Liveblog

Coronanieuws: 11.364 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

11 februari 2022 om 13:52 • Aangepast 21 februari 2022 om 14:50
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Ziekenhuiscijfers: 207 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
  • Onderzoeksraad publiceert komende week eerste deel onderzoek aanpak coronacrisis.
  • Jorritsma waarschuwt deelnemers 'De Nacht staat op'
  • Ernst Kuipers: 'Isolatie na besmetting kan mogelijk korter.'

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.20

Gemeente Eindhoven heeft na rellen nog weinig vergoed gekregen

De gemeente Eindhoven heeft een jaar na de avondklokrellen slechts 620,79 euro overgemaakt gekregen vanwege de schade die toen is geleden. De rellen op 24 januari leidden tot een schadebedrag van 673.000 euro, waarvan ruim een ton aan gemeentelijke eigendommen. Daarnaast is de gemeente ook veel geld kwijt geweest aan de inzet van ambtenaren.

De ruim 600 euro is een eerste deel van de ongeveer 19.000 euro schadevergoeding die de gemeente toegekend heeft gekregen. In vijf zaken heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald dat de gemeente niet in aanmerking komt voor compensatie. Burgemeester John Jorritsma hoopt nog steeds dat alle schade kan worden verhaald, maar hij beseft ook dat dit moeilijk gaat worden. Een ambtelijke werkgroep gaat nu onderzoeken wat er voor de gemeente Eindhoven juridisch mogelijk is, zo hebben burgemeester en wethouders de gemeenteraad laten weten.

LEES OOK: Gedupeerden avondklokkenrellen wachten nog op geld, schade amper vergoed

19.45 - Nachtclubs ergeren zich aan nieuwe sluitingstijd en mogelijk 1G
Brancheorganisatie van de nachtclubs Nachtbelang is "stomverbaasd" over de mogelijk nieuwe sluitingstijden voor de horeca van 01.00 uur en dat testen voor toegang, ook bekend als 1G, wordt onderzocht voor het openen van het nachtleven. Dat schrijft Nachtbelang in een openbare brief aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

De nachtclubs noemen 1G "geen werkbare eis". Mensen zouden niet bereid zijn zich voor het nachtleven te laten testen en bovendien is daar de testcapaciteit helemaal niet voor, aldus Nachtbelang. Bij 1G moet iedereen, ook gevaccineerden of mensen die onlangs corona hebben gehad, vooraf een test doen.

18.15

Premier België: luchtige, vrije, feestelijke lente tegemoet

De lente in België wordt volgens premier Alexander De Croo "duidelijk luchtiger, vrijer en feestelijker" nu het land volgend weekend beduidend meer van het slot gaat. De Belgen krijgen dan veel vrijheden terug, waaronder de heropening van het nachtleven. "Maar we mogen niet vergeten dat zeer veel zal afhangen van ons gedrag."

De Croo bedankte tijdens een persconferentie in Brussel, waar hij de versoepelingen toelichtte, iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronamaatregelen heeft gehouden. En hij riep de bevolking op voorzichtig te blijven.

17.50

Kabinet maakt boosters pubers mogelijk, maar na goedkeuring EMA

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar mogen een boostervaccinatie halen, nadat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat heeft goedgekeurd. Als betrokkenen dat willen, kunnen ze daarna een eigen afweging maken, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Het EMA komt waarschijnlijk begin maart met een beoordeling. De Gezondheidsraad adviseerde onlangs dat er geen medische redenen zijn om alle jongeren van deze leeftijd een booster aan te bieden.

17.30

Rutte: ook getroffen nachthoreca moet zich aan de regels houden

Minister-president Mark Rutte "snapt totaal de radeloosheid" die gevoeld wordt door ondernemers van nachtclubs en discotheken die nu nog niet open mogen. Toch vindt hij dat iedereen zich aan de regels moet houden en hij verwacht dat ook, zei hij naar aanleiding van de aankondiging van de nachthoreca om uit protest dit weekend de deuren toch te openen.

16.50

OMT heeft geen bezwaar tegen versoepelen van coronamaatregelen

Wat het Outbreak Management Team (OMT) betreft kunnen de geplande versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan. De deskundigen hebben vrijdag overlegd over de plannen en zien geen bezwaren. Bronnen bevestigen berichtgeving van het AD daarover.

De exacte inhoud van het OMT-advies is nog niet bekend. Het kabinet neemt dinsdag een besluit over versoepelingen. Dan is er ook weer een coronapersconferentie, deze keer met alleen minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

16.42

Nog geen besluit over 1G-beleid bij doorgaan carnaval

Als carnaval doorgaat, dan ziet het kabinet dit als een groot evenement waarvoor een 1G-beleid geldt. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zou dit vrijdagmorgen hebben gezegd, volgens de NOS. Een woordvoerder van de bewindsman heeft dit tegen Omroep Brabant ontkend.

