FvD-kandidaat bedreigde Kamerlid: 'Je gaat zelf weg of we trappen je weg'

7 februari 2022 om 13:46 • Aangepast 7 februari 2022 om 16:42
nl
Jan van Eerd, de nummer twee op de lijst van Forum voor Democratie voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven, heeft zich in het verleden stevig uitgelaten op social media. Zo bedreigde hij een Kamerlid van DENK, noemde hij minister Hugo de Jonge een 'seriemoordenaar' en ook de Eindhovense burgemeester Jorritsma moest het ontgelden. "Ik heb een geel hesje en een honkbalknuppel. Ik ben boos!"
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Van Eerd deed zijn uitlatingen op Twitter. Het account waarmee hij dat deed, is inmiddels verwijderd. Omroep Brabant kon echter meerdere van zijn tweets uit 2020 en 2021 terughalen.

'Hugo Mengele'
De woede van Van Eerd lijkt voor een groot deel voort te komen uit de coronamaatregelen. Zo maakt hij vaak vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en noemt hij de voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meermaals 'Hugo Mengele', naar de Duitse oorlogsmisdadiger Josef Mengele. Ook 'seriemoordenaar', 'prikpooier' en 'minderwaardig mens' komen voorbij.

Jan van Eerd richt zich tegen Hugo de Jonge.
Jan van Eerd richt zich tegen Hugo de Jonge.

Die laatste kwalificatie gebruikt Van Eerd ook voor minister-president Rutte. "Geen partner, geen kinderen, geen compassie. Als ooit de term 'minderwaardig mens' kan worden gehanteerd, dan wel voor hem", zo schrijft hij. Ook noemt hij Rutte een 'eurofiele autist'. Over viroloog Marc van Ranst en RIVM-directeur Jaap van Dissel merkt hij op: 'Zij vormen de Mengele Maatschap'.

'Geel hesje en honkbalknuppel'
Opvallend is dat ook John Jorritsma, nog tot september 2022 de burgemeester van Eindhoven, het moet ontgelden. Van Eerd noemt hem een 'sandalenlikker', waarmee iemand wordt bedoeld die te veel op de hand van moslims zou zijn.

Tegen DENK-kamerlid Tunahan Kuzu gaat de Fvd'er nog een stapje verder. "Je mag kiezen: je gaat zelf weg of we trappen je weg", zo tweet Van Eerd.

Op Bevrijdingsdag schreef hij: "Dit is mijn land. Ik wil geen moslims, klimaatgekken en illegalen in mijn land. (...) Ik heb een geel hesje en een honkbalknuppel. Ik ben boos!"

Onderzoek
Jan van Eerd staat op plek twee bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Lijsttrekker is Nicolas Knoester.

Belangrijkste programmapunten in de negen Brabantse steden waar FvD meedoet:

  • Stoppen met alle coronamaatregelen
  • Lokale democratie versterken via referenda

Forum voor Democratie laat maandagmiddag weten de kwestie te onderzoeken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.