Strenge maatregelen bij het azc in Budel met een maand verlengd

14 februari 2022 om 17:39 • Aangepast 15 februari 2022 om 17:35
nl
Het asielzoekerscentrum (azc) en de directe omgeving in Budel blijven een maand langer veiligheidsrisicogebied. Ook de noodverordening wordt verlengd. Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck, justitie en politie, de zogeheten driehoek, hebben dit maandagmorgen besloten. Directe aanleiding was een steekpartij, zondagavond.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De strenge maatregelen zouden aanvankelijk tot en met dinsdag gelden. Ze werden afgekondigd na een zoveelste steekpartij waarbij bewoners van het azc betrokken waren. Door het besluit kan de politie, na overleg met justitie, mensen op straat preventief fouilleren. Ook mogen mensen in of in de buurt van het azc geen voorwerpen meer bij zich hebben waarmee ze iemand kunnen verwonden. Inmiddels staan er ook al hekken rond het terrein om mensen die er niet horen, buiten te houden.

'Heel vervelend incident'
Volgens de driehoek is het nog steeds hard nodig om de overlast en criminaliteit in het asielzoekerscentrum scherp in de gaten te houden. Zo was er zondagavond nog een steekpartij in het azc. Een woordvoerder van de politie spreekt van 'een heel vervelend incident.' Hij zegt ook dat incidenten 'helaas nooit' uitgesloten kunnen worden. Om die in kiem te smoren is de inzet rond het azc geïntensiveerd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat weten dat 'we alles doen om de veiligheid van de bewoners van azc en het personeel te waarborgen.'

Het COA is een van de partijen die in maart over de situatie weer overleg voeren met de staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, de commissaris van de Koning, Ina Adema, en Van Kessel. Onlangs hadden ze de koppen ook al bij elkaar gestoken.

LEES OOK:

Man (19) aangehouden na zoveelste steekpartij bij azc in Budel

'Dit kan zo niet langer', burgemeester over steekpartijen in azc Budel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.