Kuipers heeft wel gewezen op het massale karakter van een volksfeest als carnaval, maar er is nog niet besloten welke maatregelen dan nodig zijn om alles in goede banen te leiden. Het kabinet moet hierover nog een besluit nemen en die beslissing is onder meer afhankelijk van het advies van het Outbreak Management Team.

Mocht een 1G-beleid gaan gelden, dan wil dat zeggen dat alle carnavalsvierders, ook als ze geboosterd zijn of recent van corona genezen, een recent negatief testbewijs moeten kunnen laten zien.

Op de vraag waarom carnaval als 'groot evenement' en niet als horeca-aangelegenheid wordt gezien, zei Kuipers: "Ik denk dat iedereen nog de herinnering heeft over hoe corona hier ooit begonnen is en wat dat vervolgens betekende voor aantallen patiënten over het hele land. Dus ik denk dat het antwoord op de vraag of dat een groot evenement is en of je daar infectierisico loopt, 'ja' is."

LEES OOK: Gemeente in de wachtkamer voor polonaise: besluit kabinet is leidend

16.40

Rutte: petitie formidabel succes, maar coronapas nog even nodig

De petitie van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer tegen de coronapas is met 800.000 handtekeningen een "formidabel succesvolle actie", zegt premier Mark Rutte. Toch houdt hij vast aan de coronapas, "omdat die wel degelijk toegevoegde waarde heeft".

Rutte erkent dat de QR-code geen onomstreden middel is, maar "in de opsomming van alle maatregelen" draagt 3G-beleid gewoon bij, zegt Rutte. Op termijn wil het kabinet ook van de coronapas af, maar "zijn er genoeg redenen om de maatregel te handhaven", houdt hij vol. Daarom zijn er "nu geen voornemens om op korte termijn ermee te stoppen".

16.35

Vliegtuigjes met coronaboodschap nu ook in Oss en Den Bosch

Twee reclamevliegtuigjes met opvallende boodschappen waren vrijdagmiddag ook boven Oss en Den Bosch te zien. ‘Waarvoor neem jij een booster?’ En ‘Vrijheid voor een prikkie?’, was in de lucht te lezen.

De actie is een initiatief van ondernemer Jurgen Keizers uit Losser. Hij liet de afgelopen week ook al in het oosten van het land reclamevliegtuigjes rondvliegen met dezelfde teksten. In de media liet hij toen al optekenen dat hij met zijn boodschap de mensen ‘wakker wil schudden’ en ze aan het twijfelen wil brengen over het nut van de coronamaatregelen. Keizers hoopt vooral dat de boodschap ook de politiek in Den Haag bereikt en dat er een einde komt aan de coronapas.

16.00

Iets minder besmettingen in Brabant

Volgens de RIVM-cijfers zijn er in Nederland 80.723 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Ruim 6000 minder dan gisteren. In Brabant kwamen er 11.364 nieuwe coronabesmettingen bij. Donderdag werden in onze provincie 12.691 besmettingen gemeld.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

Kuipers stellig: ministerie sleutelde niet aan OMT-adviezen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft geen OMT-adviezen aangepast, zegt minister Ernst Kuipers stellig. Volgens Nieuwsuur bemoeide zijn departement zich met de aanbevelingen van de adviseurs van het Outbreak Management Team, dat juist onafhankelijk hoort te zijn. Volgens Kuipers gaat het alleen maar om "verduidelijkende vragen".

14.34

Onderwijsbonden willen meldpunt voor medewerkers onderwijs met langdurige Covid

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV Onderwijs & Onderzoek hebben een meldpunt geopend voor medewerkers in het onderwijs met langdurige Covid die daardoor financiële schade oplopen.

De bonden willen de omvang van het probleem van langdurige Covid in het onderwijs in kaart brengen. Zij vinden dat de overheid een fonds op moet richten voor mensen met langdurige Covid die op de werkvloer besmet zijn geraakt. Zodat zij een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen.

Eerder is al een meldpunt voor zorgmedewerkers met langdurige Covid opgericht.

13.46

Kabinet kan carnavalsvierders nog niet geruststellen

Het kabinet kan carnavalsvierders 'op dit moment nog niet' geruststellen dat de festiviteiten eind deze maand kunnen doorgaan zoals normaal. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vrijdag. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz verwacht op haar beurt dat het feest 'waarschijnlijk nog wel aangepast' zal moeten worden.

