Video

Philips-landgoed De Wielewaal is straks voor iedereen: 'Voor de eeuwigheid'

9 februari 2022 om 13:50 • Aangepast 10 februari 2022 om 10:07
nl
De gemeente Eindhoven wordt de nieuwe eigenaar van Landgoed De Wielewaal. Ze koopt het voormalige landgoed van Frits Philips voor 29 miljoen euro. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. De bedoeling is om van de lap grond met zes landhuizen een openbaar park te maken voor alle Eindhovenaren.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Een metershoog statig hek weerhield belangstellenden altijd van een bezoekje aan De Wielewaal, een landgoed van 142 hectare oftewel 200 voetbalvelden groot. Speciaal voor het feestelijke moment gingen de poorten van het landgoed even open voor de pers.

Een oprijlaan waar je u tegen zegt, nostalgische straatlantaarns, eeuwoude bomen, vijvers en grote grasvelden, dit landgoed heeft alles in overvloed.

"We hebben een belangrijk deel van de erfenis van de familie Philips en de stad in handen gekregen."

De gemeente wil het landgoed, waar Frits Philips woonde van 1934 tot zijn dood in 2005, op termijn openbaar maken voor alle Eindhovenaren.

"We staan aan de vooravond van een belangrijke verandering", legt burgemeester John Jorritsma uit. "De komende jaren groeit onze gemeente met 60.000 tot 70.000 inwoners. Daarbij hoort ook een groei van frisse lucht, mensen willen ook naar buiten." Jorritsma is blij met de aankoop. "We hebben een belangrijk deel van de erfenis van de familie Philips en de stad in handen gekregen."

Maar Jorritsma beseft ook dat 29 miljoen veel geld is. "Dat zijn veel pepernoten bij elkaar, maar dit is een diepte-investering voor de eeuwigheid. Niet alleen voor de stad, maar voor de hele samenleving."

"750 huizen op de Wielewaal, never nooit niet."

Ook wethouder Rik Thijs heeft het over een 'historische aankoop'. "Ik krijg er nog af en toe nog een brok in mijn keel." De gemeente koopt het landgoed van textielondernemer Marc Brouwers. Hij mag de komende drie jaar nog op De Wielewaal blijven wonen.

In die tijd gaat de gemeente Eindhoven de plannen voor het park verder uitwerken. Er lopen al gesprekken met onder meer PSV en VDL. De wethouder nodigt de hele stad uit om mee te denken over wat er met de zes landhuizen op het park gaat gebeuren.

Jaren geleden waren er plannen om 750 huizen te bouwen op het landgoed. Dat is met de aankoop van het landgoed definitief van de baan. De gemeente verzekert dat ze de grond niet gekocht heeft om er huizen op te bouwen. "750 huizen op de Wielewaal, never nooit niet", zegt de wethouder.

"Ik gun het landgoed terug aan de stad, aan de Eindhovenaren."

De huidige eigenaar Marc Brouwers woonde de afgelopen 18 jaar op het enorme landgoed, maar sinds zijn kinderen het huis uit gingen werd het naar eigen zeggen 'te groot'. "De afgelopen vijf jaar zijn er een twintigtal serieuze geïnteresseerden geweest, onder wie iemand uit het Midden-Oosten. Hij had ook meer geboden, maar ik gun het terug aan de stad, aan de Eindhovenaren."

De Wielewaal stond al jaren te koop. Vier jaar geleden moest het landgoed een slordige 35 miljoen euro opleveren. In het geruchtencircuit gingen de namen rond van de muzikanten Bruce Springsteen en Ed Sheeran en Microsoft-miljardair Bill Gates. Een deal werd er nooit gesloten, tot nu.

Al is de aankoop nog niet helemaal in kannen en kruiken. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen. Zij komen nog voor 1 maart bij elkaar om een klap te geven op de 'historische' aankoop.

De poort van de Wielewaal (foto: gemeente Eindhoven)
De poort van de Wielewaal (foto: gemeente Eindhoven)
foto: gemeente Eindhoven
foto: gemeente Eindhoven
Een van de parktuinen bij de Wielewaal (foto: gemeente Eindhoven)
Een van de parktuinen bij de Wielewaal (foto: gemeente Eindhoven)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.