Gemeenten in wachtkamer voor polonaise: besluit kabinet is leidend

11 februari 2022 om 13:05 • Aangepast 14 februari 2022 om 10:54
nl
De meeste gemeenten in Brabant willen eerst een officieel besluit van het kabinet afwachten voordat ze de vlag uitsteken om carnaval te vieren. De meeste burgemeesters zijn niet zo uitgesproken als burgemeester Jack Mikkers uit Den Bosch. Die zei donderdagavond dat hij positief is over de kansen voor het carnaval in Oeteldonk na de versoepelingen die het kabinet van plan is door te voeren.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Burgemeester Wobine Buijs-Gloudemans van de gemeente Oss zegt dat de gemeente 'een veilige vorm kan vinden om dit gezellige feest te vieren.’ Maar ze meldt ook dat Oss zich houdt aan landelijke richtlijnen. ”Woensdag hebben wij een overleg met de horeca en carnavalsverenigingen over hoe we carnaval met elkaar in kunnen richten in Oss”, zo vertelt Buijs.

'Lokaal karakter in Land van Cuijk'
Ook de nieuwe gemeente Land van Cuijk hakt nog even geen knoop door, al is er wel nauw contact met politie en horeca. “Afhankelijk van de besluiten volgende week verwachten we dat carnaval een meer lokaal karakter krijgt in het Land van Cuijk", zo zegt de gemeente. "Daarbij speelt ook mee dat de grotere evenementen als de Kuukse Kroegentocht en de Lichtjesoptocht in Boxmeer niet doorgaan. En de Metworstenrennen in Boxmeer zijn dit jaar zonder publiek. Verder is onze verwachting dat er tijdens de carnavalsperiode geen grootschalige evenementen voor meer dan vijfhonderd bezoekers gaan plaatsvinden."

De gemeente Eindhoven laat in een eerste reactie weten dat ze eveneens op het vinkentouw zit. Een beslissing is er nog niet, al wordt benadrukt dat burgemeester John Jorritsma de landelijke regels zal handhaven. Hij wil niet vooruitlopen op de consequenties van eventuele versoepelingen. Over het aan te kondigen maatregelenpakket zal nog overleg plaatsvinden tussen de gemeenten en diverse partijen, waaronder horeca en andere gemeenten.

'Hopelijk weer 'Leve n'in de brouwerij'
De gemeente Bergen op Zoom houdt zich enigszins op de vlakte, al 'willen we zoveel mogelijk de gevraagde zaken mogelijk maken', zo meldt een woordvoerder. Ook hij stelt dat alles afhankelijk is van de dan geldende richtlijnen, maar ook van aanvragen van organisatoren. Burgemeester Frank Petter kijkt er wel naar uit, zegt de woordvoerder: "De burgemeester geeft nadrukkelijk aan dat het belangrijk is om vastenavend weer te kunnen vieren. Zeker nu er versoepelingen aan lijken te komen, hopen we op een bruisende Vastenavend die aansluit op het motto van het Krabbegat in 2022: Leve n'in de brouwerij!"

Net als Bergen op Zoom is en blijft ook de gemeente Helmond in goed overleg met alle betrokken partijen over carnaval 2022. "Voorop staat dat carnaval belangrijk is voor de stad. Iedereen is er aan toe dat met de aankomende versoepelingen carnaval niet aan ons voorbij zal gaan, ook al kan dat dit jaar nog niet in de uitbundige vorm zoals normaal gebeurt", zo laat de afdeling communicatie weten.

De gemeente Maashorst neemt eveneens even plaats in de wachtkamer: Ook hier wordt reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie, dinsdag, van minister Ernst Kuipers. Een dag later staat een overleg gepland met onder meer horeca en carnavalsverenigingen in de gemeente. Ook met de politie zal worden gesproken.

'Oeteldonk houdt zich aan de regels'
De gemeente Den Bosch gaat vooralsnog uit van carnavalsevenementen waarbij maximaal vijfhonderd mensen worden toegelaten. Die zouden wel binnen of buiten op het terras kunnen plaatsvinden. Festiviteiten met meer dan vijfhonderd bezoekers zijn in Oeteldonk uit den boze, ook zullen er geen podia in de zogeheten openbare ruimte mogen plaatsvinden. Hiervoor zou, mocht het kabinet dit besluiten, geen 1G-beleid toegepast hoeven te worden. Volgens de gemeente blijven de geplande activiteiten binnen de huidige richtlijnen van het kabinet.

De gemeenten Breda en Tilburg verwijzen voor een reactie naar Mikkers.

LEES OOK: Goede kans op carnaval in Oeteldonk, denkt burgemeester Mikkers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.