Deze week werd duidelijk dat het kabinet hoopt dat vanaf volgende week de horeca meer gasten kan toelaten en er meer mogelijk wordt op het gebied van evenementen. Eind deze maand zouden zelfs de belangrijkste coronamaatregelen losgelaten kunnen worden, als het kabinet erop gerust is dat de coronasituatie dat toestaat. Volgens die planning zou er met carnaval een stuk meer mogelijk moeten zijn dan nu.

"Ik kan nog niet zeggen wat er eind deze maand zal gebeuren", zei Kuipers. Dat hangt volgens hem onder meer af van adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) over de te verwachten gevolgen van versoepelingen voor de belasting van de zorg. Het is denkbaar dat grote bijeenkomsten in cafés of op evenementen mogelijk gemaakt worden als iedereen getest is, maar dan moet dat praktisch wel haalbaar blijken. "De capaciteit is uiteindelijk beperkt."

12.58

Profvoetbalclubs pleiten voor volle stadions

De Nederlandse profvoetbalclubs hebben in Den Haag gepleit voor volle stadions. Verschillende clubs hadden hun mascotte in de spelersbus van het Nederlands elftal naar Den Haag gestuurd. Marianne van Leeuwen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, ging samen met Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie in gesprek met minister Conny Helder van Sport.

De mascottes liepen over het Binnenhof, waar ze ballen uitreikten aan verschillende politici. Met deze ludieke actie wilden de clubs aandacht voor hun situatie. Ze mogen op dit moment maximaal één derde van de capaciteit van hun stadions gebruiken. De clubs willen zo snel mogelijk weer al hun seizoenkaarthouders en supporters kunnen toelaten.

11.52

Burgemeesters van Veiligheidsberaad praten maandag over versoepelingen coronabeleid

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de versoepelingen van het coronabeleid die het kabinet dinsdag wil aankondigen. Aan de orde komt vrijwel zeker wat de versoepelingen voor gevolgen hebben voor het vieren van carnaval. Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet daar landelijke regels voor moet vaststellen, om te voorkomen dat carnavalvierders massaal naar de stad of regio trekken waar het meeste is toegestaan.

11.31

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn vrijdagochtend 207 coronapatiënten opgenomen, dat zijn er iets meer dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 33 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 26 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Er zijn geen patiënten overgeplaatst, zes coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.15

Jorritsma waarschuwt deelnemers 'De Nacht staat op'

Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven doet een dringend beroep op de nachthoreca om zich zaterdagavond aan de regels te houden. Hij krijgt steun van wethouder Monique List en de Koninklijke Horeca Nederland. Ze reageren op de plannen van een aantal zaken om dit weekend mee te doen aan 'De Nacht staat op'. Dit is een landelijke actie waarmee nachtclubs en discotheken aandacht vragen voor het feit dat ze al twee jaar op slot zitten vanwege corona.

"Ik realiseer mij als geen ander dat de nood hoog is en ik verzeker jullie dat ik niet tegenover jullie sta, maar achter jullie", aldus Jorritsma. Toch laat hij ook weten dat hij 'handhavend zal optreden als dat nodig is.' De burgemeester hoopt dat de sector zich redelijk en billijk opstelt en 'met de finish in zicht' de relatie met de gemeente niet op het spel zet.

LEES OOK: Poppodium 013 wil boete riskeren, LAB-1 doet niet meer mee aan nachtactie

09.22

Horeca weer grootverbruiker van NOW-steun

Van de toegekende aanvragen voor coronaloonsteun is circa veertig procent afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW-steun verwerkt. In totaal keurde het UWV iets minder dan 41.000 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd zo'n 907 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de periode november-december.

09.18

Niertransplantatiepatiënten hebben meer kans om te sterven bij corona-opname

Mensen die een niertransplantatie ondergingen, hebben een zes keer grotere kans dan mensen zonder nierproblemen om te overlijden aan het coronavirus als ze eenmaal in het ziekenhuis belanden met een besmetting. Dat melden onderzoekers op basis van een nieuwe studie waaraan elf Nederlandse ziekenhuizen meededen.

09.07

Onderzoeksraad komt met eerste rapport over aanpak coronacrisis

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert woensdag het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Hierin is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Daar was veel kritiek op omdat bewoners nagenoeg van de buitenwereld werden afgesloten. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen.

07.20

Na loslaten maatregelen willen veel werknemers blijven thuiswerken

Het kabinet is van plan om het thuiswerkadvies vanaf volgende week los te laten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat op de werkvloer niet veel zal veranderen, schrijft dagblad Trouw. Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien werknemers die thuis kunnen werken, dat willen blijven doen. Voor het onderzoek zijn achtduizend thuiswerkers ondervraagd.

06.54

Minder faillissementen in januari

Het aantal faillissementen van bedrijven is in januari gedaald. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 21 bedrijven minder failliet verklaard dan in december. Het aantal faillissementen is volgens het statistiekbureau historisch laag dankzij de coronasteunpakketten van de overheid tijdens de coronacrisis.

