Forum onderzoekt opruiende uitspraken kandidaat-raadslid

7 februari 2022 om 16:36 • Aangepast 8 februari 2022 om 16:29
nl
Forum voor Democratie onderzoekt de uitlatingen van kandidaat-raadslid Jan van Eerd. Van Eerd staat op plek twee voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Omroep Brabant onthulde maandag dat hij op social media onder andere Kamerlid Kuzu van DENK bedreigd heeft.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Tegen Kuzu zei Van Eerd: "Je gaat zelf weg of we trappen je weg." Ook de voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moest het ontgelden, hij werd 'seriemoordenaar' en 'Hugo Mengele' genoemd. Premier Mark Rutte is volgens Van Eerd een 'minderwaardig mens' zonder compassie.

'Trial by media'
Een woordvoerder van Forum laat weten dat de uitingen in de screening van Van Eerd niet naar voren zijn gekomen. "We zullen met de betreffende kandidaat spreken en zelf uitzoeken wat er precies is gebeurd, maar werken niet mee aan 'trial by media'. Als inderdaad blijkt dat er bedreigende teksten zijn geuit, dan nemen we daar als partij als vanzelfsprekend afstand van", aldus Forum.

Rik Thijs, lijsttrekker van GroenLinks in Eindhoven is verbolgen over het nieuws. "Is iemand die deze uitspraken en bedreigingen doet straks onderdeel van onze gemeenteraad? Welke partijen willen er nog meer opheldering?", schrijft hij op Twitter. Ook Jesse Klaver uit forse kritiek op de uitingen van Van Eerd en vindt dat Forum moet optreden.

Gemeentewet
De gemeente Eindhoven houdt zich in een reactie op de vlakte. "Voor alle kandidaten van de komende gemeenteraadsverkiezing geldt dat áls iemand in de raad gestemd wordt, van alle raadsleden na de verkiezing wordt nagegaan of voldaan wordt aan de Gemeentewet", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Om die reden geven we op voorhand geen oordeel of commentaar over welke kandidaat dan ook."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.