Video

Geen carnavalswagens in Breda, maar wél mega-poppen met een verhaal

13 februari 2022 om 09:50 • Aangepast 14 februari 2022 om 11:24
nl
Dit jaar zijn er geen grote carnavalswagens in Breda te zien, maar gigantische carnavalspoppen. Bouwclubs in de stad willen niet bij de pakken neerzitten na een afgelaste optocht dus steken zij de handen uit de mouwen. De poppen vertellen het verhaal van vier karakteristieke Kielegatse carnavalsfiguren.
Profielfoto van Jan PeelsProfielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Jan Peels & Evie Hendriks

Waar Kielegatse bouwclubs ieder jaar afzonderlijk van elkaar werken aan de mooiste wagens, trekken zij dit jaar samen op in de bouwloods aan het Hekven. Het was voor hen een verademing om weer de handen uit de mouwen te steken na weken thuiszitten door de afgelaste optocht.

"Je leert nog eens wat van elkaar."

"Het is erg gezellig", zegt bouwer Michael Klerk. "Normaal gesproken is er een gezonde concurrentie tussen de zes carnavalsverenigingen in de gemeente, maar zo leer je nog eens wat van elkaar."

Alle bouwclubs werken samen aan een aantal grote poppen die met carnaval op de Grote Markt in Breda worden geplaatst. "Met een app kunnen carnavalsvierders het verhaal luisteren van een betreffende pop", legt de voorzitter van de bouwclubs Joran Zijlmans uit.

"Een stukje historie over carnaval in beeld."

En dat zijn niet zomaar poppen. Stuk voor stuk stellen de poppen een carnavalsfiguur voor uit Kielegat. "Zo komt een nieuw stukje historie over carnaval in beeld", vertelt de voorzitter.

Zo wordt het verhaal van Prins Maurits verteld. Maurits veroverde tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1590 de stad terug van de Spanjaarden. Hij leidde de bezetters af met carnavalstaferelen en dat zorgde ervoor dat Breda bevrijd werd op de zaterdag en zondag van carnaval.

Het verhaal van stadsagent Thuur Piek wordt ingesproken door carnavalsartiest Peter Selie. Ook de bekende Bredase figuren Kiske en Mieske passeren de revue. De poppen van de neef en nicht worden jaarlijks aan het stadhuis gehangen en worden op carnavalsdinsdag verbrand. "Maar dat gaat bij deze poppen niet gebeuren. We hopen dat ze nog heel lang meegaan", lacht Zijlmans.

De bouw van de carnavalspoppen is ook te zien in de vierdelige documentaire Carnavalshart die Omroep Brabant van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart uitzendt. De documentaire is dan dagelijks te zien om kwart voor zes.

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

LEES OOK:

Bekijk hier of de carnavalsoptocht in jouw gemeente doorgaat

Spanning bij bouwclubs nu optocht na optocht wordt afgeblazen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!