Fysiotherapeut langdurig ziek na coronaprik: 'En nu verloopt QR-code'

8 februari 2022 om 20:00 • Aangepast 9 februari 2022 om 09:09
nl
Hij is geen wappie. En hij is ook geen antivaxer. Maar Stef Koolen (22) uit Eindhoven gaat ook zeker geen boosterprik nemen. Stef werd ziek na de tweede vaccinatie met Moderna. Zes maanden later is hij nog altijd moe en lang niet de oude. "In mei verloopt mijn QR-code. Regels voor uitzonderingen voor vaccinaties zijn er nog niet, dus ik voel de spanning wel stijgen", vertelt Stef.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Het is niet de eerste keer dat het bij Stef misgaat na een vaccinatie. "In mijn studententijd moest ik drie vaccinaties tegen hepatitis B krijgen. Na die tweede prik ging het ook mis. Mijn bloedplaatjes werkten niet meer goed. Er werd toen de diagnose ITP gesteld. Ik was toen een half jaar van de kaart, omdat ik zwaar oververmoeid was."

"Na de tweede prik begon de ellende weer opnieuw."

Stef was net begonnen als fysiotherapeut in Eindhoven. Omdat hij daar met kwetsbare patiënten werkt, besloot hij zich ondanks zijn slechte ervaringen toch te laten prikken tegen corona. De eerste prik verliep goed. De ellende begon ook dit keer na de tweede.

De klachten begonnen een dag na de Moderna-prik. "Die eerste dag was ik echt goed ziek. De rest van de week was ik benauwd, misselijk, moe en grieperig. Het leek wel alsof ik corona had."

"Er kwamen overprikkeling en slappe benen bij."

Na die eerste week had hij minder slaap nodig. "Maar ik voelde me alsof ik koorts had, terwijl mijn temperatuur goed was. De misselijkheid was verdwenen, maar er kwamen overprikkeling, algehele vermoeidheid en slappe benen voor terug."

Na drie weken gaat Stef naar de huisarts. Die onderzoekt zijn bloed, maar daar komt niks uit. Weer drie weken later gaat hij met zijn klachten naar de internist. "Die constateerde dat er iets mis is met mijn bloedplaatjes, mijn afweer. Mijn hoeveelheid cellen zijn in orde, maar de plaatjes in de cellen zitten aan één kant. Dat is alsof er veertig werknemers in een fabriek zijn, van wie er twintig naar boven staren. Die doen niks."

"Er is niet gekeken of mijn klachten zijn veroorzaakt door de vaccinatie."

De internist sluit vervolgens allerlei ernstige ziekten uit, maar een diagnose blijft uit. Ook wordt niet gekeken of de klachten veroorzaakt zijn door de vaccinatie. "Dat is wel balen, want hierdoor kom ik waarschijnlijk niet in aanmerking voor uitzonderingen die geen vaccinatie verdragen", zegt de jonge fysiotherapeut.

Er zijn nog helemaal geen regels voor mensen die geen vaccinatie kunnen halen. Op 18 november kondigde toenmalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid nog aan dat die regels er snel zouden komen. Sindsdien is het stil.

"Ik kan alleen maar hopen dat dan de QR- code afgeschaft is, anders wordt dat wel erg treurig voor mij."

Sindsdien ziet Stef het moment dat zijn QR-code verloopt steeds dichterbij komen. "Op 14 mei verloopt hij. Hoewel mijn herstel trager verloopt dan gehoopt, geloof ik dat ik wel weer een keer de oude word. Hoewel ik daar nu niet aan moet denken, verwacht ik over een tijd wel weer te kunnen voetballen, naar de sportschool te gaan of een restaurant. Ik kan alleen maar hopen dat dan de QR-code afgeschaft is, anders wordt dat wel erg treurig voor mij."

De vrienden van Stef snappen dat hij na deze ervaringen met vaccinaties, geen booster wil. "Er is niemand die dat niet snapt." De huisarts van Stef leek het wat minder te begrijpen. Die gaf hem twee opties; of je gokt erop dat de booster beter uitpakt of je gokt erop dat in mei de coronaregels niet meer gelden.

Stef zucht: "Als ik in dat laatste geval misgokte, voorspelde ze me eenzaamheid en mogelijke depressie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.