Video

Voor pastoor Pieter is carnaval heilig: ‘Vier dagen hossen en bier drinken’

8 februari 2022 om 19:00 • Aangepast 9 februari 2022 om 10:01
nl
Naast de Luciakerk in Helmond staat de sjieke pastorie van pastoor Pieter Scheepers. Opmerkelijk: wie binnen langs het kruisbeeld met Jezus loopt, komt al snel in carnavalssfeer. Er klinkt Oeteldonks gezang en er staat een heuse carnavalsboom. Met serpentines in plaats van kerstslingers en geen piek maar een steek.. "Het geeft zoveel plezier!"

Carnaval vieren zit in het bloed van Pieter Scheepers. Zijn broer is de bekende tonpraoter Rob Scheepers. De pastoor vindt het verschrikkelijk dat ook in 2022 carnaval niet als vanouds zal zijn: "Ik zie nu zelfs op tegen dat weekend, omdat je weet dat je het weer niet vieren kunt."

En dus heeft de pastoor de boel opgevrolijkt met een carnavalsboom. "Het idee is niet van mij, maar van een jongere collega uit Limburg, die heeft er ook eentje staan. Ik vond het meteen leuk." Pieter hoopt dat meer mensen een carnavalsboom willen zetten in hun huis. "Het is helemaal niet zo moeilijk of duur, gewoon een paar leuke carnavalsdingen erin."

"De meeste biechten hoor ik met carnaval."

Hoewel de carnavalsboom een mooie nieuwe traditie kan zijn, hoopt Scheepers natuurlijk vooral dat carnaval weer snel de oude wordt. Het feestje vieren in de zomer, vind hij maar niks. "Het is de opmaat naar het vasten en Pasen toe. Het past gewoon in deze tijd van het jaar. Met de kou en de rode neuzen en dat je je kunt warmen aan het bier."

De pastoor viert carnaval altijd met zijn parochianen. "Ik heb heel veel pakskes in de kast, voor elke dag een andere", lacht hij. "Het is altijd vier dagen hossen, bier drinken en gezellig buurten met de mensen. De meeste biechten hoor ik met carnaval."

Heb jij ook inspiratie gekregen en ga je een carnavalsboom zetten? Stuur dan je foto naar [email protected]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!