06.00

Zo'n 85 procent ouders blij met versoepeling maatregelen

Zo'n 85 procent van de ouders is blij met de aangekondigde versoepelde coronamaatregelen. Kinderen hoeven alleen nog in quarantaine als ze zelf positief getest zijn op het coronavirus. Als gezinsleden het virus hebben, mogen ze toch naar school. "Ouders maken zich een stuk minder zorgen over een coronabesmetting op school. Waar vorig jaar zo'n 60 procent zich daarover zorgen maakte, is dat nu 49 procent", meldt belangenorganisatie Ouders & Onderwijs na onderzoek.

04.47

Een op de acht discotheken ging in coronatijd kopje-onder

In coronatijd heeft een op de acht discotheken de deuren definitief gesloten. Ook onder (nacht)kroegen en lunchrooms vond een kaalslag plaats, blijkt volgens het AD uit een nieuwe analyse van ABN AMRO. Gezien het geringe aantal faillissementen en het grote aantal starters lijkt het mee te vallen met de schade in horecaland, maar dat beeld behoeft nuancering, stelt Stef van Driessen van ABN AMRO. Er zijn wel degelijk veel zaken permanent dichtgegaan.

03.59

Patiënt in de rij voor een nier

Het aantal Nederlandse patiënten dat wacht op een nieuwe nier, hart of long, is in 2021 gestegen. Dit is mede het gevolg van de lockdown en volle ic's met coronapatiënten, is te lezen in De Telegraaf. Vooral de actieve nierwachtlijst (voor de nier van een overleden donor) is toegenomen. Stonden er in januari vorig jaar 806 nierpatiënten op, de teller staat in januari 2022 op 877 wachtenden. "Er is een knellende dialysecapaciteit ontstaan in enkele regio's."

03.30

Politie treedt niet op dit weekend bij actie nachthoreca

De politie treedt van vrijdagnacht tot en met maandagochtend niet op als de nachthoreca, in strijd met de coronamaatregelen, besluit de deuren te openen. De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden daartoe opgeroepen om op deze manier een betere cao af te dwingen. Eerder deze week voerden de bonden al actie door geen boetes uit te delen bij lichte overtredingen.

03.30

Outbreak Management Team vergadert over soepelere coronaregels

Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, komt vrijdag weer bij elkaar. Vermoedelijk gaan de gesprekken vooral over de mogelijkheid de coronabeperkingen te versoepelen. Het kabinet zou onder meer overwegen de horeca langer open te laten blijven. Ook wordt gesproken over het schrappen van de anderhalvemeterregel in de horeca en de regel dat gasten een zitplaats moeten hebben.

03.30

Ontwikkelaar corona-ademtesten tegenover de Staat in rechtszaal

Het bedrijf Breathomix, dat een corona-ademtest ontwikkelde, eist vrijdagochtend in een voorlopige voorziening geld van de Staat. De ademtesten werden door het bedrijf geleverd, maar de GGD stopte met gebruik ervan door tegenvallende resultaten. De overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid met Breathomix werd ontbonden. Het geld dat het bedrijf volgens de overeenkomst nog zou krijgen, wil de Staat niet betalen. De ademtest werkt volgens het bedrijf zelf wel naar behoren.

00.01

Geld consumenten gaat naar horeca, minder naar winkels

Consumenten geven nu er minder coronabeperkingen zijn weer meer geld uit in de horeca en aan reizen. Dit gaat ten koste van de uitgaven bij winkels, stellen economen van ABN AMRO die denken dat de detailhandel dit jaar met een procent groeit. De toegenomen concurrentie van andere sectoren is niet het enige probleem. Ook de gestegen prijzen van veel producten zorgen ervoor dat consumenten minder bereid zijn aankopen te doen.

23.08

Kuipers: isolatie na besmetting kan mogelijk korter

Mensen die besmet zijn met corona hoeven mogelijk minder lang in zelfisolatie, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid donderdagavond in de talkshow Beau. Nu is die periode nog minstens een week, maar omdat men minder lang ziek is door de omikronvariant zou dit mogelijk korter kunnen. Het is aan het RIVM om dit te beoordelen, benadrukt Kuipers.

Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).
Ernst Kuipers (foto: Jeroen Lumelet/EPA).
23.02

Evenementensector schrikt van 'minimale' versoepelingen

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is 'geschrokken' van het nieuws dat evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zitplaatsen moeten regelen. In de concerthal in Amsterdam passen zo'n 17.000 mensen, wat betekent dat iedereen moet zitten. Daardoor passen er een stuk minder mensen in de zaal. "Dan vrees ik dat sommige huurders denken, liever niet, laat maar."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!