een voetpad en gazon."

"Mens en dier hebben natuur nodig."

Maar veel inwoners van Boxtel zijn niet blij met het plan. "Ze zijn echt niet goed daar bij de gemeente", reageert Ton van Alebeek. "Zal een lekkere bende worden", volgens buurtbewoonster Jaqueline Puijn. Ook Sonja Metler vindt het een hele foute bezuiniging. "Mens en dier hebben natuur nodig", zegt ze.

Voor dat de hagen echt geruimd worden, krijgen bewoners de kans om een heg te adopteren. Dan moeten ze voor minimaal drie jaar een overeenkomst aangaan met de gemeente en hun haag twee keer per jaar knippen. Ook moeten ze met enige regelmaat onkruid en afval in de betreffende haag weghalen. Er hebben zich tot nu toe zeven mensen daarvoor gemeld.

"Een meerderheid heeft hiervoor gekozen, dat moeten we het als gemeente uitvoeren."

Wethouder Van Nistelrooij snapt de weerstand wel. "Ik vind het vervelend dat onze inwoners boos zijn over het plan en ik begrijp het ook wel", zegt hij. "Maar een meerderheid in de gemeenteraad heeft hiervoor gekozen en dan moeten we het als gemeente uitvoeren."

Het weghalen van heggen en haagjes is niet het eerste bezuinigingsplan van de gemeente Boxtel dat op zoveel protest kan rekenen. Eerder kondigde het Boxtelse gemeentebestuur ook al aan om de afvalbakken weg te halen en daarmee 50.000 euro per jaar te besparen. Dat idee ging na veel protest zelf de prullenbak in.

LEES OOK: Afvalplan van gemeente Boxtel gaat de prullenbak in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.